FM bjuder på de topp 35 bästa animerade filmerna. Det är alltså mer än bara “tecknad film” här i listan eftersom animation även innebär sånt som dock- och leranimation. Du finner alltså väl utvalda verk från hela den animerade filmhistorien. Tycker du om animation och har missat någon av de här filmerna så har du något att se fram emot. Å andra sidan om du tycker att vi har missat någon animerad film, eller om du har någon åsikt om listan, så skriv gärna något i kommentarerna. Listan är uppdaterad 2020. Tidigare placeringar visas inom parentes

LÄS ÄVEN: Topp 10 animerade karaktärerDisneys 50 animerade filmer(vid), Japansk animé (serier) topp tio

 

1) Brisby & NIMHs Hemlighet

The Secret of NIMH, 1982
För mig är Brisby & NIMHs Hemlighet nästintill den perfekta animerade långfilmen. Den har allt som gjorde de bästa Disney-filmerna bra och mycket mer. En tragisk bakgrund och en mörk historia. Den har en fantastisk design, både av karaktärer och miljöer och sen har dessutom en gnutta mystik. Musen Mrs Brisby måste kämpa för sitt liv att få råttornas hjälp för att kunna bota sin sjuka son. Brisby & NIMHs Hemlighet har något så ovanligt som en kvinnlig hjältinna. Hon representerar all beslutsamhet och allt mod vi önskar oss av en riktig hjälte. Indianhövdingen Sitting Bull beskrev den sanne krigaren: “Warriors are not what you think of as warriors. The warrior is not someone who fights. The warrior, for us, is one who sacrifices himself for the good of others. His task is to take care of the elderly, the defenseless, those who cannot provide for themselves, and above all, the children, the future of humanity.” Mrs Brisby är inte bara en av få kvinnliga filmhjältar, utan faktiskt en av filmhistoriens största och modigaste krigare.

 

 

2) Den långa flykten

Watership Down, 1978
Den långa flykten är fint animerad och en fin skildring av hur människor fungerar i grupp och i utsatt läge. Fast det är färgstarka kaniner som har huvudrollen. Filmen har en otroligt stark stämning, men det är en dyster, mörk sådan. Detta och en del enskilda inslag gör att filmen inte är så värst barnvänlig. Jag skulle nog vilja påstå att Den långa flykten är, om inte den första, så i vilket fall en av de första animerade filmerna som riktar sig mer till vuxna. Jag hade själv svårt att ta emot den helt och fullt när jag var liten och uppskattar den faktiskt mera nu.

 

 

3) Eldflugornas grav

Grave of the Fire Flies, 1988
Grave of the Fire Flies eller Eldflugornas grav är verkligen allt annat än en barnfilm och den är så seriös att den lika gärna hade kunnat vara en spelfilm. Men jag misstänker att kombinationen av animation med den tunga handlingen och miljöerna är väl vald. Hade det varit en minst lika välgjord spelfilm hade Grave of the Fire Flies förmodligen varit i stort sett outhärdlig. Den utspelar sig alldeles efter bomben över Hiroshima. En tragisk tiopoängare. Grave of the Fire Flies är inte bara ett animerad mästerverk, utan ett mästerverk som film och berättelse. (↑ 4)

 

 

4) Pinocchio

Pinocchio, 1940
Walt Disneys andra animerade långfilm får bli den som placerar sig först i vår lista. Den har allt som gjorde Snövit bra, men samtidigt ett mer genomarbetat och innehållsrikt manus och är överlag en mer varierad film. Underbara karaktärer, vacker musik och närmast groteska inslag. Cellanimationen i sig är ren och skär perfektion och slår allt annat som någonsin gjorts. Mera äkta och levande blev aldrig karaktärerna i någon annan klassisk animerad film, varken i Walt Disneys eller i andras filmer. ( 3)

 

 

5) Spirited Away

Spirited Away, 2001
Hayao Miyazakis mästerverk är en japansk “Alice i Underlandet” med lika mycket fantasi och lika konstig, om inte ännu konstigare. Flickan Chihiro hamnar i en värld av allehanda spöken och konstiga varelser, där hon har all sjå att passa in och inte avslöja att hon är människa. Och så måste hon hjälpa till på ett badhus. Spirited Away är en härlig familjefilm, en saga som alla kan uppskatta och förtrollas av.

 

"Kung Markatta" från 1964 

 

6) Kung Markatta

Havoc in Heaven, 1965
En klassisk historia från kinesisk mytologi och folkreligion, berättad där gamla mytologiska bilder får liv genom enkel animation. Filmen baseras på den första delen av “Resan till väst” eller Xi you ji, den del som brukar kallas “Havoc in Heaven” eller uppror i himlendär Apkungen slår sönder himlen. Kung Markatta – Apkungen eller Sun Wukong – är den mest kända av mytoogiska karaktärer i Kina, älskad av barn över hela världen. Han har också gett upphov till en rad olika filmer, TV-serier, serietidningar och konst. Exempelvis japanska Dragon Ball och Starzinger är adaptioner av den berömda sagan. Det har varit tal om att restaurera den och göra en nyutgivning. Tyvärr verkar projektet ha stoppats upp.

 

 

7) Alice i Underlandet

Alice in Wonderland, 1951
Walt Disneys allra vackraste och estetiskt mest fulländade film, Alice i Underlandet, blir den andra att kvala in på listan. Det är nästan smått troligt hur väl Lewis Carrols bok får liv. Det enda som hindrar Alice i Underlandet att komma högre är den extremt tunna handlingen och formen av road movie. Men annars hade det ju inte varit Lewis Carrols berömda saga.

 

your-name-2016

 

8) Your Name

Kimi no na wa2016
Två ungdomar separerade på avstånd, men bundna till varandra av ödet. Fin historia, suveränt berättad och otroligt vacker. Biosuccé nummer ett i Japan under 2016 och en av 2000-talets allra bästa filmer hittills. (Ny)

 

 

9) Djuren gör revolt

Animal Farm, 1954
Tidig animerad långfilm baserad på George Orwells klassisker Animal Farm. Djuren revolterar på en bondgård och bonden jagas iväg. som äger risarna har olika uppfattningar om vad jämlikhet betyder och vem som egentligen kan betraktas som jämlik. Välgjord, enkel och har både en intressant stil och djup. ( 8)

 

 

10) Tryggare kan ingen vara

When the Wind Blows, 1986
Lika anspråkslös i formen som handlingen är svart. Den enda animerade långfilmen jag sett med enbart två personer i huvudrollerna. Tryggare kan ingen vara är en skildring av ett gammalt pars sista tid tillsammans. Det finns en tragisk, svart och torr humor som präglar tonen i hela filmen. Och så finns där enormt mycket vänlighet och försoning. Låt dig inte luras av att den är så anspråkslös i form och ton. Det här är ett mästerverk. ( 9)

 

 

11) Perfect Blue

Perfect Blue, 1997
Det här känns ungefär som om David Lynch och Alfred Hitchcock skulle ha teamat ihop sig och gjort en animerad långfilm. Perfect Blue är en bisarr historia om kändisskap, fan-tokigheter, mord och sinnessjukdom. Jag älskar verkligen stämningen och tonen i filmen, tillsammans med det ogreppbara och känslan av hot som genomtränger den. Tyvärr känns karaktärerna rätt opersonligt utformade och animeringen är i det enklaste laget, som en billig, äldre animéserie där bara en enda liten detalj har tillåtelse till rörelse i en enskild bild. Mitt råd är att ha fördragsamhet med detta och låta sig dras med in i stämningen. Försök få tag på den ocensurerade versionen. Läs även FilmMedias recension. ( 10)

 

when-marnie-was-there-boat

 

12) När Marnie var där

Omoide no Mânî (2014)
Ännu en fantastisk film från Studio Ghibli. Anna skickas för att bo hos släktingar i en by vid kusten. Där finns ett övergivet hus där hon träffar Marnie, en mystisk flicka. Men vem är Marnie egentligen? Ett spöke? En projektion eller något som Anna drömt? En mystisk, stämningsfull film med mycket hjärta. (ny)

 

13) Snövit och de sju dvärgarna

Snow White and the Seven Dwarfs,  1937
Världens första animerade långfilm tog både barn och vuxna över hela världen med storm. En klassisk saga, charmiga karaktärer, briljant animation och minnesvärd musik. Jo, den är faktiskt lite skrämmande för de yngsta. ( 8)

 

 

 

14) Min Granne Totoro

My Neighbor Totoro, 1988
Miyasakis My Neighbor Totoro är den perfekta barnfilmen på alla sätt och vis. Vi slipper det hysteriska, uppskruvade tempot i så många moderna amerikanska filmer. Min granne Totoro, tempot är långsamt och berättas ur barnets utforskande perspektiv. (12)

 

 

15) Lejonkungen

The Lion King, 1994
Vi får ha överssende med att filmen är baserad, eller snarare smått kopierad av en japansk förlaga. Vi bortser till också från att filmen har ett par av filmhistoriens mest irriterande sidekicks. Det är ju faktiskt ändå många som älskar Timo och Pumba. Framförallt är Lejonkungen välgjord och välberättad, snyggt tecknad och bra animerad. ( 16)

 

 

16 Det levande slottet

Howl’s Moving Castle, 2004
Den visuella stilen från Spirited away är kvar, men Miyasakis nästa film var rätt annorlunda. Fantasin finns förvisso, men den är långt ifrån lika sprallig. Det levande slottet är en allmänmänsklig och allegorisk berättelse om åldrande. Flickan Sofi möter en häxa som förvandlar henne till en gammal gumma. Jakten på häxan och återerövrandet av ungdomen börjar. Hemmabasen blir Howl’s slottsliknande steampunksmaskin på ben. (14)

 

 

17) Aristocats

Aristocats, 1970
Glad, mysig och lättsam Disney-film med härliga katter. Handlingen är egentligen en rätt enkel kidnappningshistoria. Vad jag uppskattar mest är att den är rak, opretentiös och utan extremt sentimentala inslag. Man har även gått över till en något enklare, renare och mer serietidningsartad tecknarstil jämfört med tidigare filmer. Detta är långt ifrån en nackdel och förstärker färgerna och klarheten i stilen som går hand i hand med den lättsamma och humoristiska grundtonen i filmen.

 

 

18) Trion från Belleville

trion-benevilleLes triplettes de Belleville (2003)
Madame Souza teamar ihop sig med Belleville-systrarna för att rädda sitt barnbarn som har blivit kidnappad under Tour de France. Rapp, händelserik, rolig, humoristisk, och framförallt supersnyggt tecknad fransk animation. (ny)

 

 

 

19) Skönheten och Odjuret

Beauty and the Beast, 1991
Walt Disney gjorde comeback med Skönheten och Odjuret efter en rad halvdana lättsamheter. Bolaget satsade enormt med tid och resurser på just den här filmen och gjorde allt för att det skulle bli den succé som bolaget behövde. Det blev rätt den här gången. Man gick tillbaka till en mer vuxen och allvarlig ton och lockade därigenom familjerna. (15)

 

 

20) Prinsessan Mononoke

Princess Mononoke,  1997
Prinsessan Mononoke är ett vuxet fantasy-epos över människans destruktiva hållande till naturen. Intressant, välgjord och djup. Förvånansvärt höga intellektuella ambitioner och tyvärr något väl lång för sitt eget bästa. Men oavsett om man orkar med hela eller inte tror jag att de flesta uppskattar filmens kvaliteter. ( 13)

 

 

21) Frost

Frozen disney_vinter_box_frost_modig_trassel_3_disc_blu_ray(2013)
Frost var den bästa Walt Disney-filmen på mycket, mycket länge och håller en välkänt hög placering bland de allra bästa filmer som koncernen skapat. Fantastiskt snyggt gjord, starka karaktärer, fantasifulla biroller och en magisk historia med mycket hjärta om nära vänskap. (ny)

 

 

22) Det blåser upp en vind

det-blåser-en-vindKaze tachinu  (2013) 7.8
Hayao Miyazakis kanske mest vuxna och mogna film. Verklighetsbaserad film med många inslag från japansk historia om Jiro som blir en av de mest innovativa och berömda flygplanskonstruktörerna.  (ny)

 

 

23) Tim Burton’s The Nightmare Before Christmas

A Nightmare Before Christmas, 1993
Tim Burtons julmusikal använder sig av klassisk dockanimation där Allt är orkestrerat med en enorm precision. Filmen är dessutom läcker med många häftiga karaktärer, minnesvärd musik och musikalnummer. Stackars Jack Skellington finner julstämning och vill så att säga implementera denna i Halloween Town. Man försöker ta över julen, men det går inte riktigt som Jack har tänkt sig. (18)

 

 

24) Ghost in the Shell

Ghost in the Shell, 1995
Kan en maskin ha en själ? En kvinnlig cyborg-polis och hennes partner jagar en hacker som kallas “puppet master”. Ghost in the Shell var en tongivande animé som många sett, älskat och inspirerats av. Designen av både karaktärer och miljöer är förstklassiga, filmen innehåller magnifik musik och en intressant handling. Bäst och mest minnesvärt är de mer filosofiska inslagen som kretsar just om tankar runt maskiner och om dom kan ha en själ. (19)

 

 

25) Mary & Max

Mary & Max, 2009
Dockanimation om en 8-årig flicka och en fyrtioårig soffpotatis som börjar brevväxla med varandra på 70-talet. En vänskap inleds som varar i 20 år, fast på avstånd. SKa de någonsin komma att träffas? Charmiga karaktärer och lika charmig historia, med en udd av ironi och svart humor. Det går inte att annat än att älska den här filmen. (21)

 

 

26) Akira

Akira, 1988
Först och främst vill jag klargöra att jag har mycket blandade känslor inför Akira. Bilderna och färghanteringen är helt fantastisk. Stämningen är bitvis helt överträffad, karaktärerna vansinnigt snyggt tecknade och fantasin i den scenografiska designen är stor. (20)

 

 

27) Wall-E

Wall-E, 2008
En film från Pixar som har något litet mer än bara en snygg yta? Jo, faktiskt. Short Circuit-klonen Wall-E och EVE är härliga karaktärer och filmen har en bra och faktiskt något mer originell handling än vanligt. Men framförallt uppskattar jag det något långsamma tempot i den större delen av filmen och miljöskildringen. Men okej, enerverande människor i rymdskeppet som mest liknar plastiska karikatyrer drar ner betyget. Kanske rejält faktiskt. Pixar måste alltid skoja till det på ett eller annat onödigt sett. Men stoffet räcker i alla fall för en riktigt bra animerad film och det är definitivt Pixars bästa. (22)

 

 

28) A Chinese Ghost Story

Xiao Qian, 1997
Hong Kongs första animerade långfilm stod Tsui Hark för, med en fantasifull omtolkning av spelfilmen med samma namn. En skatteindrivare får det inte lätt när han kommer i kontakt med spöken och demoner. Många roliga varelser och scener som troligen har varit inspirationskälla till Spirited Away. (23)

 

 

 

29) Corpse Bride

Corpse Bride, 2005
Tim Burton repriserar den visuella stilen från dockanimationen A Nightmare Before Christmas, fast översätter den till en digitalt animerad version. Faktiskt är Corpse Bride den första långfilmen gjord med digital stillbildskamera (Källa). och den är faktiskt gjord med dockor, precis som den föregående filmen. Faktiskt är det här en av mina Burton-favoriter. Rapp och rolig utan sedvanliga Burton-krusiduller. Hur skulle du själv känna om du förföljdes av ett spöke som var helt övertygad om att du gift dig med henne? Jag skulle nog tycka att det var svårt. Röster av Johnny Depp, Helena Bonham Carter och Emily Watson. (24)

 

 

30) Draktränaren

How to Train Your Dragon, 2010
En riktig uppstickare som blev en mycket större succé än vad någon trodde. En ung viking tar upp jakten på en drake. Men mötet blir inte vad han tänkt. Relationen mellan de båda blir stark och en djup vänskap växer fram. Mycket humor, häftiga actionscener och överlag en visuell fest. Alltså mycket snygg men samtidigt en förvånansvärt personlig film jämfört med så mycket annat under senare år. (25)

 

 

31) Paprika

Paprika, 2006
Satoshi Kons sista film Paprika är som en japansk animerad version av Christopher Nolans “Inception”, om att kunna gå in och ut i andras drömmar. Jag uppskattar designen både karaktärer och miljöer som tillsammans med musiken skapar en härlig stämning. Framförallt är vissa drömscener riktigt häftiga och handlingen engagerande. Tyvärr håller inte Paprika hela vägen. Slutet så att säga bryter lite väl mycket mot förutsättningarna i resten av filmen. (26)

 

 

32) Wonderful Days

Wonderful Days, 2003
Otroligt läckert post-apokalyptisk film från Sydkorea. En av de absolut mest visuella och snyggaste animerade filmer jag stött på. Jorden är rätt så förstörd. Intressant berättelse, men handlingen kan upplevas som rätt tunn och kanske inte räcker fullt ut. Ett tips är i vilket fall att se den längre koreanska originalversionen eftersom engelska utgåvor i regel är något slaktade med dålig och slapp översättning. Världen i Wonderful Days är dock klart värd ett besök. (27)

 

 

33) ALICE

Neco z Alenky, 1988

Ingenting liknar Swankmejers surrealistiska realisation av Alice i underlandet. Den är svårbeskriven, svårsmält och skulle vara nästintill outhärdlig om den inte var så uppfinningsrikt galen. Mer konstnärlig avantgarde än någonting annat. Det är alltså ingen barnfilm och allt annat än en mainstreamfilm. (28)

 

 

34) Toy Story

Toy Story, 1995
Visst jag vet att den är fabulöst älskad och mångens favorit. Jag har dock aldrig sett storheten med filmen. Men visst, det ör en mycket väl genomförd film på alla sätt och viss. Bra berättad, mycket snygg och med originella karaktärer. Tyvärr blir Toy Story ändå mest bara plastig yta med ett klämkäckt kompisbudskap till ungarna. (29)

 

 

35) Järnjätten

The Iron Giant, 1999
Brad Bird (Superhjältarna, Mission: Impossible – Ghost Protocol) har gjort en ambitiös filmatisering av Ted Hughes barnbok från 1968 “The Iron Man”. En pojke får en märklig vän, en gigantisk robot från yttre rymden. Tyvärr är en paranoid agent i farten och ska naturligtvis förstöra den snälla rymdroboten. Summerat är Järnjätten en charmig och sevärd film. (30)

 

————————————–

 

Bubblare:

Shrek

Skojfrisk parodi av allehanda sagor. Trollet Shrek för uppdraget att rädda en prinsessa från en drake. Till skillnad från de allra flesta liknande polygonuppbyggda 3D-animerade figurer har karaktärerna levande ansikten och minspel som man faktiskt tror på. Varför kunde inte Spielberg och Jackson lärt sig något av av Shrek till Tintin? Det är en av de största frågorna

Fritz the cat
Vuxenfilm av legendariske undergroundtecknaren Robert Crumbs mest kända karaktär Fritz the Cat som i stort sett bara flyter omkring, knarkar och sätter på lättfotade tjejer. Sex, sex, knark, våld, sex och en massa fula ord. Kanske är just den kombinationen som gör att vi tycker om filmen som för övrigt fick flera dåliga uppföljare.

Tips! Läs även: Topp 60 bästa komedier

Dela med dig!
  • Facebook
  • Twitter
  • Digg
  • StumbleUpon
  • del.icio.us
  • Yahoo! Buzz
  • Print