5 Close Encounters of the Third Kind

Närkontakt av tredje graden, 1977

Steven Spielberg - Close Encounters

Folk reagerar konstigt när man får besök av utomjordingar. Välspelad film är Close Encounters och har en fascinerande historia. Och så är det ett väldigt realistiskt drama dessutom. Nuff said. Och jo förresten, det var den här filmen som etablerade det utseende på utomjordingar som alla  UFO-galningar därefter vittnar om att ha sett.

 

4 Raiders of the Lost Ark

Jakten på den försvunna skatten, 1981

Steven Spielberg - Raiders of The Lost Ark

Egentligen gillar jag Indiana Jones-trean bättre som ren underhållning, men ettan är nog ändå bättre som ”film” i traditionell mening. Nåja, den här filmen får väl representera den också. ”Raiders” är i vilket fall en sann filmklassiker. Varför aldrig hatten trillar av under alla fighter har jag dock inte lyckats klura ut.

Tips: Läs Spel och Films recension

 

3 Jaws

Hajen, 1975

Steven Spielberg -Jaws

En haj terroriserar en badort. Den är dessutom svår att få bukt med. Maskinen som skulle agera haj strejkade mycket under tagningarna, så de beslöt att inte visa så mycket av hajen. Klokt beslut, det man inte ser är ofta mer skrämmande än det man ser. Oavsett om man stämplar filmen Hajen som skräckfilm, drama eller äventyr så är den både underhållande, spännande och mycket sevärd.

Tips: Spielberg berättar om restaureringen till Blu-Ray

 

2 Minority Report

Minority Report, 2002

Steven Spielberg - Minority Report

Stämningsfullt, svart Sci-Fi med dystopiska undertoner. Om brottsbekämpning genom att hindra brott som ännu inte skett. Vad gör man om man blir anklagad och jagad för något som man inte tror att man skall kunna begå?

 

1 Schindler’s list

Schindler’s List, 1993

Steven Spielberg - Schindlers List

Verklighetstroget drama om en av Andra världskrigets verkliga hjältar. Lång, intensiv film. Spielberg gjorde Schindler’s List utan att få betalt. Dessutom lämnade han in filmen som examensarbete till filmskolan som han gick ut för länge, länge sedan innan den här filmen. Den vann Oscar för bästa film.

Tips: Läs Sofias (Bilder och ords) recension

Läs även:

Alla Topplistor

Filmtips

Sylvester Stallones topp 10 bästa filmer

Dela med dig!
  • Facebook
  • Twitter
  • Digg
  • StumbleUpon
  • del.icio.us
  • Yahoo! Buzz
  • Print