Chow-Yun-Fat-The-Killer

Oj, 2014 har har varit ett intensivt år för min del. Alldeles för mycket av precis allting… Nästan som i en alldeles för packad actionfilm… Det enda som har gått på låg fart är uppdateringen av bloggen. Om det är det enda jag planerar att speeda upp en smula så är det just att få fart på gamla Film Media igen. Och nej, jag har inte glömt bort den utlovade tävlingen. Håll ut lite till. Nu får du hålla till goda med 10 riktigt snabba filmer som illustration på hur intensivt 2014 har varit. Listan är ordnad efter årtal, så bry dig inte om ordningen och den här listan handlar inte om filmerna är bra eller inte. Det var de här filmerna är helt enkelt de jag kom på när jag tänkte på tempo, så här går det snabbt! Var så god, topp 10 snabba filmer:

Hellzapoppin’ (1941)

http://www.imdb.com/title/tt0033704/
Va!? En komedi från 1941? Nej, jag har inte blivit galen. Filmen är galen, inte jag. Har du sett den här förstår du nog exakt varför jag väljer att ta med den. Det här är verkligen en helgalen, helvild film. Den har också härliga meta-filminslag som inspirerade Mel Brooks med flera. Men tempot här är snabbare.

Zu – Warriors from the Magic Mountain (1983)

http://www.imdb.com/title/tt0086308/
Galen och fantasifull Hong Kong Wuxia-action. Stjärnorna är Jackie Chans polare Sammo Hung och Yuen Biao och så har vi en massa magi och mediokra specialeffekter. Men hänger du med egentligen?

The Killer (1989)

http://www.imdb.com/title/tt0097202/
Hjärndött skjutande eller snabb action med hjärta? En desillusionerad hit-man ska ge sig på sitt sista jobb. Det var den här filmen tillsammans med John Woos två andra mästerverk Hard Boiled och A Better Tomorrow som myntade begreppet ”Ultravåld”. Har du inte sett någon av dessa, oj vad du har missat! Vad har du egentligen gjort av ditt liv? Börja gärna med den här, den har faktiskt en hel, välsmakande 8:a på IMDB. Så vad har du att förlora?

Terminator 2 (1991)

http://www.imdb.com/title/tt0103064/
Häftiga scener, mycket handling, effekter och då banbrytande teknik. Allt stapplat på varann i en riktig film-action-fest. För mycket sentimental trams som skulle nästan ta kål på en om det inte var för humorn en gnutta självironi. Men annars en riktigt skön action-, CGI- och specialeffects-fest.

Robocop 2 (1992)

http://www.imdb.com/title/tt0100502/
Jösses, den här filmen är för fullpackad för sitt eget bästa. Man kommer knappt ihåg vad den handlade om. Men det är en jävligt skön cyborg-orgie och panga-åktur. Charmig på nåt brutalt sätt.

Jagad (1993)

http://www.imdb.com/title/tt0106977/
Bra film, bra handling och bra tempo. Skönt med en oskyldigt-anklagad-film där mycket händer nästan hela tiden. Och sen grabben som spelade både Indiana Jones och Han Solo, vad kan man mera begära?

Dum Dummare (1994)

http://www.imdb.com/title/tt0109686/
Fullpackad, skruvad, infantil, barnslig, galen, helvild… och nämnde jag barnslig? Vad kan man inte gilla med en sån här film egentligen? Tempot ger dessutom filmen en extra skjuts.

Face/Off (1997)

http://www.imdb.com/title/tt0119094/
Wow, John Woo i farten igen! Smart byta-identitet-skröna-, på gränsen till överpretentiös, samt två av Hollywoods mest överreklamerade skådisar. Nåja, man skulle nog ha kunnat skruva upp tempot ytterligare en smula, men knappast mycket. Helskön action med helsköna karaktärer.

The Bourne Ultimatum (2007)

http://www.imdb.com/title/tt0440963/
Snabbaste och bästa Bourne-filmen. Bra handling, inget sentimentalt trams som i förra filmerna. Bara opretentiöst jaga-panga-jaga-panga-på helt enkelt.

Quantum of Solace (2008)

http://www.imdb.com/title/tt0830515/
Den snabbast klippta och dessutom, tack och lov, en av de allra kortaste bondfilmerna. Action, fart och helt hjärndöd. Ett magplask om man jämför med den föregående och helt olika i fråga om allt. Kommer knappt ihåg handlingen, men det gör jag väl inte med nästan någon av de tio senaste bondrullarna.

Dela med dig!
  • Facebook
  • Twitter
  • Digg
  • StumbleUpon
  • del.icio.us
  • Yahoo! Buzz
  • Print