Jurassic Park Steven Spielberg

Ett biobesök jag minns att jag uppskattade mycket var då Jurassic Park visades. Du vet vad den handlar om och jag är säker på att det är i iallafall 85% chans att du sett den. Men det där med att återuppliva gamla dinosaurier vet du helt säkert att filmen handlar om. Att vara strandad på en ö full av farliga dinosaurer kan inte kännas så kul, även om det för utomstående kan tyckas vara en spännande idé.

Jag gillade Jurassic Park på bio. Spielberg berättar som vanligt, eller snarare när han är som bäst, koncist utan onödiga scener eller händelseförlopp. Det är rappt, underhållande och fortfarande jävligt snyggt. Det här är en av filmskaparens bäst balanserade filmer. Den har charm, värme och samtidigt våldsam action. Karaktärerna är perfekta, persongalleriet innehåller starka personligheter, var och en med sitt eget syfte att bära berättelsen framåt, eller försöka hindra den. Castingen är briljant med toppensådisar som Richard Attenborough, Jeff Goldblum, Laura Dern, Sam Neill och Wayne Knight

Överlag är det en mycket vacker, välfotograferad film och med bra ljud såklart.  Spielberg ville från början inte ha CGI utan klassiska SFX. Men det funkade, tekniken hade hunnit farm och just Jurassic Park skapadebanbrytande dinosaurier, helt digitala som känns mer levande och riktiga än i någon av uppföljarna. Fortfarande bättre och mer säker användning av CGI än i säkert 98% av alla filmer sedan 1993.

Kanske är det lite synd att filmen inte hängt med forskningen. Jag skulle nästan vilja se en omgjord version där dinosaurierna har mer fjädrar, eller fjäderpälsar och starka färger, mönster, som forskarna tror att dinosaurierna såg ut istället för de enfärgade gråa, bruna och ödlegröna dinosaurierna enligt den äldre klassiska bilderna. Men jag godtar ändå filmens version och det känns ändå inte så värst föråldrat när bestarna är så levande.

Någonstans önskade jag ändå att James Cameron hade fått göra sin version. Kanske inte istället för Spielbergs, men jag hade velat se den också. Cameron snuvades på rättigheterna i allra sista stund. Själv säger han att hans version hade varit mörkare och brutalare, och att det kanske var bra i alla fall att Spielberg norpade filmen. Jurassic Park som den är nu är i vilket fall rolig, festlig, spännande och oförskämt underhållande. Om du inte har sett den eller om det var länge sedan är filmen klart värt en titt, eller återtitt.

Betyg: 4+

 

Dela med dig!
  • Facebook
  • Twitter
  • Digg
  • StumbleUpon
  • del.icio.us
  • Yahoo! Buzz
  • Print