Steven Spielberg är en av de filmskapare vars filmer jag växte upp med. Jag såg flera när jag var riktigt liten. Inte E.T dock, den såg jag nog inte förrän jag var 9-10 år så där. Fick nog aldrig något riktigt förhållande till den. Close Encounters eller Närkontakt av tredje graden var däremot mycket fascinerande. Indiana Jones, Jaws och även Duellen såg jag också flera gånger. Spielberg har en toppfingerkänsla när det gäller hur man berättar i film, hur man filmar, hur man klipper, skådespelarprestationer och så vidare.

Däremot är Spielberg också en manipulatör och ibland riktigt klåfingrig, utan respekt vare sig för publiken eller förlagorna han använder sig av. Tintin var exempelvis ett riktigt dåligt hopkok som inte alls fick fram stämningen och karaktärerna från seriealbumen. Han ville också göra Harry Potter innan filmerna kom, men hans idéer refuserades tack och lov. Läs mer om det här.

Jo, Steven Spielberg är stor, en gigant i Hollywood, men ändå inte störst. Han tillhör den realistiska skolan och har sällan särskilt stora konstnärliga ambitioner. Men att underhålla, det kan han bättre än någon annan (nu levande) regissör.

Läs även:

Indiana Jones-filmerna

25 bästa monsterfilmerna

Nicole Kidmans topp 10 bästa filmer

 

 

10 Saving Private Ryan

Rädda menige Ryan, 1998

Steven Spielberg Save Private Ryan

Saving Private Ryan har otroligt snygga scener, men i en lite väl tillrättalagd Pro-USA macho-historia. Alla Oscar-jurymedlemmars stjärnrandiga hjärtan slog hårt för den här filmen och Spielberg vann sin första Oscar för bästa regi. Snyggt regisserad och orkestrerad film, inget snack om den saken.

 

9 Catch Me If You Can

Catch Me If You Can, 2009

Steven Spielberg - Catch Me If You Can

Catch Me IF You Can är en underhållande och kul film baserad på verklig historia om en superskojare som lyckas lura alla att han är läkare, pilot och annat. Tempo, humor och mycket annat har filmen. Castingen är dock trist med två uttryckslösa träskallar i huvudrollerna.

 

8 Duel

Duellen, 1971

Steven Spielberg - Duel

Egentligen är Duel en TV-film. Om en bilförare som blir jagad av en galen lastbil. Den här filmen används flitigt i filmskolor och manusundervisning. Tät, spännande och med ett exemplariskt ”Hollywood-manus”. Se den om du vill lära dig hur man berättar i film.

Tips: Läs Fiffis recension

 

7 E.T. – The Extra Terrestial

E.T., 1998

E.T - Steven Spielbetg

Tyvärr är E.T. rätt nyligen sönderklåpad med tydlig och rätt dålig.  CGI. Den klassiska versionen är snyggare och känns mera levande. E.T. är som alla vet en snyftare om en snäll utomjording som är strandad på elaka jorden. Stackars E.T.

 

6 Jurassic Park

Jurassic Park, 1993

Jurassic Park - Steven Spielberg

Aldrig har dinosaurie-CGI trovärdigare än i Jurassic Park. En alldeles oförskämt underhållande film. Förutom bra effekter, storslagna scener intelligent manus är också castingen mer än tillfredsställande. Hela karaktärsgalleriet är perfekt sammansatt och alla roller är klockrena. Hoppas dock på en ny version med ny CGI där velociraptorerna har fjäderskrud och Tyrannosaurus har tjock pälsliknande beklädnad. Precis hur man nyligen har upptäckt att dessa dinosaurier egentligen såg ut. Nångra nyare upptäckter som en Gigantosaur och några Mamenchisaurer skulle också vara kul att få med.

TipsLäs Filmitchs recension

>>>Sid 2

Dela med dig!
  • Facebook
  • Twitter
  • Digg
  • StumbleUpon
  • del.icio.us
  • Yahoo! Buzz
  • Print