The Adventures of Tintin: The Secret of the Unicorn, eller Tintin och Enhörningens hemlighet får snart premiär, i Sverige den 28 oktober. Steven Spielbergs och Peter Jacksons film är absolut en av de mest efterlängtade i år. I internationella tidningar har vi under de senaste dagarna fått många olika recensioner av filmen. Nedan kan du få en bild av vad du har att förvänta dig av filmen:   

 

För att först summera mina tankar men en rad: Innan jag ens sett filmen är jag besviken på den och vet inte ens om jag gör mig besvär att se filmen på ett tag framöver, inte ens gå på en pressvisning. Varför? …jo…:

Bilderna från Tintin-filmen som vi sett och publicerat, liksom trailers, har verkligen gett mersmak. Otroligt snygga och häftiga sekvenser. Jag har också gått och sett framemot filmen. På ett sett är det bra att läsa lite om överhypade filmer, så att man får distans till dom. Så länge man undviker spoilers förstås.

The Adventures of Tintin: The Secret of the Unicorn närmast slaktas av kunniga och pålitliga The Guardian. Tintin-filmen får endast 2 av 5 i betyg. Jag undrar vad dom skulle ha gett filmen om den inte var såpass välgjord rent tekniskt. Visst erkänner dom att den är underhållande. Men kommentarerna är dräpande och kompromisslöst hårda:

But those close-ups are painful, a twist of the knife. There on the screen we see Hergé’s old and cherished protagonists, raised like Lazarus and made to scamper anew. But the spark is gone, their eyes are dusty, and watching their antics is like partying with ghosts. Turn away; don’t meet their gaze. When we stare into the void, the void stares back at us.

The Telegraph ger Tintin 3 av 5 i betyg:

On its own terms, The Adventures Of Tintin: The Secret Of The Unicorn is a success, although it’s debatable whether these are the terms on which every audience member will approach it. As a family-friendly adventure romp it ticks every box, but the unique appeal of the Tintin books does not lie in seeing boxes being ticked.

Det riktigt intressanta är sista stycket:

Famously, Spielberg only discovered Hergé’s work when a French critic called the first Indiana Jones film, Raiders Of The Lost Ark, an obvious homage to it. Even more famously, Hergé later said that Spielberg was the only director capable of successfully bringing it to the big screen. That probably remains true. But this film hasn’t done it.

Spielberg upptäckte alltså Tintin först genom att en fransk tidning som jämförde Indiana Jones och den försvunna skatten med Tintin. Kritikern påstod till och med att filmen var en uppenbar hyllning till den tecknade seriehjälten.

En annan nättidning som brukar vara pålitlig är The Empire som ger hela 4 av 5 i betyg:

Action-packed, gorgeous, and faithfully whimsical.

Men samtidigt sägs något som är anmärkningsvärt och som jag tror mycket väl kan vara en riktigt bra sammanfattning:

No room is found for Hergé’s political satire, or his more becalmed, intuitive moments, to gaze, incredulous, at the world – an iconography so ingrained in the artist’s style it might be untranslatable. And, with performance capture, there is still that gravitational pull toward endless chase sequences.

The Adventures of Tintin: The Secret of the Unicorn verkar alltså vara fylld upp till öronen med action och digitalt ögongodis. Men samtidigt verkar det som om alla är eniga: Det är något som fattas. Spielberg och Jackson verkar inte ha förstått vad som gör Tintin så populär, älskad och omdebatterad. Den spetsiga udden verkar vara helt och hållet bortslipad. Man verkar snarare ha använt Hergés karaktärer som ett skäl för att kunna utforska CGI-och 3D-teknik istället för att använda tekniken för att utforska Hergés fantastiska värld.

TIPS! Läs också: Reflexioner om Tintin och film

Se trailer här: Ny Tintin-trailer ser riktigt bra ut!

Se bilder från filmen här: Fler fantastiska Tintin-bilder (17 bilder)

 

Dela med dig!
  • Facebook
  • Twitter
  • Digg
  • StumbleUpon
  • del.icio.us
  • Yahoo! Buzz
  • Print