Den här listan över topp 10 animé-serier är helt personlig. Jag har sett i alla fall de flesta av de serier som brukar toppa allehanda listor. Men nej, min smak skiljer sig en hel del från en “vanlig” animé-fan. Du kommer att hitta ett par av de mest populära och mest välrenommerade, men några av dom är rätt sällsynta i topp-listor-sammanhang. Du förstår nog också säkert att jag inte är särskilt förtjust i gigantiska robotar eller allt för utflippade komediserier (möjligen är den sista undantagen från “regeln”). Så klaga inte över att “One Piece” eller “Naruto” är utelämnade när jag inte försöker göra en lista över “topp 10 animé”, utan helt enkelt berättar för dig vilka som är mina egna personliga favoriter. Men håll till godo och hoppas att du får en hel del trevliga tips.


topp-tio-anime-ett

1. Monster (2004)

Animé baserad på en riktig bakgrundshistoria med experimentella barnhem under andra världskriget och om en japansk läkare som jobbar i Tyskland. Och den handlar om en jakt på en riktig superskurk, ett geni och mördare. Monster är en otroligt spännande, välberättad och fascinerande saga på alla sätt och vis. Den är mycket realistisk i stil och återhållsam vilket också är en av dess största styrkor. En hel del människor tycker att den är seg och inte rycker tag i en förrän runt episod 20. Själv var jag fullständigt fast och bergtagen innan första avsnittet var slut. Det finns några “mellanavsnitt” runt avsnitt 30, men annars är det här helt briljant. Det är en perfekt thriller och borde inte bara ses av alla animé-fans, utan av alla som gillar nån form av spänning.

Omdöme: Saknar nästan ord, helt otroligt jävla bra.
Betyg: 5++

topp-tio-anime-två

2. Hana Yori Dango (1996)

HANA YORI DANGO, eller “Boys Over Flowers” är en av manga- och animé-världens mest framgångsrika sagor. Fast den är inte så känd här. Men i Asien har det gjorts flera filmer, teateruppsättningar och til och med musikaler. Länderna Taiwan, Sydkorea och Japan har alla gjort live-action TV-serier. Animén och mangan är ett realistiskt high-school-drama, typ askungen eller Den fula ankungen. Den handlar om en flicka från en fattig familj som får chansen att gå i en skola där några av Japans rikaste människor placerar sina ungar. Det här är melodram på mycket hög nivå med en berättelse som känns både allegorisk och ikonisk (om man nu kan så om en “fabula”.) Hana Yori Dango är rätt så sunkigt tecknad och enkelt animerad, men den har en fascinerande och genomgående “teater-känsla” som ger stämning och djup. Det är riktigt synd att man valde att avsluta animén långt innan mangan var slut. Ger du den en chans är du säkert fast efter en eller ett par avsnitt.

Omdöme: En suveränt berättad serie med intressanta och väl utformade karaktärer.
Betyg: 5+

topp-tio-anime-tre

3. Kimi ga Nozomu Eien (2003)

KIMI GA NOZOMU EIEN eller “Rumbling Hearts” var först en “vuxen-manga” och blev sen ett hyfsat framgångsrikt spel innan animé-serien kom ut. Den handlar om livet efter high school som blivit påverkad av en olycka… Kimi ga Nozomu Eien är den absolut mest realistiska animén jag har sett och har få komiska inslag. Det är en otroligt välberättad historia och sen är den snyggare än ovanstående, både i stil och animation. Märkligt att den har fått så lite uppmärksamhet. Liksom Monster representerar den perfekta thrillern bland animés är det här det perfekta vardagsdramat.

Omdöme: Helt enkelt ett perfekt vardagsdrama, oavsett animé eller inte.
Betyg: 5+

topp-tio-anime-fyra

4. Death Note (2006)

Death Note har en fantastiskt häftig plot, eller grundidé. En ung man hittar en bok “Death Note” där man kan skriva namnet på en person och så dör den. Han bestämmer sig för att röja upp i världen och ha ihjäl alla brottslingar och förbrytare. Men myndigheterna anar oråd och en katt-och-råtta-lek startar. Den är spännande och håller ett otroligt högt tempo och nästan lite väl många snabba vändningar.

Omdöme: Spännande, fascinerande och med en härligt “kuslig” stämning.
Betyg: 5+

topp-tio-anime-fem

5. Now AND Then, HERE AND There (1999)

Fascinerande, vacker, filosofisk, har ett starkt anti-krigsbudskap och är svår att ge en rättvis beskrivning av. Om en ung man som hamnar i en mystisk värld tillsammans med en eftersökt flicka. Skulle gissa att man antingen älskar NOW, HERE, THEN, THERE eller rycker på axlarna.

Omdöme: Ge den en chans och låt dig hänföras en smula.
Betyg: 5

topp-tio-anime-sex

6. GALAXY EXPRESS 999 (1978)

En sann klassiker och storsuccé som gick i över 100 episoder. Ett fåtal gavs ut i Sverige. Galaxy Express 999 är barnsligt och rätt fult tecknad och allmänt sunkigt animerad av det allra enklaste slaget. Men det här är allt annat än en barnserie. Här finns fantastiskt mycket fantasi och berättarglädje. Men det finns också en kompromisslösa svärta, sorgsenhet och en melankolisk stämning som tränger genom märg och ben. En fattig pojke får en biljett till en planet där man kan få en mekanisk kropp helt gratis. Drömmen är att bli en mekanisk människa. Men på resan upptäcker han mer och mer att de som bytt ut sina kroppar är allt annat än lyckliga…

Omdöme: Filosofisk Sci-Fi blir inte bättre än så här. Fantastisk!
Betyg: 5

topp-tio-anime-sju

7. BACCANO! (2007)

Härligt galen, skruvad och fantasifull animé där allt kan hända och faktiskt också händer. Dessutom är den supersnyggt tecknad och mycket bra animerad. Det kan ta lite ansträngning att ta sig in i den med alla karaktärer och lösryckta händelser. Men sen är du fast, hänförd och vill aldrig att det ska ta slut!

Omdöme: Härlig och fantasifull. En aningen rörig och lite ojämn.
Betyg: 5

topp-tio-anime-åtta

8. Chobits (2002)

I den här världen, eller framtiden, har man persondatorer som är robotar och som är kopior av människor. “Chobits” är en slags superdator-robot och serien handlar om en ung herre som hittar “datorn” Chi”. Bitvis är det lite väl mycket pubertal tonårs-slapstick över det hela, men den har också en extremt fascinerande berättelse och i sina bästa stunder är den mycket stämningsfull.

Omdöme: Ojämn, pubertal, men i sina bästa stunder briljant.
Betyg: 4

topp-tio-anime-nio

9. PLANETES (2003)

Det här är något av en förbisedd serie. Det är Sci-Fi av ett återhållsamt slag, realistisk med en genomgripande vardagston. Men den är också lättsam och hyfsat lättillgänglig. Snyggt tecknad, lite långsammare tempo. Men den är också riktigt tänkvärd och så där härligt Sci-Fi-filosofisk i sina bästa stunder.

Omdöme: Lite långsammare och vardagligare Sci-Fi och väl värd att få en chans.
Betyg: 4

topp-tio-anime-tio

10. Tenchi Muyo! 1992 (Originalserien)

Härligt tokig, skruvad och underhållande. Det är alla de märkliga och mycket väl utformade karaktärerna som bär upp serien. Tänk om du hamnade i sällskap med en superskurk och en rymdpolis som strandade hos dig? Och tänk dig en katt-kanin som egentligen är ett rymdskepp. Tanken svindlar. Som allt som oftast. Fantasin har inga gränser.

Omdöme: Rapp, komisk och fullständigt galen.
Betyg: 4-

Dela med dig!
  • Facebook
  • Twitter
  • Digg
  • StumbleUpon
  • del.icio.us
  • Yahoo! Buzz
  • Print