Harry Potter har inte vart uppe på bio sedan länge nu. När jag skrev det här var det knappt ett par dagar sedan den sista Potter-filmen, Harry Potter och Dödsrelikerna del 2 hade premiär. När alla filmerna hade kommit tyckte jag att det var hög tid för FilmMedia att rangordna dom.

Filmserien har på flera sätt utgjort något unikt i filmhistorien. Man respekterade tonen i litteraturen och försökte inte göra dom till barnfilmer, vilket tidigare har varit regel med liknande litteratur och tyvärr även hände med Narnia-berättelserna. Potter-filmerna är också den mest jämna serien filmer, både gällande kvalitet, budget och gällande rusning till biograferna. Oavsett om Harry Potter kommer tillbaka i andra versioner har just den här sviten, som sagt, en unik plats i filmhistorien. Den här världen är mäkta populär och fortfarande (uppdaterat 2021) går filmerna heter på streamingtjänsterna och merchen otroligt stor. Harry Potter prylar är just nu lika populära som Star Wars och kanske till och med ännu hetare. Helt otroligt faktiskt.   

Jag kan tillägga att jag inte läst en enda av böckerna till slut. Jag har försökt många gånger med olika böcker, till och med lyssnat på ljudbok, men tröttnat varje gång (“Såååå” bra är dom inte… Det enda jag kan säga är att jag läst såpass mycket att jag kan hävda att originalen är tio gånger bättre och mer välskrivna än de urvattnade svenska översättningarna ). Jag har alltså inte så mycket att jämföra filmerna med, vilket säkert avspeglas i listan. Men filmer skall å andra sidan varken få bättre eller sämre betyg vid jämförelser av litterära förlagor. Och jag skulle oavsett aldrig jämföra filmerna med böckerna. I vilket fall – här är alla Harry Potters filmäventyr, rangordnade från bäst till sämst:

1 Harry Potter och halvblodsprinsen

 

Potter kommer bättre till sin rätt ju mörkare filmerna blir, vilket märks enormt på Harry Potter and The Half-Blood Prince., den näst sista Potterfilmen. Fåniga och dumroliga karaktärer tar allt mindre plats och relationerna mellan huvudkaraktärerna blir tuffare och mer kompromisslöst. Och Hermione är njutbar bara att ha i bilden. Men sedan visar det sig också vara så att just hon är den i filmserien som utvecklats mest som skådespelare. Mindre kärlekstjafs i Halvblodsprinsen hade varit bra, men ändå blir det här Harry Potter-filmen nummer ett.

Sen måste jag faktiskt säga att soundtracket är bäst till den här filmen.

 


 

 

2 Harry Potter och Dödsrelikerna del 1 & 2

 

Ja, Harry Potter and the Deathly Hallows är en film i två delar. Eftersom de hänger ihop är det ingen vits med att separera dom. Harry Potter och Dödsrelikerna visar att filmerna har mognat lika mycket som karaktärerna. Den första delen har mer naturliga miljöer än någon annan av filmerna, vilket jag personligen uppskattar mycket. Den andra delen låter karaktärerna resa tillbaka till skolan för att utkämpa den sista striden – ett storslaget och episkt slut för en redan klassisk filmserie.

Men varför gjorde dom de andra delen så kort?

 


 

 

Harry Potter och De vises sten

 

Den första filmen, Harry Potter and the Sorcerer’s Stone, rankar många lägre än så här, men kom igen! Det var fanken den som startade filmserien och var det inte en stor biosuccé? Filmen har en fantastisk scenografi, suverän casting och specialeffekterna slår fortfarande det mesta idag. Slutuppgörelsen är dock tyvärr något av det fånigaste jag sett. Men Jag tycker faktiskt också att huvudrollstrion med Harry, Ron och Hermione fungerade som allra bäst när de var små. Roligare och mer samspelta än så här blev de aldrig. Och de blev ju knappast bättre som skådespelare.

 


 

 

4 Harry Potter och fången från Azkaban

 

En lärare vid namn Lupo är varulv! Inte särskilt subtilt va? och ändå anar ingen nånting alls. Men ingenting är subtilt i J.K. Rowlings Potter-värld. Snarare är mycket övertydligt. Tyvärr är även skådespeleriet sådant ofta i filmerna och kanske allra värst i Harry Potter and the Prisoner of Azkaban. Men filmen var helt klart ett uppsving jämfört med den andra i Potterserien.

Jag uppskattade det där med att resa tillbaka i tiden. Det är en Star Trek-smart historia. Och dementorerna är nästan lika läckra som Tolkiens ringvålnader. Men varför inte resa tillbaka i tiden och döda Voldemort som spädbarn? Tänkte författarinnan på den möjligheten?


 

 

Harry Potter och den flammande bägaren

 

Harry Potter and the Goblet of Fire är den mest actionbetonade av filmerna, om vi bortser från finalfilmen, men behåller samtidigt fantasin och finurligheterna från de tidigare böckerna. Förmodligen finns här den tunnaste intrigen av alla Potter-filmerna, men välgjord och med något färre töntiga karaktärer än i de tidigare filmerna.

 

 


 

 

6 Harry Potter och Fenixordern

 

Jag diggar berättelsen i och mycket annat i den. Det är mer action, mindre tjafs och en rakt berättad film utan att ta onödiga narrativa omvägar. Den är nästan för rakt på sak och den skulle verkligen ha tjänat på att vara längre och bygga mer på att skapa relationer mellan karaktärerna. Men Fenixordern är också i förhållande till de andra filmerna något fantasilös.

 


 

 

Harry Potter och Hemligheternas kammare

 

Efter att ha sett första filmen var jag faktiskt mycket besviken på den andra filmen i serien, Harry Potter and the Chamber of Secrets. I början var det i stort samma skämt som upprepades och handlingen under första hälften kändes direkt oinspirerad. Och dom där skrikande babyplantorna var något av det dummaste som uppfunnits i fantasyfilm, eller i litteraturen för den delen. Badrumsspöket “Mourning Murtle” var det enda intressanta i filmen och det enda som gjorde den sevärd. Men okej då, stämningen och miljöerna i den senare delen av filmen var rätt sköna.

Det finns ju bloggare som har andra åsikter skall tilläggas, eller snarare har de flesta andra åsikter än jag. Läs ex. vis Pladds Potter-genomgång och  Filmitch om “Deathly Hallows“.

Dela med dig!
  • Facebook
  • Twitter
  • Digg
  • StumbleUpon
  • del.icio.us
  • Yahoo! Buzz
  • Print