Här är Nicole Kidmans 10 bästa filmer, eller snarare bästa rollprestationer. Det är inte särskilt svårt att komma på en lista med bra roller. Det är ju inte bara att Kidman har gjort mycket utan håller också en hög nivå. Så det finns en hel del intressant att nämna. Men först, innan vi riktar in oss på de enskilda filmerna måste vi ju introducera henne lite:

Nicole Kidman, den långa australienskan, årgång 1967, föddes faktiskt på Hawaii i Honululu. Hon började i unga år att dansa balett, prövade senare på teater, mim och hamnade så småningom på de vita dukarna som internationell superstjärna med egen stjärna på Hollywood Walk of Fame. Ett test Nicole Kidman gjorde visar att hon har 132 i IQ och för övrigt kan nämnas att hon är allergisk mot jordgubbar.

Kidman är känd för minst sagt varierande roller beträffande karaktär, djup och även omfattning. Men man måste nog säga att hon har haft en mycket mer jämn karriär än de flesta av hennes kollegor. Visserligen har det varit bottennapp som med Batman Forever och det kanske inte heller är kul att ha lyckats avverka hela tre filmer tillsammans med ex-maken och egotrippen Tom Cruise. Men Nicole Kidman erbjuds dock i regel Hollywoods bästa och mest intressanta filmroller.

Visst har blivit glesare på senaste tiden, men mellan 1999 och 2004, alltså en period på endast sex år, medverkade Nicole Kidman i tio filmer varav åtta innebar riktigt bra roller. Några av dessa är de mest intressanta kvinnliga filmrollerna under hela 00-talet: Eyes Wide Shut, Moulin Rouge!, Cold Mountain, The Others, Dogville. Alla dessa filmer lyckades alltså Kidman avverka under några få år.

Nedan finner du de som i mitt tycke är Nicole Kidmans tio bästa filmer (so far). Filmerna är listade efter bästa rollprestation. Den här gången efter den bästa prestationen till den sämsta, alltså det mest intressanta och sevärda kommer först.

——————————-

1 Dogville

Dogville
År: 2003
Roll: Grace Margaret Mulligan

Att bli utsatt av en sadistisk dansk var inte lätt för Nicole Kidman som beklagat sig i efterhand. Hon spelar Grace, en kvinna på flykt som tar skydd i en liten stad. Detta visar sig dock vara ett ödesdigert misstag.

Lars Von Trier är en briljant regissör och tillsammans med en fantastisk ensemble kanske det inte är svårt att göra väl ifrån sig. Med små medel gör Nicole Kidman en trovärdig insats som en utstött och isolerad kvinna utan andra val än att låta sig utnyttjas. Själv blev skådespelerskan isolerad under inspelningarna och fick inte umgås med de andra skådespelarna, vilket gör perfekta samspelet och motspelet karaktärerna emellan ännu mer fascinerande.

Samtidigt tror jag att det är inspelningsförhållanden, utanför Hollywoods strikta mainstreammurar, som ger skådespelarna helt andra förutsättningar att kunna använda sig av sin kreativitet och testa idéer som går utanför de invanda gränderna. Well, enligt min åsikt har Nicole Kidman aldrig varit så bra som i händerna på en sadistisk dansk.

2 Eyes Wide Shut

Eyes Wide Shut
År: 1999
Roll: Alice Harford

Eyes Wide Shut blev mest uppmärksammad för att den gavs ut postumt efter Stanley Kubricks bortgång. Ett sofistikerat och erotiskt drama med dåvarande paret Tom Cruise och Nicole Kidman som man och hustru. Mest syns Cruise i filmen och Kidman gör tyvärr mest en bifigur som olycklig och sexuellt otillfredställd maka. En välspelande, visst, och mycket naken Kidman.

Att vara mästerregissör har förvisso sina fördelar, men man kan inte frångå att Kubrick hade en enorm yrkesskicklighet och var en briljant personinstruktör. Om Nicole Kidman gör bra ifrån sig så innebar Eyes Wide Shut definitivt Tom Cruises allra bästa rollprestation.

3 Moulin Rouge!

Moulin Rouge
år: 2001
Roll: Satine

Älskade musikalen Moulin Rouge bjuder på briljanta sångprestationer i glittrig miljö. Nicole Kidman, visserligen ständigt iförd peruk, visar bredd med sångröst och musikalitet. Själv var jag nog mindre entusiastisk än många andra, men det största nöjet med filmen var i vilket fall just Nicole Kidman som verkligen briljerar i rollen.

Själv fick hon utstå en del. Hon lyckades med konststycket att bryta två revben och skada ett knä under dansrepetitionerna och man fick skjuta på inspelningen. Kanske var det en tröst att hon fick bära äkta diamanter värda drygt en miljon dollar?

4 The Hours

The Hours
år: 2002
Roll:Virginia Woolf

I dramat The Hours fick Nicole Kidman fick en näsprotes för att bli mer lik författarinnan Virginia Woolf, men uppriktigt sagt: en näsa gör inte en skådespelerska. Även om Kidman gör en stilren insats var jag faktiskt mer imponerad av både Julian Moore och Meryl Streep. Men det var Nicole Kidman som knep den åtråvärda guldmannen. Själv gladdes hon nog lika mycket åt den där näsprotesen som hon behöll på efter inspelningarna så att hon kunde gå ut obemärkt. Hon var ju mitt uppe i skilsmässan med Tom Cruise och hade paparazzis tätt efter sig. Men de lät sig lätt luras av en näsmaskering.

5 Cold Mountain

Cold Mountain
år: 2003
Roll: Ada Monroe

Visste du att Kidman inte bara är lång, vacker, sjunger och har 132 i IQ? – Hon spelar faktiskt piano också. Jopp, hon spelar själv i filmen. Annars är det ju en bra film och intressant skildring av det amerikanska inbördeskriget. Ingen oscar för Kidman den här gången, inte ens en nominering. Istället var det ju Renée Zellweger som fick en gyllene statyett för bästa kvinnliga biroll. Inte bara Kidman, utan även Tom Cruise fick erbjudande om roll. Ironiskt nog, utan att veta om att den andre var påtänkt tackade han nej och hon ja.

6 The Others

The Others
år: 2001
Roll: Grace Stewart

Nicole Kidmans och Tom Cruise utdragna och uppmärksammade skilsmässa avgjordes samma vecka som rysaren The Others hade premiär. Undrar om Kidman tog med sig något av sin känsla från sitt äktenskap in i rollen. Grace, den tvåbarnsmor som Kidman gestaltar beter sig underligt, som om hon vore mentalsjuk. Säkert lätt att spela så när man varit tillsammans med en sån som Cruise under så många skulle säkert många av Kidmans supporters säga. I vilket fall, en mycket välspelad och intressant spökhistoria.

7 The Golden Compass


The Golden Compass
År: 2007
Film: Mrs. Coulter

En något annorlunda roll för Nicole Kidman i en annorlunda film. Jag har inte läst boken som The Golden Compass baseras på och har därför inte heller någon särskild känsla beträffande den av fansen utskällda adaptionen. Själv fann jag filmen tillhöra en av de bättre fantasyfilmerna på senare år. Det var också intressant att se en helt annan sida av Kidmans skådespeleri. I udda roller kan hon visa både bredd och skicklighet. Det är nästan lite film noir-känsla över Kidmans kalla Mrs Coulter.

8 The Stepford Wives

The Stepford Wives
År: 2004
Roll: Joanna Eberhart

The Stepford Wives är en lättsam men blek kopia av en allvarsam och stämningsfull rysar-klassiker. Överlag är skådespelarinsatserna ordinära, för att inte säga, oinspirerade. Kidman är också rätt blek som hustrun som försöker göra allt hon kan för att passa in i det perfekta bostadsområdet med all perfekta hemmafruar. Filmen kan beskrivas som en underhållande bagatell med Nicole Kidman i en roll som skulle ha kunnat spelas av i princip vem som helst. Förmodligen inspirerade originalfilmen till TV-serien ”Desperate Housewives”.

9 Bewitched


Bewitched
År: 2005
Roll: Isabel Bigelow / Samantha

Nicole Kidmans förmodligen mest utskällda roll hittar man i Förtrollad, eller Bewitched som den hette på originalspråk. Hon var t.o.m. påtänkt till en Razzie Award nominering för sämsta kvinnliga huvudroll. Bewitched är väl i och för sig en riktigt lättviktig komedi, men själv tycker jag nog att hon klarar det småtöntiga manuset med hedern väl i behåll. Som så vanligt i filmsammanhang är det de ”sämre” eller mer lättviktiga rollerna som ger de högsta gagerna. Och denna film gav också Nicole Kidman hennes hittills högsta gage på $17,500,000. Så hon är nog ändå inte särskilt ledsen för en och en annan hård kritiker. Rollen kanske naggade hennes rykte smått i kanterna, men Nicole har ändå visat bättre omdöme än ex. vis Halle Berry eftersom hon faktiskt blev erbjuden rollen som Catwoman men tackade nej.

10 Days of Thunder


Days of Thunder
år: 1990
Roll: Dr. Claire Lewicki

Days of Thunder hade stor betydelse för Nicole Kidmans karriär och framtid Förutom lönen på $200,000 betydde  Days of Thunder Kidmans verkliga genombrott och första riktigt betydelsefulla roll. Sedan, ja, kanske mindre roligt så här i backspegeln, var det kanske att det var genom just denna film som hon träffade Tom Cruise. Men beträffande Kidmans egen insats i filmen som ung, vacker och bestämd läkare, kan man bara ta av hatten och buga. Att tampas med så träiga repliker i en av världshistoriens mest pretentiösa filmer kan inte ha varit alltför lätt för den då oerfarna skådespelerskan. Men ändå lyckas hon få klichéerna att låta helt naturliga.

Dela med dig!
  • Facebook
  • Twitter
  • Digg
  • StumbleUpon
  • del.icio.us
  • Yahoo! Buzz
  • Print