Filmåret 1981 är mäkta intressant. Mäktiga filmer, vrickade filmer, luktande filmer, slasher, horror och undersköna kostymfilmer. Flera filmer med spår som på olika sätt satt ordentliga avtryck i filmhistorien. Välkomna att spana in FMs TOPP TIO FILMER 1981:
10 Polyester
John Waters bästa och mest underhållande film. Med Divine som hemmafru till otrogen porrbioägare och vars son är knäpp fotfetischist som bryter av benen på kvinnor. Fullständigt vrickad film, i dubbel bemärkelse. Polyester lanserades som “luktbio” med ett papper med olika dofter som man skulle lukta på under filmens gång.
9 Ms 45/Angel of Vengeance
En stum flicka blir våldtagen och helt galen och hämnas på alla män. Våldsam och häftig kultklassiker.
8 The Prodigal Son
Sonen till en rik man tror att han är Kantons bästa Kung Fu-fighter. Men det visar sig att hans pappa har mutat alla han slåss mot till att förlora mot honom. Tuff sanning att veta att man suger, han har inget annat val än att skaffa sig en bättre lärare. Smart och hysteriskt rolig Kung Fu-rulle med Jackie Chans Peking Opera-broder Yuen Biao i huvudrollen, i regi av Sammo Hung, den andra Peking Opera brodern.
7 En amerikansk varulv i London
Humoristisk slasher-horror med för den tiden mycket snygga special effects. Jo, blir man biten av en varulv och traskar runt i en storstad så blir det problem och många lemlästade kroppar överallt.
6 Buddy buddy
Billy Wilders sista film Buddy Buddy är en av mästerregissörens svagare. Men dynamiken mellan Walter Matthau och Jack Lemmon är helt obetalbar. Dessutom har filmen en riktigt smart plot. Jo, Matthau ska döda en gangstertjallare, men får problem då han stöter på självmordsbenägna Lemmon. De gjorde flera filmer tillsammans med Wilder som regissör.
5 The Road warrior
Andra Mad Max-rullen har absolut sina svagheter och fånerier, samt ett par av filmhistoriens absolut mest irriterande biroller. Men bra action är det, nästan i John Woo-klass. Men bara nästan.
4 Jakten på den försvunna skatten
När en film där så berömd som Jakten på den försvunna skatten blir man extra, extra kritisk. Känslokallt stiliserat våld, saker som bara händer och folk som förflyttas hit och dit helt utan förklaring. Ett infantilt, barnsligt äventyr och alldeles förfärligt underhållande. Fantasin och berättarglädjen är så massiv att man känner sig helt överfallen. Jo, äventyrsmatiné blir inte mera underhållande än så här. Spielberg och Lucas satte en nivå på familjeäventyr som inga andra filmskapare lyckats nå. Läs om alla Indiana-filmerna här.
3 Eye of the needle
Tagline: “Only one person can stop him: The woman who loves him!”
En av de absolut bästa thrillers jag har sett. Om inte regissörens namn Richard Marquand säger dig något så är det samma regissör som gjorde Star Wars: Episode VI – Return of the Jedi. Jo, det är George Lucas som förknippas med de filmerna, men det är långt ifrån enbart Lucas förtjänst att filmerna blev så väl mottagna. Eye of the Needle är Star Wars helt raka motsats, det är i stället ett vardagsnära drama med en realistisk vardagston och ibland en ganska långsam film. En tysk spion under WW2, här spelad av Donald Sutherland, med kodnamnet ”Needle” har kommit över hemlig information om de allierades invasion, the D-Day som den kom att kallas, eller Operation Overlord. Informationen skulle alltså kunna innebära en vändning av kriget till Tysklands fördel. Han hamnar på en ö i Skottland i väntan på att få över informationen till Tyskland. Läs mer om den här i FM: Filmklassiker: Eye of the Needle (Nålens öga)
2 Excalibur
John Boorman ville göra nån historisk kostymfilm och fick erbjudande om att göra Sagan om ringen. Men det var svårt att få loss rättigheterna och lika glad för det var Boorman som fick göra den här istället. Excalibur handlar såklart om Kung Arthur och hela den sagan. Själv har jag haft lyckan att se den på en riktigt stor duk vilket var en helt annan upplevelse av filmen än den på TVn.
Många avskyr den här filmen och tycker att det är en kalkon. Ibland står den på gränsen måste jag erkänna, men det finns ändå mycket humor och även självironi som dock ibland har svårt att överbrygga det högtravande och smått pretentiösa.
Filmen är dock fruktansvärt vacker med hög produktionsbudget och är allmänt häftig. Med Shakespeare-skådisen Nicol Williamson som Merlin, Helen Mirren som Morgana och coola snubbar som Captain Picard, förlåt Patrick Stewart i olika biroller och Liam Neeson som gjorde filmdebut. Jo, den är faktiskt väldigt bra spelad och den vinner på att Boorman då ville ha mer okända ansikten. Jag gillar stämningen och det kraftfulla uttrycket, likaså uppskattar jag produktionen i stort.
1 Ragtime
Svart, tragisk film och mycket välspelat drama som utspelas under 1910-talets USA. Den vita medelklassen gillade inte att svarta fick chans att jobba och ta sig fram i samhället. Filmen är byggd på en bok med samma namn och handlar om en svart pianist i ett jazzband som gör succé. Han kämpar för upprättelse när han får sin bil förstörd. Att slåss för rättvisa i USA på den tiden är en kamp som utkämpas från ett absolut underläge. Nej, det kan bara inte gå bra.
Milos Forman (Amadeus, Valmont) är mästare i att skapa stark atmosfär och starka känslomässiga lägen som känns helt självklara. Ragtime är också fantastiskt vacker, välspelad och på det hela taget en av de där få helt och hållet fulländade filmerna. Men den är nästan svår att klara av pga av den samtidigt är så svart och tragisk. Man har definitivt ingen kul och upplyftande känsla efter Ragtime.
Bubbel-i-bubblare 1981
Special mention:
Time Bandits
Galen film med utvalda delar av Monty Python-gänget, i regi av Terry Gilliam. En pojke följer ett gäng dvärgar som stulit en karta av “Övervarelsen” en karta med en massa tidshål så att man kan färdas i tiden. Fascinerande och underhållande.
Escape from New York,
En riktigt häftig och fantasifull plot med smarta ingredienser räddar inte en rörig och osammanhängande film. I “framtiden” är hela USA ett fängelse och presidenten har tyvärr fastnat där.
Övriga:
Lola
Mephisto
Scanners
Triumfens ögonblick
Rasmus på luffen
Superman 2
Vi barn från Bahnhof Zoo
Andra blottare som skrivit om 1981:
Som en av de övriga blottarna må jag säga att du har en varierad men ändå typisk lista. Starkt att ha med en film från Hong Kong i alla fall. Hur skulle det se ut annars? 😀
Fyra överlapp. Buddy buddy är kanske den av de jag inte sett som jag blir mest sugen på…
Jopp, en asiat måste man ju få med. Konstigt annars. Men den här är riktigt stark, en av de där klassikerna.
Tror att Sofia eller Jojje skrev om Buddy Buddy, inget bra betyg blev det, så smaken är olika. 🙂
Nålens Öga även här! Härligt! Trodde att jag skulle bli ensam om den…enastående bra rulle!
Den skulle lugnt hamna bland mina 20 i topp. Kanske inte 10, men 20. Faktikst. 😀 Jo, otroligt bra film!
Riktigt kul att du hade med Time Bandits som special mention, jag verkar annars vara den ende som har tagit med den här klassikern. 🙂
Det var tungt att behöva välja bort den. Jag älskade den verkligen som pöjk. Men den har… ack… föråldrats rejält. Inte med värdighet tyvärr.
Ragtime….alltså jag minns inte mycket från den filmen annat än att jag blev småsugen på att se om den. Fin lista för övrigt tycker jag.
@Henke: Hahahaha!!
Tack Fiffi. Se om den tycker jag. Så får jag veta vad du tycker nu om den. 🙂
Ah, Polyester borde jag ha haft som bubblare! Jag blir framförallt nyfiken på Ragtime, inte en obekant titel men den har inte funnits på min radar hittills. Trevlig variation!
Tack Sofia. Polyester är en sanslös rulle, väl förtjänt av en plats. Ragtime, har faktiskt ingen aning om du skulle gilla den.
The Prodigal Son låter intressant. Det jag är orolig över är väl om den kommer vara i fånigaste laget, typ fars?
Det är fars och slapstick, ja. Men den är samtidigt snygg och välgjord. Nej, det funkar inte i alla filmer, men här tycker jag att det funkar helt okej. 🙂
10. Ej sett, främst för att jag inte tror att det är en film i min smak.
9. Kul att se den på listan. Gillar den, på gränsen att komma med för egen del.
8. Ej sett, men verkar intressant.
7. Blev sämre vid omtitt så ingen favorit.
6. Inte alls tokig, men som jag minns det är det franska originalet vassare.
5. Många gillar denna, men själv har jag alltid haft svårt för postapokalyptiska miljöer.
4. Bra äventyr, inget snack om det. Dock ingen personlig favorit.
3. Denna behöver jag se om. Minns den som lite tråkig, men det var väldigt länge sen den sågs. Och jag gillar Donald 😉
2. Minns inte mycket från den, men en favorit var det inte.
1. Ej sett, lockar inte nämnvärt, men Jimmy Cagney är aldrig fel.
Ingen Das Boot på listan? Chockerande då det i mitt tycke är en av de allra bästa filmerna någonsin 😉
Ah, Buddy Buddy på franska. Du påminner mig om en film jag har velat se länge men inte kommit mig för. Tack!
Das Boot, jag tvekade. Men det var jättelängesen jag såg den och jag tror inte att jag var tillräckligt fokuserad då. Jag gillar i allmänhet inte krigsfilmer. Men jag får ge den en ny chans och revidera min lista i sådana fall. 🙂
En hel del jag inte sett (10.9.8.6) Nålens öga har jag sett ungefär när den kom. Då hade jag lite svårt för thrillers där man satt med facit på hand men den kanske har andra förtjänster jag skulle upptäcka i vuxen ålder.
Kul att vi är några som uppskattar Excalibur
Även om man vet hur det ska gå tycke jag att Nålens Öga bygger upp spänningen bra.
Excalibur: Ja, man får ta den för vad det är. Många medeltidsfans tjafsar om rustningarna etc, men det är ju en fantasy mer än något annat.