destry_rides_again

 

Westernkomedier är en klart underskattad genre. Märkligt att inte fler idag ser potentialen. Men å andra sidan skulle vi väl bara få fler uttjatade klichéer och samma gamla skåpmat. Nåja, det här är topp fem Västern-komedier enligt egen åsikt. Med betoning på just ”komedi”

5. Three Amigos (1986)

Steve Martin, Chevy Chase och Martin Short är komiker-trion som i den här filmen gestaltar stumfilmshjältar. De tror att de blir inbjudna till en filminspelning, fast så är det inte riktigt. De hamnar i en by och tja, måste slåss för livet så klart, vad annars? Three Amigos skriker 80-talsfilm om sig och är allmänt ”B”-ig på många plan, i produktion och skådespelarinsatser, men samtidigt charmig och påhittig. Rätt smart och ganska underskattad som lättsam skrattunderhållning.

 

4. Blazing saddles (1974)

Blazing saddles eller Det våras för sheriffen som den fånigt nog heter, är en av Mel Brooks allra bästa. En svart sheriff får det inte lätt. Men han är smart och lyckas hitta bra sällskap. Bitvis hysteriskt rolig var den när man inte hade sett den förrut, roliga meta-film-inslag. Fast slutet gillar jag inte alls. Känns helt fel.

 

3. Ballou skjuter skarpt (1965)

Jane Fonda och Lee Marvin fullständigt äger den här filmen. Fett. Ballou skjuter skarpt (Cat Ballou) är en underhållande komedi och allmänt sett en riktigt bra film. Jane Fonda vill hämnas sin far. Men hur i helsike gör man egentligen för att hitta någon som vågar ge sig på silvernäsan? En nedsupen gammal mästerskytt som Marvin? Nåja, lite sliten av tiden och inte direkt skrattkrampaktig, men tidsandan bidrar definitivt till charmen.

 

2. Akta’re för sheriffen (1969)

Support Your Local Sheriff som den heter i original är en mycket bra, underskattad och numera helt bortglömd film. Framförallt är den otroligt smart. Hur gör en Sheriff när han inte kan ta till skjutvapen? Här vinner hjärnan över muskler och pistoler. Den här filmen är också lite av en ”förlaga” till ”Blazing Saddles”. Har man sett den här förstår man inspirationen. Lite väl snäll, lite mjälig, men jo, otroligt smart, både huvudrollen, i enskilda scener och storyn.

 

1. Destry Rides Again (1939)

När jag ser årtalet igen sätter jag nästan vinet i halsen. 1939? Really? Det här är en av de äldre komedier som känns mest modern i syn på människor, etik, moral, tja det mesta. Den är underhållande, rolig, välgjord och mycket välspelad. James Stewart och Marlene Dietrich är huvudrollsinnehavare. Hur ska man återupphålla lagen när man inte gillar våld och skjutvapen? Jimmy Stewart ställs inför många problem och moraliska dilemman. Inte bara underhållande utan en otroligt bra film. Rekommenderas helhjärtat om du vill ge lite äldre en chans.

 

Bubblare och sånt

När det gäller västernfilmer finns det otroligt många bra filmer som liksom är ”på gränsen”, men ändå inte riktigt kan klassas som komedier. Allt från klassiska Diligensen/Stage Coach, The Ballad of Cable Hogue, Maverick till True Grit skulle kunna nämnas i sammanhanget. Det finns många bra filmer på och inom gränsen, så välj och vraka.

Läs även: Topp 60 bästa komedierSurrealistiska komedier topp 10Topp 10 snabbaste filmerna,

 

filmspanarna-loggoFilmspanartema

Det här var mitt bidrag till filmspanartemat, vilket innebär att det är som skriver om västernfilmer på olik sätt idag!

The Nerd Bird: http://wp.me/pw46m-2l8DQc
Absurd Cinema: http://wp.me/p15ZWs-27d
Fripps filmrevyer: http://fripp21.blogspot.com/2015/04/filmspanarna-tema-31-western.html
Filmitch: http://wp.me/pCGDi-4Kd
Flmr: http://wp.me/pGJjV-45x
Jojjenito: http://wp.me/p1fhsu-3Ik
Movies-Noir: http://moviesnoir.blogspot.com/2015/04/high-plains-drifter.html
Rörliga bilder och tryckta ord: https://bilderord.wordpress.com/2015/04/15/tema-western
Fiffis filmtajm: http://www.fiffisfilmtajm.se/filmspanartema-western/

Dela med dig!
  • Facebook
  • Twitter
  • Digg
  • StumbleUpon
  • del.icio.us
  • Yahoo! Buzz
  • Print