Filmåret 1981 är mäkta intressant. Mäktiga filmer, vrickade filmer, luktande filmer, slasher, horror och undersköna kostymfilmer. Flera filmer med spår som på olika sätt satt ordentliga avtryck i filmhistorien. Välkomna att spana in FMs TOPP TIO FILMER 1981:

 

10 Polyester

John Waters bästa och mest underhållande film. Med Divine som hemmafru till otrogen porrbioägare och vars son är knäpp fotfetischist som bryter av benen på kvinnor. Fullständigt vrickad film, i dubbel bemärkelse. Polyester lanserades som “luktbio” med ett papper med olika dofter som man skulle lukta på under filmens gång.

 

9 Ms 45/Angel of Vengeance

En stum flicka blir våldtagen och helt galen och hämnas på alla män. Våldsam och häftig kultklassiker.

 

8 The Prodigal Son

Sonen till en rik man tror att han är Kantons bästa Kung Fu-fighter. Men det visar sig att hans pappa har mutat alla han slåss mot till att förlora mot honom. Tuff sanning att veta att man suger, han har inget annat val än att skaffa sig en bättre lärare. Smart och hysteriskt rolig Kung Fu-rulle med Jackie Chans Peking Opera-broder Yuen Biao i huvudrollen, i regi av Sammo Hung, den andra Peking Opera brodern.

 

7 En amerikansk varulv i London

Humoristisk slasher-horror med för den tiden mycket snygga special effects. Jo, blir man biten av en varulv och traskar runt i en storstad så blir det problem och många lemlästade kroppar överallt.

 

6 Buddy buddy

Billy Wilders sista film Buddy Buddy är en av mästerregissörens svagare. Men dynamiken mellan Walter Matthau och Jack Lemmon är helt obetalbar. Dessutom har filmen en riktigt smart plot. Jo, Matthau ska döda en gangstertjallare, men får problem då han stöter på självmordsbenägna Lemmon. De gjorde flera filmer tillsammans med Wilder som regissör.

 

5 The Road warrior

Andra Mad Max-rullen har absolut sina svagheter och fånerier, samt ett par av filmhistoriens absolut mest irriterande biroller. Men bra action är det, nästan i John Woo-klass. Men bara nästan.

 

4 Jakten på den försvunna skatten

När en film där så berömd som Jakten på den försvunna skatten blir man extra, extra kritisk. Känslokallt stiliserat våld, saker som bara händer och folk som förflyttas hit och dit helt utan förklaring. Ett infantilt, barnsligt äventyr och alldeles förfärligt underhållande. Fantasin och berättarglädjen är så massiv att man känner sig helt överfallen. Jo, äventyrsmatiné blir inte mera underhållande än så här. Spielberg och Lucas satte en nivå på familjeäventyr som inga andra filmskapare lyckats nå. Läs om alla Indiana-filmerna här.

 

3 Eye of the needle

 

Tagline: “Only one person can stop him: The woman who loves him!”
En av de absolut bästa thrillers jag har sett. Om inte regissörens namn Richard Marquand säger dig något så är det samma regissör som gjorde Star Wars: Episode VI – Return of the Jedi. Jo, det är George Lucas som förknippas med de filmerna, men det är långt ifrån enbart Lucas förtjänst att filmerna blev så väl mottagna. Eye of the Needle är Star Wars helt raka motsats, det är i stället ett vardagsnära drama med en realistisk vardagston och ibland en ganska långsam film. En tysk spion under WW2, här spelad av Donald Sutherland, med kodnamnet ”Needle” har kommit över hemlig information om de allierades invasion, the D-Day som den kom att kallas, eller Operation Overlord. Informationen skulle alltså kunna innebära en vändning av kriget till Tysklands fördel. Han hamnar på en ö i Skottland i väntan på att få över informationen till Tyskland. Läs mer om den här i FM: Filmklassiker: Eye of the Needle (Nålens öga)

 

2 Excalibur

excalibur

 

John Boorman ville göra nån historisk kostymfilm och fick erbjudande om att göra Sagan om ringen. Men det var svårt att få loss rättigheterna och lika glad för det var Boorman som fick göra den här istället. Excalibur handlar såklart om Kung Arthur och hela den sagan. Själv har jag haft lyckan att se den på en riktigt stor duk vilket var en helt annan upplevelse av filmen än den på TVn.

Många avskyr den här filmen och tycker att det är en kalkon. Ibland står den på gränsen måste jag erkänna, men det finns ändå mycket humor och även självironi som dock ibland har svårt att överbrygga det högtravande och smått pretentiösa.

 

Filmen är dock fruktansvärt vacker med hög produktionsbudget och är allmänt häftig. Med Shakespeare-skådisen Nicol Williamson som Merlin, Helen Mirren som Morgana och coola snubbar som Captain Picard, förlåt Patrick Stewart i olika biroller och Liam Neeson som gjorde filmdebut. Jo, den är faktiskt väldigt bra spelad och den vinner på att Boorman då ville ha mer okända ansikten. Jag gillar stämningen och det kraftfulla uttrycket, likaså uppskattar jag produktionen i stort.

 

1 Ragtime

 

Svart, tragisk film och mycket välspelat drama som utspelas under 1910-talets USA. Den vita medelklassen gillade inte att svarta fick chans att jobba och ta sig fram i samhället. Filmen är byggd på en bok med samma namn och handlar om en svart pianist i ett jazzband som gör succé. Han kämpar för upprättelse när han får sin bil förstörd. Att slåss för rättvisa i USA på den tiden är en kamp som utkämpas från ett absolut underläge. Nej, det kan bara inte gå bra.

 

Milos Forman (Amadeus, Valmont) är mästare i att skapa stark atmosfär och starka känslomässiga lägen som känns helt självklara. Ragtime är också fantastiskt vacker, välspelad och på det hela taget en av de där få helt och hållet fulländade filmerna. Men den är nästan svår att klara av pga av den samtidigt är så svart och tragisk. Man har definitivt ingen kul och upplyftande känsla efter Ragtime.

 

Bubbel-i-bubblare 1981

 

Special mention:
Time Bandits
Galen film med utvalda delar av Monty Python-gänget, i regi av Terry Gilliam. En pojke följer ett gäng dvärgar som stulit en karta av “Övervarelsen” en karta med en massa tidshål så att man kan färdas i tiden. Fascinerande och underhållande.

 

Escape from New York,
En riktigt häftig och fantasifull plot med smarta ingredienser räddar inte en rörig och osammanhängande film. I “framtiden” är hela USA ett fängelse och presidenten har tyvärr fastnat där.

 

Övriga:

 

Lola 
Mephisto
Scanners
Triumfens ögonblick
Rasmus på luffen
Superman 2
Vi barn från Bahnhof Zoo

 

Andra blottare som skrivit om 1981:

 

Dela med dig!
  • Facebook
  • Twitter
  • Digg
  • StumbleUpon
  • del.icio.us
  • Yahoo! Buzz
  • Print