Istället för att ge sig på Indiana Jones-filmerna en och en, får du här istället alla fyra filmerna serverade på ett och samma bräde!: Jakten på den försvunna skatten, Indiana Jones och de fördömdas tempel, Indiana Jones och det sista korståget, samt Indiana Jones och kristalldödsskallens rike. Men som bonus får du också en liten sammanfattning och update om hur det går med Indiana Jones 5.

Harrison Fords gestaltning av Indiana Jones blev en av filmhistoriens mest ikoniska rollkaraktärer. Och filmerna är några av de största äventyrssuccéerna genom tiderna. Vad muntrar upp bättre under en regnig dag än en riktig äventyrsmatiné? Varsågod – några riktigt trevliga filmtips – här är Filmmedia om Indiana Jones-filmerna:

 

Jakten på den försvunna skatten

Handling: Året är 1936. Filmen börjar med ett hisnande äventyr med farliga fällor i Sydamerikas djungler som får introducera äventyraren Indiana Jones, som sedermera visar sig vara arkeologilärare. Dr. Jones får nys om en artefakt, en kista från biblisk tid, ”The Ark of the Covenant”. Men så råkar det vara så att dumma tyskar letar efter samma kista. Det blir en lång jakt över hela jordklotet och Indiana Jones får det inte lätt att komma före tyskarna i jakten på denna försvunna skatt, samtidigt som han tampas med hysteriska kvinnor, förrädare och riktiga ormar.

Omdöme: Steven Spielberg och George Lucas skapade tillsammans Äventyrsfilmernas Äventyrsfilm som idag är en riktig filmklassiker – Jakten på den försvunna skatten. En av de viktigaste ingredienserna var en riktigt cool äventyrare. Attributen hatt och piska blev synonymt med en “riktig” äventyrare och med sin intensitet och humor var Harrison Ford klockren som Indiana Jones. Kan du tänka dig någon annan skådespelare från samma generation i rollen?

Jakten på den försvunna skatten hade i princip allt – Action, humor, den är välberättad och har en bra story. Produktionsmässigt sett skapar de historiska och geografiska efterforskningarna autencitet och en känsla av äkthet. Sammantaget handlar det om riktigt smart action och en väldigt välgjord film. Effekterna håller även om vi säkert inom en snar framtid får se en konverterad Indiana Jones till digital 3D, med nya specialeffekter och helt säkert nya scener med en fullständigt CGI-animerad Indy och de talande jordekorrarna från den fjärde installationen.

Betyg: 4/5

 

Indiana Jones och de fördömdas tempel

Handling: Vägarna för till Indien tillsammans med kumpanerna “Shortie”, en pojke och “Willie”, ett hysteriskt jobbigt fruntimmer. En bys “ålderman” ber dom om hjälp. Barn har försvunnit efter det att en helig sten försvunnit. Indys uppdrag blir att leta upp stenen och föra tillbaka den till byn. Men oj då – äventyret för dom till en galen “sekt” i ett fördömt tempel. Mer än halva filmen går ut på att försöka ta sig ut ur templet levande.

Omdöme: Inledningen till Indiana Jones och det fördömda templet är otroligt cool om än inte riktigt lika ”klassisk” som i den första. Efter ett underbart pretentiöst musikalnummer ”anything goes” i en kinesisk nattklubb, kastas vi så snabbt in i gangstervåld så att vi inte ens får en ordentlig introduktion till Indys ”vänner”. Det behövs inte. Efter en hysterisk jakt på en diamant som hamnat på ett golv med champagne-is sitter man lika fast i filmen som en råtta med svansen i tre olika råttfällor. Indiana Jones och De fördömdas tempel är till en början otroligt rapp och genomgående händelserik.

Tyvärr hinner inte handlingen med i svängarna. Andra hälften av filmen är en enda lång, rörig och faktiskt något tjatig jakt i det fördömda templet. Hade filmen rymt något mer handling och lika mycket handling rakt igenom, hade Indiana Jones-uppföljaren kunna ha blivit riktigt bra. Dessutom innehåller filmen några onödiga överdrifter och en av de mest irriterande “sidekicks” i hela filmhistorien – alltså motspelerskan Kate Capshaw som  ‘Willie’ Scott.  Så som det blev når den inte riktigt upp till samma nivåer som två andra, varken till ettans eller treans. Men fantasi och äventyrsglädje finns det i massor.

Betyg: 3/5

 

Indiana Jones och det sista korståget

Den tredje Indy-filmen, Indiana Jones och det sista korståget, börjar med en tillbakablick med en ung Indiana Jones och kretsar runt ett utsmyckat kors som unge Indy anser höra hemma i ett museum. och så får vi träffa hans pappa, spelad av Sean Connery. Sedan i vuxen ålder, i nutid, försvinner pappa Jones mystiskt och Indiana måste börja leta. Har pappa Jones fått spår på den heliga Graal? Återigen är tyskarna intresserade av den heliga bägaren. Men dessutom ser det ut som om ett hemligt sällskap vill hindra både Indiana och nazistsvinen från att hitta den heliga skatten. Oj, det här var tufft och en aningen komplicerat. Det blir i vilket fall en hysterisk jakt på vatten, genom skog och mark och till och med i luften

Indiana Jones och det sista korståget är den mest mysteriebetonade och möjligen mest innehållsrika av Indiana Jones-filmerna. Både försvinnandet av Indys pappao ch Den heliga Graal. Trean är en skratt- och actionfest full av färgstarka karaktärer och gammaldags slapstickhumor. Vi får dessutom en del förklaringar, som att i prologen skymta Indy som tonåring och vi får veta hur han fått både sitt namn och sin hatt. Jag uppskattar tempot och humorn, att det händer mycket och att filmen inte tar sig själv på för stort allvar.

Betyg: 4/5

 

 

Indiana Jones och Kristalldödsskallens rike

Handling: Mer hatad än älskad blev den efterlängtade fyran med det på svenska vedärvärdigt fånigt klingande namnet Indiana Jones och kristalldödsskallens rike. Nu är det inte längre tyskarna som är bovarna, utan Sovjet då filmen utspelas under kalla kriget. Dr Henry Jones får ett kodat meddelande från en gammal gaggig professor, Henry Oxley. Skuggad av vetgirige Irina Spalko (Cate Blanchett) leder lappen vägen till Peru. Medföljare blir en person som Indiana Jones upptäcker är sin egen son och sin älskarinna och kvinnlig huvudroll från första filmen. Sällskapet upptäcker en artefakt med ett märkligt ursprung – ett kranium i kristall.

Omdöme: Första gången jag såg filmen, och desutom på bio, kändes den fjärde Indy-filmen som en stor besvikelse, och nästan som en våldtäkt på Indiana Jones.(Ja, det finns ett South Park-avsnitt där Indy blir bokstavligt våldtagen Av Spielberg och Lucas). Men efter att ha sett om filmen en gång till måste jag tillstå att (hyfsat) objektivt sett är filmen varken sämre eller bättre än många andra action- och äventyrsfilmer som gjorts på tidigare år, ehuru filmen verkligen inte når upp till föregångarnas nivåer. Indiana Jones och kristalldödsskallens rike når varken de tidigare filmernas originalitet eller kvalitet rent handlingsmässigt. Men den är fortfarande mycket snygg och välgjord. Relationerna är de mest klichéartade och krystade, med både Karen Allen från första filmen och deras son, spelad av Shia LaBeouf, som skall bära hatt- och piskarvet vidare.

Sci-Fi temat störde mig den första gången jag såg den femte Indiana jones-filmen, men jag accepterade det den andra gången. Den största besvikelsen var faktiskt Indiana Jones själv. Harrison Ford har ingenting kvar av sin forna utstrålning, intensiteten och energin. Nej, snarare känns det sorgligt att se den gamle trötte, stele Ford kämpa sig igenom filmen. Uppriktigt sagt – det hade varit bättre att göra som med James Bond-filmerna – att helt enkelt byta ut skådespelaren, som att vända blad och starta ett nytt kapitel. Filmen skulle definitivt ha känts fräschare och man hade sluppit de klichéartade familjerelationerna.

Betyg: 2/5

 

 

Fortsättningen: Indiana Jones 5 – Bermudatriangelns hemlighet (?)

Ett nytt kapitel är på gång i Indiana Jones-sagan. Du kan läsa mycket hos oss på Filmmedia om planerade Indiana Jones 5 och vi skall försöka hålla er uppdaterade på det senaste. Vad vi vet är att den förmodligen kommer att ha någonting med Bermuda Triangeln att göra. Vi vet också att Beouf kommer att vara med och att Harrison Ford gärna avlivar sin karaktär. Med tanke på skådespelarens trötthet i den fjärde upplagan, Indiana Jones och kristalldödsskallens rike, kan det vara en klok idé. Oavsett vilket kommer filmen säkert att spelas in helt i 3D. Det senaste är ett uttalande från Shia LaBeouf nyligen där han hävdar att filmen kan komma att bli verklighet rätt snart. Läs om om detta i Collider.

 

Jämför!: Kolla även in vad vänbloggarna skriver. Fiffi betygsätter alla filmerna i ett och samma inlägg. BlueRoseCase delar upp filmerna i olika inlägg: Indiana Jones 12, 3 och 4.

 

Läs även:

Harrison Ford vill döda Indiana Jones!

Indiana Jones: bilder på 50 roliga miner

Indiana Jones goes 3D?!

Harrison Ford och George Lucas bollar idéer om “Indy 5”

Dela med dig!
  • Facebook
  • Twitter
  • Digg
  • StumbleUpon
  • del.icio.us
  • Yahoo! Buzz
  • Print