Sylvester Stallone, “Sly”, utnämnd världshistoriens allra sämsta skådespelare under upplaga år 2000 av Razzie Awards. Här är en kort hyllning av actionikonen som påverkat många ungdomars uppväxt. Och faktiskt har Stallone lyckats deltaga i hela 10 uthärdliga filmer, varav några faktiskt är riktigt bra. Och dessutom några alldeles utmärkta skådespelarinsatser i ett par riktiga filmklassiker. 

 

I väntan på Sylvester Stallones kommande och efterlängtade The Expendables gör vi en retro-genomgång av  skådespelarens bästa filmer och rollprestationer. Här är Sylvester Stallones bästa filmer, topp 10:

 

Rocky (1976)

 

 

Av alla Sylvester Stallones filmer är det detta boxardrama som i regel rankas högst. Alltså är det knappast särskilt förvånande att Rocky får inta första platsen. Något mer förvånande är det kanske att filmen faktiskt skrevs av Stallone själv. Utmärkt och effektivt berättad, dramastil med rappt tempo, bra klippt, bra foto och ett exceptionellt hyllat soundtrack. Stallones egen rollprestation som den sluddrande och något naive Rocky Balboa känns också helt autentisk och genuin. (Bilden är från Rocky 4)
 

First Blood (1982)

En spännande “krigsfilm” där kriget utgörs av en enda mans kamp mot korkade myndigheter. Det här är inte bara en riktigt bra film, utan också subtil satir och samhällskritik på mycket hög nivå. Stallones vietnamveteran Rambo är möjligen en ännu bättre prestation än boxaren Balboa. Hur denna film kunde ge upphov till den skrämmande korkade Rambo-serien som följde, är för mig en smått oförklarlig gåta.

 

Cop Land(1997)

Sylvester Stallone ville upprätta sitt något dåliga B-filmsrykte och bli “seriös” skådis i och med polisdramat Cop Land. Stallone gör en avskalad prestaton och åt upp sig många kilon inför rollen. Liksom First Blood är det samhällsperspektivet och kritiken som är filmens riktigt starka sida. Men det är också en allmänt bra och välgjord film.
 

Antz (1998)

Stallones mer humoristiska sida kommer fram som animerad myrsoldat. Här en större biroll och vän till Woody Allens förvirrade och livslystne “Z”. Och Stallone gör också en hedervärd insats. Antz är för övrigt en underhållande film med “vuxenton”, alltså tecknat för de äldre. Filmen var också en av de första helt digitalt  animerade filmerna och utvecklade ny teknik för ytstrukturer.
 

Demolition Man (1993)

En riktigt underhållande actionfilm är framtidsvisionen Demoltion Man. Stallone jagar mördaren och “superskurken” spelad av Wesley Snipes i en nära framtid. Både har blivit cryptogeniskt nedfrusna och tinas upp. En hel del fantasifull action. Snipes gör för övrigt sin bästa roll hittills. Den som tillfrågades först om skurkrollen var faktiskt Jackie Chan som tackade nej eftersom han inte ville förstöra sin image som snäll hjälte. Dåligt beslut om du frågar mig. (Fem år senare hade helt säkert Jet Li tillfrågats.) Det hade ju varit kul med inslag av lite akrobatisk Hong Kong-action också.
 

6 Cliffhanger (1993)

Hyfsat spännande actiondramasom utspelas i kalla bergstrakter, i regi av Renny Harlin. John Lithgow bytte ut Chrostopher Walken i sista stund, men blev utmärkt i rollen som känslokall och sadistisk skurk. I filmen får många sätta livet till i jakten på en väska full av cash.
 

7 Rocky II (1979)

Rocky II är en riktigt hyfsad uppföljare av boxarklassikern. Stallone får återigen möta Carl Weathers (som i verkligheten var professionell football-spelare och här gör en riktigt bra roll, kanske t.o.m. bättre än i ettan). För Rocky handlar den verkliga kampen om valet mellan heder och flickvän. Lite svartare slut hade  lyft filmen avsevärt.

8 Specialisten (1994)

En riktig actionfest för Sly-fansen, men något tråkig och tröttsam. Fast fortfarande bättre än mycket annat. Dessutom bjuder filmen på en hyfsat intressant plot: Sly hjälper en kvinna att hämnas på den undre världen. Tyvärr blir det dock aldrig särskilt spännande. Men Sharon Stone i den kvinnliga huvudrollen är ju i allafall intressant att sätta blicken på.
 

Tango & Cash (1989)

Dum macho-action, men faktiskt rätt underhållande tack vare samspelet mellan Stallone och Kurt Russell. Dessutom med Teri Hatcher och Jack Palance. Märkligt att filmen blev hyfsat okej då inspelningen var helt kaosartad med många byten av regissör och andra inspelningsfunktioner. Barry Sonnenfeld var ursprunglig regissör men kastades ut av Stallone.
 

10 Cobra (1986)

Många kritiker skulle säga att Cobra är humorlös nonstop-action av värsta slaget. Det är det också, men för den som tycker om massiv action har filmen en hel del att erbjuda. En hel del häftiga och välgjorda scener i allafall. Handling? Inte mycket, men en jakt på en seriemördare. Och Sylvester spelar mot dåvarande frun Brigitte Nielsen. Cobra kom egentligen till efter det att Stallone kastats ut från Beverly Hills Cop, då han försökt förvandla filmen till så mycket action extravaganza som bolaget inte hade råd till.

 

Dela med dig!
  • Facebook
  • Twitter
  • Digg
  • StumbleUpon
  • del.icio.us
  • Yahoo! Buzz
  • Print