Tänk att vi ännu inte lyckats göra någon riktig lista på de bästa actionfilmerna? Men nu hände det! Här är äntligen de Topp 20 bästa actionfilmerna någonsin! För att smala av listan har vi inte tagit med rena superhjältefilmer, äventyr, ren sci-fi eller annat som styr över för mycket till andra genrer. Vi försöker skilja mellan genrerna rejält så att du inte grälar på oss för att en massa andra action-packade filmer som egentligen inte hör hit ändå kom med på listan.

Håller du med om att de här är de bästa actionfilmerna någonsin? Har vi glömt någon actionfilm du älskar eller har vi måhända helt förstört ordningen för dig? Berätta vad du tycker i kommentarerna!


 

20) Dredd

Regi: Pete Travis
År: 2012

Dredd är inte direkt en remake, snarare re-imagination, av den berömda comics-hjälten, men till skillnad från Stallone’s kalkon fungerade den här filmen riktigt bra. Dystopisk feeling och mycket pang-pang i en lite förbisedd film. Action-värdet är så högt att vi gärna lyfter fram den. Gillar du ren och skär action som förskonar dig från att behöva tänka för mycket så borde du gilla den här.


 

19 Death Wish

Regi: Michael Winner
År: 1974

Death Wish – eller Death Wish – Våldets fiende nr. 1 som de begåvade titelsättarna lyckades krångla ihop det på svenska, blev en riktigt framgångsrik franchise med flera uppföljare och en hyfsat lyckad re-make alldeles nyligen med Bruce Willis. Men huvudroll i originalfilmerna var Charles Bronson som en hämndlysten halvt galen man som ska hämnas på gangsters och småskurkar. Usch så våldsam tyckte alla när den kom ut. Nu känns den väl mest sådär kullrigt småmesig och att Bronson har ihjäl en massa människor är det väl ingen som stör sig på.


 

18) Mad Max: The Road Warrior

Regi: George Miller
År: 1981

Mad Max: The Road Warrior, den andra Mad Max-filmen på listan och den andra filmen med Mel Gibson i huvudrollen som kämpar för överlevnad i en postapokalyptisk miserabel och väldigt dammig värld. Lite dammig känns nog även filmen så smått måste man tillstå, men actionscenerna mot slutet med fordonen som brakar ihop tillhör fortfarande något av det snyggaste som gjorts inom genren. Här i Filmmedia kvalade filmen in sig på listan över de bästa filmerna 1981.


 

17) Face/Off

Regi: John Woo
år: 1997

Den enda av John Woos riktigt lyckade Hollywood-filmer enligt min egen åsikt. Trots att den blir inte så lite krystad med ansiktsbyten är den här jakten på en riktig gangsterprisse riktigt spännande. Humor och häftigt snabbt tempo gör filmen riktigt underhållande. Men du måste nog kunna bortse från det krystade och ologiska i historien. John Travoltas och Nicholas Cage’s ansiktsstrukturer är faktiskt väldigt olika varandra. Men ändå lyckas man byta ansiktena på dom.


 

16) Terminator

Regi: James Cameron
År: 1984

James Camerons Terminator luktar skarpt av framtidsdystopi med toner av skräckfilm, trots att den skall utspelas i ett vanligt amerikanskt samhälle bland vanliga människor. Fast Arnold Schwarzenegger är ju inte vanlig. Här är han en mördarmaskin, men det visste du nog redan. och han passar väldigt bra i en rollen, som stel och uttryckslös. Tung, våldsam action är det här, med fantastiska skådespelare i huvudrollerna och en gastkramande spännande historia. Han är duktig Cameron, inget snack om saken. Läs mer om Terminator här.


 

15) Skyfall

Regi: Sam Mendes
År: 2012

En enda Bond fick komma med på den här listan. Det var faktiskt inte så svårt att välja Skyfall är nog den mest actionpackade av bondfilmerna som samtidigt håller bäst. Bra film, bra action och en riktigt bra Bond i huvudrollen. Vad mer kan man egentligen önska?


 

14) John Wick

Regi: Chad Stahelski, David Leitch (uncredited)
År: 2014

Keanu Reeves i titelrollen som John Wick möter du här, i den bästa av det som blev en hel franchise. Wick är en lönnmördare, eller hired killer, som så att säga själv råkat lite illa ut sådär. Förvänta dig riktigt härligt och underhållande action.


 

13) Speed

Regi: Jan De bont
År: 1994

Speed är en av de snabbaste och faktiskt mest underhållande actionfilmerna någonsin. En buss med bomb kommer att smala om den saktar ner för mycket, så det är bara att hålla gasen i botten och försöka överleva den farliga färden. Man får inte en lugn stund, inte an paus. Det går snabbt och man sitter nästan och biter på naglarna. När man dessutom får både Keanu Reeves och Sandra Bullock i rollerna finns inte så värst mycket att klaga över.


 

 

12) The Bourne Ultimatum

Regi: Paul Greengrass
År: 2007

Den tredje Bourne-filmen, The Bourne Ultimatum, är i mitt eget tycke den mest tätt packade och underhållande actionfilmen i hela Bourne-sagan. Matt Damon aka Jason Bourne letar så klart fortfarande efter minnen och identitet. Vem är han egentligen? Det är ju inte alltid så lätt att minnas. Ännu har inte hela sanningen kommit fram. Ska alla trådar få upplösning och förklaring? Spänn fast säkerhetsbältet och försök hänga med.


 

11) Die Hard

Regi: John McTiernan
År: 1988

Bruce Willis är huvudroll i den här klassiska “julfilmen” som också är en av de mest stilbildande katt-och-råtta-actionfilmerna. Hur håller man sig egentligen vid liv bland en massa skurkar som har en hel byggnad i sitt våld? Fråga Willis, ingen vet bättre än han.


 

 

10) Runaway Train

 

Regi: Andrei Konchalovsky
År: 1985

Hör och häpna, men självaste mästerregissören Akira Kurosawa skrev originalmanuset som Runaway Train baseras på. Du kanske förstår vad den handlar om? Ett skenande tåg på drift i ett öde vinterlandskap. Med ett fåtal riktigt starka karaktärsskådespelare, Jon Voight, Eric Roberts och Rebecca De Mornay, är det faktiskt personkemin som driver filmen bättre än själva tåget.


 

9) The Fugitive

Regi: Andrew Davis
År: 1993

Harrison Ford älskar att göra äventyrs- och action-roller. Här, i Jagad spelar han nog en av sina mest normala karaktärer, förutom att han faktiskt är väldigt framgångsrik och smart läkare. Såna är inte så jättemånga. Och inte brukar de leva så länge på grund av all stress. Så brukar läkare ha det, de har faktiskt inte så lång medellivslängd. Men här blir Ford misstänkt för att ha mördat sin fru. Begår man sådana mord så måste man nog ha vara väldigt svårt stressad. Fast det slår nog inte stressen av att bli jagad av FBI så att man behöver kasta sig ner för stup. Riktigt häftig action i ett vardagsnära drama.


 

8) Jurassic Park

År: 1993

Spielberg återupplivar utdöda dinosaurier riktigt snyggt i Jurassic Park. Få gånger har CGI varit så lyckad, även om man i backspegeln hade önskat att Spielberg hade hängt med mer i dinosaurieforskningen och försätt dinosaurierna med färgglada fjädrar och päls. Hur klarar man sig egentligen på en öde ö långt borta från civilisationen bland Dinosaurier som löper amok? Ja, i den här filmen får man svar på hur man kan göra. Jurassic park är en överlevnadsäventyr spetsad med horror-feeling och spektakulära jaktscener. Urtidsaction när den är som bäst skulle man kunna säga. Läs mer om filmen här


 

7) RoboCop

Regi: Paul Verhoeven
År: 1987

Hur se framtiden ut egentligen? Ska man klara av allt övervåld och hänsynslösa skurkar? Jo, man får ju tillverka någon slags poliscyborg av nån död snut såklart. Vad annars hade du tänkt dig? Men hur man hade tänkt att en enda cyborg skulle kunna slåss mot ett helt brottssyndikat är svårt att förstå. I iallafall tills man sett den här filmen som är en stilbildande ultravåldsam Cyber-Noir (Nåja, “Tech-Noir” är nog den rätta beteckningen) med Peter Weller i huvudrollen som förvirrad halvmaskin. Att vara en gammal snut förvandlad till android är inte lätt, framförallt inte känslomässigt. Stackars Robocop-Cyborg.


 

6) Terminator 2 – Judgement Day

Regi: James Cameron
År: 1991

James Cameron är oförskämt bra på action. Här återvänder före detta guvernören Schwarzenegger från framtiden ännu en gång. Men är han verkligen den massivt hårda skrik som han var i den ursprungliga filmen? Att vända på rollerna och charmat till filmen var ett snilledrag. Terminator 2 är är inte bara en intensiv actionfest utom dessutom en av de mest underhållande filmerna man kan hitta. Med banbrytande CGI:teknik signerad Lucas Arts, en intrikat och smart historia, samt hela skådespelarensemblen och en stor portion humor gör Terminator 2 till en riktig filmfest.


 

5) Hard Boiled

Regi: John Woo
År: 1992

John Woo gjorde Hong Kong känd för de våldsammaste filmerna man överhuvudtaget kunde se. Han importerade dock aldrig hela lastbilar med blod som bröderna Shaw lär ha gjort, sä när det gäller blod är inte Woo allra värst. Men det skjuts nog mer kulor i hans Hong Kong-filmer än i de alla flesta andra filmer. Och just i Hard Boiled är det mycket skjuta. Hard Boiled levererar faktiskt några av de mest avancerat koordinerade actionscenerna någonsin med bland annat en mycket lång sammanhängande tagning. Hela filmen är ett otroligt imponerande hantverk, från början till slut.


 

4) North by Northwest

Regi: Alfred Hitchcock
År: 1959

Hitchcocks actionthriller med Cary Grant i huvudrollen är nog en av de mest spännande filmerna någonsin, trots att den knappt innehåller något blod och inga högar med nedmejade kroppar. Cary Grant blir misstagen för att vara en innan person och blir jagad av gangsters. Där hamnar han i en katt-och-råtta-lek mellan storskurkar och FBI. Handlingen är perfekt och actionscenerna mer spännande än de allra flesta, fast mer på grund av att hela filmen är så välberättad än att scenerna är särskilt påkostade.


3) Aliens 2

Regi: James Cameron
År: 1986

Med Aliens gjorde James Cameron sin uppföljare till en av världens bästa skräckfilmer. Genialt nog skapade han en halsbrytande och banbrytande actionfilm istället för att följa Ridley Scott i spåren med ren horror. Aliens är inte bara en av de bästa monsterfilmerna, utan även en snabb, spännande och otroligt välgjord film som dessutom är helt fruktansvärt underhållande.


 

2) Matrix

Regi: The Wachowski Brothers
År: 1999

Genom Matrix skapade de numera systrarna Wachowski en banbrytande blandning av neo-noir, cyberpunk och Hong Kong-inspirerad action som slog hela den filmälskande världen med häpnad. En perfekt actionfilm med en handling som var det mest fascinerande av allt. Vilket piller ska man egentligen ta? Ska man våga följa den vita kaninen ner i hålet? Och vem är Neo egentligen? Frågorna är många och svaren högst fascinerande.


 

Och vilken film vinner då FilmMedias stora pris som vinnaren av Topp 20 bästa actionfilmer? – och alltså är världens bästa, mest actionpackade filmen någonsin? Du kanske redan har gissat rätt vid det här laget?  *Trumvirvel*:

 

1) Mad Max Fury Road

Mad Max: Fury Road 2012 - Topp 20 Actionfilmer Nummer 1
Regi: George Miller
År: 2015

Mad Max – Fury Road är inte bara den tyngsta biljakt-action-festen någonsin som vistas på filmduken, det är en perfekt actionfilm som har det mesta allra mesta. Till och med Tom Hardy är perfekt istället för Gibson och när man har Charlize Theron i den andra huvudrollen kan man bara tacka och ta emot.  En så stor samling bättre koordinerade actionscener går helt enkelt inte att hitta. Se även den svart-vita versionen om du redan sett den i färg.

Dela med dig!
  • Facebook
  • Twitter
  • Digg
  • StumbleUpon
  • del.icio.us
  • Yahoo! Buzz
  • Print