Med en imponerande filmografi som sträcker sig över flera decennier har Tom Hanks blivit något av en ikon inom Hollywood. Hanks föddes den 9 juli 1956 i Concord i Kalifornien och började sin skådespelarkarriär på teaterscenen innan han gjorde sin filmdebut på 1980-talet.

Hans karriär omfattar allt från episka dramer till lättsamma komedier. Han har samarbetat med några av de mest framstående regissörerna i branschen och gjort huvudrollen i några av filmhistoriens mest hyllade filmer. Med filmer som “Forrest Gump”, “Philadelphia”, “Saving Private Ryan” och “Cast Away” har Hanks visat bredd och förmåga att kunna ta på sig de mest krävande roller. Han har nominerats till och belönats med en rad utmärkelser, bland annat vann han två Oscars för bästa manliga huvudroll två år i rad för “Philadelphia” och “Forrest Gump”.

Vi har gått igenom vad Tom Hanks har gjort genom åren och rankat dom enligt vad vårt eget tycke är Tom Hanks 20 bästa filmer.

Läs även:

 

20. The Terminal (2004)

Regissör: Steven Spielberg
Handling: Tom Hanks spelar rollen som Viktor Navorski, en besökare från fiktiva landet Krakozhia. Så klart handlar det i själva verket om en “orientaliserad” nidbild av ryssar, menad att spä på fördomar. När Viktor anländer till JFK-flygplatsen i New York för att besöka USA, kollapsar hans hemland i en militärkupp. På grund av detta blir Viktor fast i transitområdet på flygplatsen och tvingas bo där under en längre period. Filmen utforskar Viktors vardagliga liv på flygplatsen och hans interaktioner med både personal och andra resenärer. Filmen tillhör både Spielbergs och Hanks tråkigaste och menlösa filmer. Hanks själv är mer en karikatyr än en karaktär och kanske inte alldeles förvånansvärt är han inte heller speciellt bra i rollen.

 

19. Big (1988)

Regissör: Penny Marshall
Handling: Tom Hanks spelar Josh Baskin, en 12-årig pojke som önskar att bli vuxen och vaknar upp som en 30-årig man över en natt. Josh får en anställning på ett leksaksföretag och genom sin oskuldsfulla och lekfulla inställning lyckas han bli framgångsrik inom företaget. En tramsig film som säkert var kul när den kom. Men att den yngre skådisen som gör samma rill fast som barn beter sig betydligt annorlunda, mycket mera mogen och är en en bättre skådis stod klart redan då.

 

18. You’ve Got Mail (1998)

Regissör: Nora Ephron
Handling: Tom Hanks spelar rollen som Joe Fox, en framgångsrik bokhandlare som faller för Kathleen Kelly (spelad av Meg Ryan), en bokhandlare i en liten oberoende bokhandel. Vad de inte vet är att de också är anonyma e-postbrevvänner. Det här är en rätt så menlös nyinspelning, eller nytolkning, av Lubitsch betydligt bättre och charmigare klassiker “The Shop Around the Corner”.

Lästips: Top 5 bästa rom-coms

 

17. A Man Called Otto (2022)

Regissör: Robert Zemeckis
Handling: Tom Hanks spelar huvudrollen som Otto, en man i medelåldern som lever ett stillsamt liv i en småstad. När han upptäcker ett mystiskt brev som avslöjar en hemlighet från hans förflutna, ger sig Otto ut på en resa för att hitta svar och försona sig med sitt förflutna. Precis som et svenska originalet utforskar filmen teman som identitet, förlåtelse och personlig tillväxt i äldre dar.

 

16. The Da Vinci Code (2006)

Regissör: Ron Howard
Handling: Tom Hanks spelar rollen som Robert Langdon, en symbologiprofessor som blir indragen i ett farligt äventyr när han blir misstänkt för mord och måste lösa en gåta som är kopplad till en konspiration kring en hemlig religiös sanning. Filmen är baserad på Dan Browns bästsäljande roman och utforskar mystiken kring historiska och religiösa hemligheter. Tyvärr är Audrey Tatou’s som Sophie helt vandaliserad. Dessutom är det mesta av mystiken och “faktan” om symbolism borta. Sammantaget förvandlas Da Vinci-koden till en tämligen ordinär och menlös thriller. Läs hellre boken.

 

15. Apollo 13 (1995)

Regissör: Ron Howard
Handling: Apollo 13 är baserad på den verkliga händelsen med samma namn. Tom Hanks spelar astronauten Jim Lovell, som tillsammans med sina kollegor, Fred Haise (spelad av Bill Paxton) och Jack Swigert (spelad av Kevin Bacon), är ombord på Apollo 13-rymdfarkosten. Under uppdraget inträffar ett allvarligt teknisk fel som hotar besättningens liv. En helt okej film, särskilt för de som gillar katastroffilmer och rymden.

 

14. Polarexpressen (The Polar Express, 2004)

Regissör: Robert Zemeckis
Handling: Tom Hanks spelar flera röster i denna animerade film baserad på Chris Van Allsburgs bok. Handlingen följer en ung pojke som på julafton blir bjuden på en magisk resa till Nordpolen ombord på det mystiska Polar Express-tåget. Under resan möter han intressanta karaktärer och upptäcker vikten av tro och vänskap.

Lästips: Topp 35 bästa animerade filmerna

 

13. Sömlös i Seattle (Sleepless in Seattle, 1993)

Regissör: Nora Ephron
Handling: Tom Hanks spelar rollen som Sam Baldwin, en ensamstående pappa som flyttar till Seattle efter sin frus död. Hans son, som är orolig för att Sam inte ska hitta någon ny kärlek, ringer in till en radioprogram där Sam berättar om sin sorg. Annie Reed (spelad av Meg Ryan) hör samtalet och blir omedelbart fascinerad av Sam.

 

12. Saving Mr. Banks (2013)

Regissör: John Lee Hancock
Handling: Tom Hanks spelar rollen som Walt Disney i denna film som skildrar den verkliga historien bakom skapandet av filmen Mary Poppins. Filmen fokuserar på författaren P.L. Travers (spelad av Emma Thompson) och hennes motstånd mot att ge Disney rättigheterna till sin bok. Genom flashbacks och framsteg i nutid avslöjas Travers svåra barndom och de hinder hon måste övervinna för att låta Disney adaptara hennes verk.

 

11. Spionernas bro (Bridge of Spies, 2015)

Regissör: Steven Spielberg
Handling: Tom Hanks spelar James B. Donovan, en amerikansk advokat som rekryteras av CIA för att förhandla om frisläppandet av en amerikansk spion som hålls fången i Sovjetunionen under kalla kriget. Filmen utforskar de komplexa politiska förhandlingarna och Donovans strävan efter rättvisa och mänskliga rättigheter.

 

10. Philadelphia (1993)

Regissör: Jonathan Demme
Handling: Tom Hanks spelar rollen som Andrew Beckett, en framgångsrik advokat som blir avskedad från sitt jobb på grund av sin HIV-diagnos. Beckett tar saken till domstol och anlitar en annan advokat, spelad av Denzel Washington, för att kämpa för hans rättigheter och bekämpa diskriminering och fördomar. Filmen undersöker teman som hiv/aids, diskriminering och kampen för rättvisa.

 

9. Tjejligan (1992)

Regissör: Penny Marshall
Handling: Tom Hanks spelar rollen som Jimmy Dugan, en basebolltränare för Rockford Peaches, ett lag i All-American Girls Professional Baseball League under andra världskriget. Handlingen fokuserar på lagets prestationer och Jimmy Dugans utveckling från en likgiltig tränare till en engagerad mentor för spelarna. Filmen undersöker även kvinnliga idrottare och deras kamp för att bli respekterade i en tid då baseboll ansetts vara en manlig sport.

 

8. Rädda menige Ryan (Saving Private Ryan, 1998)

Regissör: Steven Spielberg
Handling: Tom Hanks spelar rollen som kapten John H. Miller, som leder en grupp amerikanska soldater under andra världskriget. Efter att ha landstigit i Normandie på Dagen D får Miller och hans män uppdraget att hitta och rädda menige James Francis Ryan (spelad av Matt Damon), vars tre bröder har stupat i strid. Filmen skildrar kamratskap och lojalitet genom deras farliga och känslosamma resa genom krigets kaos.

Lästips: Steven Spielbergs topp 10 bästa filmer

 

7. Toy Story 3 (2010)

Regissör: Lee Unkrich
Handling: I denna animerade film ger Tom Hanks röst till Woody, en leksaks-cowboy och en av huvudkaraktärerna i Toy Story-serien. I Toy Story 3, som är i vårt tycke den bästa i franchisen och får representera alla filmerna, har Woody och de andra leksakerna hamnat på en förskola efter att deras ägare Andy har vuxit upp. De måste samarbeta för att undkomma förskolan och hitta ett nytt hem där de kan vara älskade och leka med igen. Som övriga Toy Story-filmerna skildrar 3.an ämnen som vänskap och lojalitet.

 

6. Road to Perdition (2002)

Regissör: Sam Mendes
Handling: Tom Hanks spelar rollen som Michael Sullivan Sr., en lojal yrkesmördare för en maffiaboss i 1930-talets Chicago. När hans son vittnar om ett mord begånget av maffiabossens son, blir Sullivan och hans son måltavlor för maffian. De tvingas fly och samtidigt som de undviker förföljelse försöker de hämnas på de ansvariga för deras förföljelse.

 

5. Captain Phillips (2013)

Regissör: Paul Greengrass
Handling: Baserad på verkliga händelser, Tom Hanks spelar rollen som Richard Phillips, kaptenen på det amerikanska lastfartyget Maersk Alabama. Fartyget kapas av somaliska pirater och Phillips blir tagen som gisslan. Filmen skildrar hans kamp för att hålla sig och sina besättningsmedlemmar vid liv, samtidigt som den amerikanska flottan kämpar för att befria dem.

 

4. Forrest Gump (1994)

Regissör: Robert Zemeckis
Handling: Tom Hanks spelar titelrollen Forrest Gump, en man med en låg IQ men ett stort hjärta. Filmen tar oss genom Forrests liv och berättar historien om hans otroliga resa från barndomen till vuxenlivet. Trots hans intellektuella begränsningar lyckas Forrest vara närvarande vid flera viktiga historiska händelser och påverkar människor omkring honom på ett positivt sätt.

 

3. Cast Away (2000)

Regissör: Robert Zemeckis
Handling: Tom Hanks spelar rollen som Chuck Noland, en FedEx-anställd som överlever en flygplanskrasch och hamnar på en avlägsen öde ö. Filmen följer Chucks ensamma kamp för överlevnad på ön och hans strävan efter att hitta en väg tillbaka till civilisationen. Det är en historia om isolering, överlevnad och mänsklig uthållighet.

Många säger att det här är Tom Hanks allra bästa rollprestation. Filmen i sig är dock inte helt perfekt eller något större mästerverk. Men  prestationen i sig bör i vilket fall lägga sig högt.

 

2. Catch Me If You Can (2002)

Regissör: Steven Spielberg
Handling: Tom Hanks spelar rollen som FBI-agenten Carl Hanratty, som jagar Frank Abagnale Jr. (spelad av Leonardo DiCaprio), en bedragare och förfalskare. Filmen är baserad på verkliga händelser och följer Abagnales vågade bedrägerier och flykt från rättvisan samtidigt som Hanratty envist försöker fånga honom. Filmen kan summeras som en underhållande katt-och-råtta-lek.

Förvisso ger varken filmen eller rollen utrymme för bombastiska eller känslomässiga utsvängningar. Tom Hanks visar dock precision och ger en perfekt tolkning av rollen som Hanratty.

 

1. Den gröna milen (The Green Mile, 1999)

Regissör: Frank Darabont
Handling: I denna filmatisering av Stephen Kings berättelse spelar Tom Hanks fångvaktaren Paul Edgecomb som jobbar vid ett fängelse under 1930-talet, på en avdelning för dödsceller, där fångar inväntar avrättning. När en storväxt man vid namn John Coffey (spelad av Michael Clarke Duncan) anländer till fängelset och visar upp ovanliga gåvor, tvingas Edgecomb och hans kollegor konfrontera moralisk dilemma och rättvisa. Filmen utforskar teman som övernaturliga krafter, rättvisa och mänsklig medkänsla.

Det som utmärker Tom Hanks insats i Den gröna milen är en förvånansvärd emotionell variation i en annars ganska stel och återhållsam roll. Möjligen är det filmen som lyfter Hanks insats till något utöver det vanliga, men det minimerar inte hans rolltolkning på något vis. Snarare är det en fantastisk film där Hanks förmåga naturligt kommer till sin rätt.

Lästips: Topp 10 bästa Stephen King filmer

Dela med dig!
  • Facebook
  • Twitter
  • Digg
  • StumbleUpon
  • del.icio.us
  • Yahoo! Buzz
  • Print