Jag gick igenom en del recensioner när filmen Tintins äventyr: Enhörningens hemlighet kom, men avstod från att skriva egna kommentarer. Dessutom recenserade Gustav den. Orsaken till att jag inte har skrivit om filmen är helt enkelt att jag var förbryllad över filmen och tveksam till hur jag egentligen skulle skriva om den I vevan den gick upp fick jag också ett uppdrag att skriva en text om filmen och originalserien viket gjorde att jag inte kunde skriva riktigt vad jag tyckte och tänkte. Men nu när jag fått lite distans och sett om den kan jag bara konstatera att – jo, jag avskyr filmen som pest och kolera.

Varför? Tja, filmen Tintins äventyr: Enhörningens hemlighet är rätt snygg bildmässigt, ibland riktigt vacker. Framförallt gillar jag hur teamet Spielberg+Jackson har ”uppdaterat” karaktärerna med något mera detaljerat utseende. Men sen då? Vad finns mer? Bara skär och ren dynga om du frågar mig. Om det hade gällt en live-action-movie skulle jag dessutom säga att den var nästintill otroligt dåligt regisserad. Men framförallt har den klantigt valda kamerainställningar och den är ännu mera dåligt klippt rent tempomässigt. Hela filmen går i samma uppskruvade tempo vilket gör att handlingsmässigt intressanta detaljer går förlorade och gör den mindre spännande än vad den hade kunnat vara. Nej, filmen är inte spännande, bara ljummet underhållande. Om ens det. Jag fattar varken tycke för karaktärerna eller handlingen.

Och som adaption? Vad jag gillar med den ursprungliga Tintin-serien är de långsammare delarna, att den stannar upp i tempot för att reflektera över människor och deras nycker. Tintin passar möjligen som drama, men inte som action. Allt som gör Tintin bra har skalats bort av två Dupont-aktigt klantiga filmskapare som varken har förståelse eller respekt för Tintin-serien. Dessutom har man blandat ihop olika Tintin-berättelser och gjort lite vad man vill med olika karaktärer. Läs gärna min analys om varför Tintin skulle bli bra som film, om vad serien egentligen hade för narrativa kvaliteter, så ska du se att filmen saknar det allra mesta. Allt som gjorde original-albumen bra är borta.

Usch och fy. Nej, det här är inte bra. Betyget blir trams och en ljummen, fjantig 2:a.

Dela med dig!
  • Facebook
  • Twitter
  • Digg
  • StumbleUpon
  • del.icio.us
  • Yahoo! Buzz
  • Print