Sean Connery (1930-2020) är en riktig filmlegend, känd för sina insatser som James Bond, för sin starka karisma och sin skotska accent. Här har vi tagit fram Sean Connerys 10 bästa filmer. Fast i och för sig handlar det här om vilka som var hans bästa rollprestationer.

DR. NO, Sean Connery, 1962

 

10. Medicinmannen

(Medicine Man) Sean Connery måste ta sig igenom Amazonskogen tillsammans med en vacker kvinna.

 

9. Entrapment

Konsttjuvs-drama där Sean Connery lär Catherine Zeta-Jones att åla sig akrobatiskt genom snören och laserstrålar.

 

8.  Jakten på Röd oktober

(The Hunt for Red October) En hyfsat spännande Ubåtsjakt med en avhoppad sovjetare, alltså Connnery.

 

7. The Rock

Sean Connery leder en jakt på en farlig mördare på en fängelse-ö.

 

6. Indiana Jones och det sista korståget

(Indiana Jones and the Last Crusade) Connery är egensinnig professor och pappa till Indiana Jones i den 3:e Indy-filmen som också borde ha varit den sista. Connery bär upp varje scen han är med i.

 

5. Robin Hood – Äventyrens man

(Robin and Marion) En annorlunda film om en äldre Robin Hood och Marion. Ett riktigt bra och välspelat historiskt drama.

 

4.  De omutbara

(The Intouchables) Att vara snut i tiden för Al Capone’s gangstervälde är inte lätt. Särskilt inte om man ska vara med om att sätta fast gangsterkungen.

 

3. Marnie

Sean Connery spelar mot Tippi Hedren I Hitchcocks något mindre kända och enligt egen mening mycket underskattade psykologiska drama. Marnie har psykologiska problem sedan barndomen och dynamiken mellan karaktärerna är lite smått besynnerlig, men mellan skådisarna är den riktigt förträfflig

 

2. Övergreppet

(The Offence) Sean Connery gör en av sina bästa och förmodligen även sin mest osympatiska roll i Sidney Lumets polis-klassiker.

 

1. Rosens namn

(Name of The Rose) Connery är perfekt och som klippt och skuren som deckar-munk i Umberto Ecos medeltida ”Who-Dunnit” murder mystery. Munkar dör lite helt plötsligt och här och var och ingen vet hur det kan ha gått till. Då måste man sätta in en hjärna som är minst lika skarp som Holmes.

 

Dela med dig!
  • Facebook
  • Twitter
  • Digg
  • StumbleUpon
  • del.icio.us
  • Yahoo! Buzz
  • Print