Aldrig har jag haft så svårt att sålla, ranka och utvärdera ett filmår som just 1993. Det här är både mainstremfilmernas år och storfilmernas. Och jisses vad många bra filmer. Nä, jag klarade inte riktigt av utmaningen. De som känner mig kommer aldrig att kunna gissa vilken film som är nummer ett i listan. Du kommer att få världens surprise.

 

10) Delad plats

Sorry, det här är för svårt att välja. Alla dessa får dela tionde plats, ingen särskild ordning:
Short Cuts
Griniga gamla gubbar
Visitörerna 
Falling down

 

9) Jurassic Park 

Säga vad man vill om Steven Spielberg, snubben är en helt otroligt kompetent filmskapare. Han vet exakt hur man bygger upp karaktärer, story och spänning. Härliga karaktärer, smart historia, spänningsfilm och rysare samtidigt. Kan det egentligen bli bättre om man vill ha lättsam Hollywoodunderhållning? Jurassic Parks CGI är dessutom fortfarande det bästa i serien och enbart två eller möjligen tre filmer överhuvudtaget når upp till Jurassic Parks nivå i fråga om digital special effects.

 

8) True Romance

Fantastiskt manus, briljanta skådespelarinsatser och ett tempo och handling som biter tag och släpper inte. Man håller nästan andan, filmen igenom. För så bra är det.

 

7) Nightmare Before Christmas (1993)

Nightmare Before Christmas är både ett filmiskt konstverk och animationsmässigt en oöverträffad bragd. En traditionellt animerad dockfilm, som är en musikal med underbart suggestiv musik. Karaktärerna och miljöerna är fulländade i sin säregenhet och handlingen rapp och häftig. Har lyckats se den tre ggr på bio. Det är den värd.
Läs även mera här: Filmtips: The Nightmare before Christmas

 

6) Eagle Shooting Heroes

En Kung Fu-komedi som är lika rolig som Kung Fu Hustle eller Kung Fu Panda. Fast Eagle Shooting Heroes är mer genuin och originell. De andra nämnda har faktiskt tagit jättemycket från den här filmen och jag tvivlar att de överhuvudtaget hade existerat om  de örnskjutande hjältarna inte funnits. Egentligen var filmen ett sidoprojekt till Wong Kar-Wais poetiska Wuxia som blev fördröjd. För att blidka investerarna använde produktionsbolaget samma skådespelarensemble och spelade in denna film för att kunna ha en film för premiär till julen. Försök inte förstå den, bara se och njut. Och glöm bort att effekterna är rätt så kassa. Eagle Shooting Heroes är en skön åktur.

>>>GÅ TILL SIDAN 2

Dela med dig!
  • Facebook
  • Twitter
  • Digg
  • StumbleUpon
  • del.icio.us
  • Yahoo! Buzz
  • Print