Vi vill vi ge våra allra bästa tips på romantiska komedier, eller rom-coms inför Alla Hjärtans dag, sådana filmer som passar så där lite extra bra när man vill mysa tillsammans med sin pojk- eller flickvän just under denna kärleksfulla dag. Vi har tagit fram klassiker, nyare och äldre, från flera olika decennier, som passar dig som både vill skratta och ha en feel-good, eller må-bra-film som är positiv och värmer. Kärleken är så klart i centrum.

Hur kan man annars förgylla denna parens högtid, Valentines Day? En kort resa, en spahelg på tu-man-hand, eller ett teaterbesök är bara få idéer av mycket man kan hitta på. Men vad slår egentligen att inleda kvällen med en romantisk middag med den oundvikliga utdelningen av alla Hjärtans Dag-presenter och avsluta kvällen med en riktigt bra och intelligent romantisk komedi? 

Botanisera gärna bland alla filmtips hos filmmedia, eller ta en titt på världens bästa komedier. Här är våra fem bästa tips på Rom-Com för alla hjärtans dag:

 

5. När harry mötte sally (“When Harry Met Sally”,1989)

När Harry mötte Sally, eller “When Harry Met Sally” är en klassisk romantisk komedi från 1989 med regi av Rob Reiner och med skådespelarna Billy Crystal och Meg Ryan i huvudrollerna. Filmen handlar om två vänner, Harry och Sally, som möts på en bilresa från universitetet och över åren följer vi deras vänskap och deras förhållande som till slut utvecklas till kärlek.

Filmen är känd för den berömda repliken “Men och kvinnor kan inte vara vänner. Sex ändrar allt,” samt en restaurangscen som du säkert kommer att känna igen oavsett om du sett filmen eller inte. “When Harry Met Sally” har blivit en kultklassiker inom genren romantisk komedi och har influerat många andra filmer sedan dess.

 

4. Bridget Jones Dagbok (“Bridget Jones’s Diary”, 2001)

Bridget Jones dagbok, eller “Bridget Jones’s Diary” är en romantisk komedi från 2001 med regi av Sharon Maguire och med skådespelarna Renée Zellweger, Hugh Grant och Colin Firth i huvudrollerna. Filmen är inget mindre än en “Jane Austin”-berättelse i modern tappning, fast baserad på en bok av Helen Fielding.

Den handlar om Bridget Jones (Renée Zellweger), en singel 32-årig kvinna som bor i London och försöker hitta kärleken. Hon börjar föra dagbok över sitt liv och sina relationer. Vi följer hennes resa medan hon växlar och försöker välja mellan den charmige och oansvarige Daniel Cleaver (Hugh Grant) och den anständige och attraktive Mark Darcy (Colin Firth). “Bridget Jones’s Diary” sägs ha ett feministiskt perspektiv på kärlek och relationer, men vad spelar det för roll när filmen är både smart och oförskämt underhållande?

 

3. Mångalen (“Moonstruck”, 1987)

Mångalen (“Moonstruck”) från 1987 (regisserad av Norman Jewison) är en klassisk rom-com som du helt enklet inte borde missa. Om du inte har sett den, lägg den på minnet om du inte tänker se den nu.  Varför ett måste? Först och främst belönades den med hela fyra Oscars, inklusive bästa kvinnliga huvudroll (Cher), bästa manliga biroll (Cage), bästa originalmanus och bästa kvinnliga biroll (Olympia Dukakis). För det andra är det en så gott som fulländad rom-com och överlag en riktigt bra film.

Moonstruck handlar om Loretta Castorini (spelad av Cher), en italiensk-amerikansk kvinna i hennes mitten av 40-talet, som är förlovad med en mycket äldre man. När hon träffar hennes förlovade manns bror, den charmante och passionerade Ronny (spelad av Nicolas Cage), förändras hennes liv för alltid. Moonstruck har även blivit en kultklassiker och är fortfarande älskad av många idag.

 

2. Den lilla butiken (“The Shop Around the Corner”, 1940)

I klassiska Rom-Com “The Shop Around the Corner”  från 1940 i regi av Ernst Lubitsch, spelas huvudrollerna av James Stewart och Margaret Sullavan. Det är en romantisk komedi som handlar om två anställda på en leksaksaffär i Budapest som har så att säga en giftig kontorsrivalitet, men som i hemlighet är anonyma penpals, brevvänner.

Deras karaktärer, Alfred Kralik och Klara Novak, har genom brevväxlingen en relation som utvecklas allt mer, men när de träffar varandra i verkligheten är det en mer komplicerad historia… Om det låter bekant så kanske du har sett en modernare version av filmen i You’ve Got Mail. “The Shop Around the Corner” är dock minst 100 gånger bättre och en av Ernst Lubitschs mest kända verk som hyllats av både kritiker och publik. Det är dessutom en av de mest älskade romantiska komedierna från den klassiska Hollywood-eran och på så sett ett måste-se för alla fans av genren.

 

1. Silver Linings Playbook (2012)

Silver Linings Playbook“, med den extremt fåniga svenska titeln “Du gör mig galen” är en romantisk dramakomedi från 2012 med regi av David O. Russell och med skådespelarna Bradley Cooper, Jennifer Lawrence och Robert De Niro i huvudrollerna. Det är en av de absolut bästa rom-coms på senare år, faktiskt den bästa på många år både före och efter premiären 2012. Bra betyg på alla filmsajter och många priser och utnämnelser intygar detta. 

Filmen handlar om Pat Solitano (Bradley Cooper), en människa som har blivit utsläppt från ett psykiatriskt sjukhus efter att ha tillbringat ett år där för att behandla sin depression och raseriutbrott. Han träffar en ung kvinna vid namn Tiffany (Jennifer Lawrence), som också har genomgått personliga utmaningar, och de börjar en förhållande tillsammans. Tillsammans hjälper de varandra att hantera sina problem och förbättra sina liv. “Silver Linings Playbook,” med sin rörande och hjärtevärmande story och sina fina skådespelarinsatser, är ytterligare en sådan där film som ingen rom-com-fantast bör missa.

Dela med dig!
  • Facebook
  • Twitter
  • Digg
  • StumbleUpon
  • del.icio.us
  • Yahoo! Buzz
  • Print