Här kan du njuta av de 10 bästa klassiska ledmotiv, eller intro themes och theme songs från gamla TV-serier med den gemensamma nämnaren att jag ibland fortfarande minns dom. Nostalgi på hög nivå blir det främst för alla som är födda på 70-talet. (Missa inte heller bonusvideorna nedan)

Vilka intron minns du själv mest och bäst? Vilka skulle du själv vilja nämna? Dela gärna med dig av dina minnen i kommentarerna.

10. X-Files

Ikonisk TV-serie med lika ikonisk musik. Jag var inte så ung när den här serien kom, så jag har inga riktigt gamla minnen av den. Men det är ju ändå något sånt där man minns,

 

9. Mission: Impossible

Jag såg en del på den gamla TV-serien som numera är film franchise med Tom Cruise i huvudrollen. Det var riktigt smarta berättelser med en bra ensemble med karaktärer som kompletterade varandra på olika sätt. Filmerna är ju väldigt annorlunda i det avseendet, men musiken lever.

 

8. Tripods

Tripods var en intressant idé till framtids-dystopi där alla människor hade ett plantat inopererat i skallen så att tripoderna skulle hålla koll på alla människorna. Serien var så där, alldeles för långsam och händelselös.

 

7. Hemliga armén

Hemliga armén var en förhållandevis bra och spännande serie som senare fick en komediserie, Allå Allå, som skojade med den här serien. Bäst med Hemliga armén var dock introt. Jag kommer ihåg hur jag irriterade mig på att alla avsnitt avslutades av en cliff hanger som aldrig fick en direkt uppföljning i nästa avsnitt som istället började helt annorlunda.

 

6. Chocky

Klassisk brittisk barnserie som gick i 3 säsonger och var på gränsen till skräck. Musiken genom hela serien gav en märklig, melankolisk, ledsam stämning. Ledmotivet likaså.

 

5. Hill Street Blues

Det finns ingen mer ikonisk intro-musik till någon annan polisserie. Musiken satte stämningen direkt och smittade av sig på hela serien.

 

4. “V”

Jisses vad man blev rädd och gömde sig bakom soffan när det för första gången avslöjades vilka rymdvarelserna egentligen var. Ledmotivet till V är nog så ikoniskt en Sci Fi-serie kan bli utan att vara Star Trek.

 

3. Perry Mason

Perry Mason, så jävla bra intro helt enkelt, särskilt de senare serierna. Jag såg nog de mycket långa avsnitten ibland enbart för ledmotivet. Man såg fram emot varje avsnitt bara för musiken.

 

2. Sherlock Holmes

Jeremy Brett är fortfarande den ultimativa Holmes enligt egen personlig åsikt. Den energin livade upp hela serien. Och seriens intro theme är kanske det vackraste ledmotivet

 

1. Hulken

 

Hulken – både ledmotivet och slutmusiken med ledsam avskedsstämnning tillhör TV-historiens mest välkända. Det här var ett bitvis nytt och innovativt sätt att använda musik. Jag gillade också serien mycket som liten. Så mycket superhjältar dök ju inte upp i Sveriges Televisions 2 kanaler under början av 80-talet.

 

Honorable mentions / Bonus ledmotiv

Sen finns det såna som helt enkelt är för bra för att inte nämna:

La Piovra

Den italienska maffiaserien är en av de bästa TV-serierna någonsin.

L. A. Law

Den mest klassiska advokatserien av alla. Riktigt skönt 80-tals-stuk.

 

Dr Who

Jag gillar det här introt mycket, men jag såg aldrug Dr Who, så det är inte något som direkt har följ med mig. Här ovan kan du höra lite hur det har utvecklats genom åren.

 

Det var en gång – Rymden

Det var en gång gick faktiskt i svensk TV – Fast på franska. Det franska ledmotivet, originalet, är så klart överlägset.

 

The Twilight Zone

Behövs egentligen ingen förklaring till det oförklarliga.

…..

Tips: Du hittar mer nostalgi och klassiska ledmotiv i bloggen Movies Noir

Dela med dig!
  • Facebook
  • Twitter
  • Digg
  • StumbleUpon
  • del.icio.us
  • Yahoo! Buzz
  • Print