The Hidden Fortress (1958)

The Hidden Fortress (1958)

Klassiska Samurajfilmer har all filmunderhållning som bara kan önskas. I regel får man allt från spännande miljöer, coola svärdsfäktande hjältar samt mustiga historier som fokuserar på våld och hämnd. Har man riktigt tur så innehåller dom sprutande blodfontäner och berättelser med starkare moraliska läxor och budskap än de mest ikoniska Star Trek-filmerna.

Så varsågod, här är FilmMedias val av de 15 absolut bästa samurajfilmerna, alla på ett och samma bräde. Om du missat att se någon av dessa så råder vi dig starkt att göra något åt saken. Alla är nämligen suveräna filmer som du förtjänar att se.

 

15 Azumi (2003)

En tonårstjej slåss mot en elak krigsherre. Så kort kan man summera hela handlingen. Fast lite känslor och personliga saker är dock så klart också med i storyn. Azumi blev en enorm internationell succé och fick uppföljare. Den fyllde nog ett tomrum efter de klassiska samurajblodfesterna. Vet inte om det är en toppenrulle, men snyggt filmad och kreativ på många sätt måste man säga. Och så är den ju rapp och på det hela taget nästan oförskämt underhållande.

 

14 Sword of the Stranger (2007)

Den enda animerade filmen bland Filmmedias bästa samurajfilmer är Sword of the Stranger. Den är inte så värst känd, men de som ser den brukar gilla den och högt betyg har den på IMDB. Regissören Masahiro Andô är inte heller så känd och har inte gjort så många filmer, men han har jobbat som animatör på många stora internationella titlar som Memories, Metropolis och Ghost in the Shell.

Animationen är också en av de stora behållningarna med just Sword of the Stranger. Vackra bilder, naturlig animation och förvånansvärt bra svärdsfighter. I Sword of the Stranger slår en pojke med sin hund följe med en ensam samuraj och besöker ett mystiskt Buddhistiskt tempel.

 

13 13 Assassins (2010)

13 Assassins sluter upp för att bekämpa en sadistisk, tyrannisk härskare och hans armé på 200 samurajer. Typ en ( 1! ) mot 20 alltså. Eller nästan i vilket fall. Aj, hur ska detta gå? Blod-och-våldsexperten Takashi Miike har regisserat helt otroliga 112 titlar om man räknar med ett fåtal TV.-serier och andra kortare saker. Och mer är så klart på väg. Många spelfilmer blir det och den just 13 Assassins tillhör Miikes mest hyllade filmer vid sidan av de internationella succéerna Audition och Itchi the Killer.

 

12 Lady Snow Blood (1973)

Tillsammans med Lone Wolf & Cub, eller Baby Cart-serien, är Lady Snowblood-filmerna de mest ikoniska blodsprutar-filmerna bland de våldsammare Samurajskildringarna. Precis som den ensamma vargen är Mejko Kaji (Lady Snowblood) en ensam krigare. Fast då Lone Wolf mest är på flykt är Lady Snowblood ute efter hämnd och blod. Och hon har en riktigt häftig plan. Filmen var för övrigt en av de stora inspirationskällorna för Kill Bill. Regissör: Toshiya Fujita

Och glöm verkligen inte att spana in den vackra Trailern:

 

11 The Hidden Blade (2004)

The Hidden Blade är den andra installationen av Yôji Yamadas Samurajtrilogi. Lite långsam och stillsam och väldigt realistisk, helt i Yamadas stil. Här måste en Samurai under början av 1800-talet lösa ett “problem” mellan en piga och en vän.

 

10 Baby Cart & The River Styx (1972)

Hela Baby Cart-serien är himla bra, så det är lite svårt att välja exakt vilken som ska få äran att representera serien. Första filmen är en sann klassiker som visar hur en samuraj drar ut på egen hand tillsammans med sitt barn. Många dueller blir det på löpande band med härligt överdrivna blodsprut. Det blir att välja mellan den och Baby Cart & The River Styx. Handlingen är ungefär lika bra och River Styx är en värdig uppföljare.

Men det är finalstriden som drar upp betyget just för uppföljaren. Det är en härlig actionfest där barnvagnen och pojken får deltaga lika mycket som Typ 007 goes Samurai. Om du ser filmen till slut så förstår du vad jag menar.

 

9 Twilight Samurai (2002)

Om man gillar historiska dramer med vardagston är Twilight Samurai för dig. Jo, det finns lite inslag med svärd och så, men det är realismen och hela skildringen av vanliga relationer i vardagen som är filmens egentliga styrka. Den är lite långsam, men har ändå en intressant handling och starka karaktärer. Regissören Yôji Yamada har gjort flera intressanta Samurajfilmer värda att uppsöka.

 

8 Sanjuro (1962)

Sanjuro är uppföljaren till den betydligt mer välkända och kult-förklarade Yojimbo där Toshiro Mifune åter gestaltar den herrelösa samurajen med samma namn som titeln på filmen. Själv uppskattar jag djupet och problematiken mer i den här filmen. Slutstriden är dock kultförklarad och ikonklassificerad och har betytt mycket för senare filmer.

 

7 The Hidden Fortress (1958)

Akira Kurosawas Hidden Fortress är mest känd som den film som inspirerade George Lucas till Star Wars. Här spelar Mina Uehara en prinsessa (Som varit förebild till Leia, fast helt otroligt mycket coolare) får sällskap av två bönder som är riktigt roliga typer (som inspirerat till två välkända robotar) som också är riktigt giriga följer prinsessan och en riktigt tuff ensam krigare spelad av Toshiro Mifune (Nu kanske du inte tror mig, men han är mycket coolare än Han Solo) för att de tror att de ska få guld. Intet ont anande befinner de sig så småningom bakom fiendens linjer.

Om du inte känner dig extremt intresserad av filmen så kan jag säga att hela filmen är värd att se enbart på grund av fighten med spjut mot Naginata, som är en av de bästa vapen-fightingscener som någonsin gjorts på film överhuvudtaget.

 

6 Sword of Doom (1966)

Sword of Doom balanserar verkligen det där med en riktigt cool historia och tillräckligt många samurajsvärdsfajter för att kunna tillfredsställa den mest kritiska Samurajfilmskonässören. Sword of Doom skulle egentligen ha blivit en serie på flera filmer. Tyvärr blev det inte så på grund av att filmen inte blev en sådan succé man hoppats, vilket tyvärr är märkbart på grund av det abrupta slutet som lämnar det mesta öppet. Huvudrollen spelas av Tatsuya Nakadai och filmen är regisserad av Kihachi Okamoto.

 

5 Guld (1969)

Guld eller Goyôkin som den heter i original som betyder typ just “guld” är varken en piratflm eller speciellt välkänd här hemma. Men många Samurajentusiaster och fiolmkännare rankar den här till den absoluta tippskiktet av de mest fantastiska samurajfilmerna. Kanske det har med den intressant historien att göra och för att den är så spännande och välberättad.

Hur gör egentligen en samuraj med eget bagage och skuldkänslor för att kunna stoppa en massaker på oskyldiga? Tatsuya Nakadai är lysande i huvudrollen, han som blev världsberömd för den internationella succén Harakiri.

 

4 Samurai Rebellion (1967)

Om man förväntar sig samurajstrider på löpande band med blod överallt så kan man nog bli lite besviken. Men om man bortser från att Samurai Rebellion, eller Uppror som den fick heta på svenska, egentligen är mycket mer ett drama än en blodsprutarfest, så döljer sig här faktiskt en kraftfull berättelse med ett stort hjärta och viktigt budskap om personlig integritet och självuppoffring.

Filmen Samurai Rebellion, eller bara Rebellion som den får heta ibland, var riktigt kontroversiell när den kom. Ett par samurajer beslutar sig att bryta upp med sin överordnade för att beskydda ett par kvinnor. Många förstod inte riktigt det här och var upprörda. Det var i vilket fall nog ingen som förväntade sig Samurajhistoria i feministisk tappning.

För övrigt är slutscenerna värt att vänta på oavsett hur stor koncentrationsförmåga man för tillfället har. Och att vi ser Toshiro Mifune i huvudrollen gör ju inte filmen sämre. På den kvinnliga sidan har vi storskådespelerskan Yôko Tsukasa, känd från både Yojimbo och Guld som nämns här. 

 

3 Yojimbo (1961)

Yojimbo är en film av sällsynt slag, Det är en sån där i alla avseenden perfekt film. Jag har väldigt svårt att komma på filmer som är lika perfekta i alla tänkbara avseenden, men jag kommer på några som Körkarlen, Diligensen och The Third Man, samt de första två Gudfadern-filmerna och möjligen någon till.  Perfekt i tempo, filmning, klippning, den har en lagom enkel och medryckande handling och en karaktär med så mycket karisma och personlighet att man tror att Toshiro Mifune rätt som det är ska hugga sig in i rummet från TV:n, skärmen, duken eller hur man nu tittar på den.

Det finns helt enkelt ingenting, inte ens en liten detalj, som man skulle vilja göra annorlunda eller förbättra. Yojimbo är helt enkelt fulländad. Fast ändå är deg inte den absolut bästa Samurajfilmen. Berättelsen om den herrelösa samurajen, en ronin, som hamnar mitt uppe i stridigheter mellan två olika läger är mustig och filmen underhållande. Yojimbo när inte riktigt tillräckligt ner under ytan. Men hursomhelst förtjänar den en placering bland de allra bästa samuraifilmerna.

 

2 Harakiri (1962)

Harakiri handlar om integritet, personligt mod och om lojalitet. Det är alltså en allmängiltig film så att den skulle lika gärna kunna ha handlat om riddare, cowboys i vilda västern eller om vikingar. Fast ändå är det inte riktigt så, för i Japan gjorde filmen många upprörda eftersom Harakiri ifrågasatte Samuraijväsendet och hela det feodala samhällssystemet.

Faktiskt var redan manuset så hett och kontroversiell att inte ens Akira Kurosawa vågade ta tag i filmen och tackade nej till erbjudandet, trots att det var samma manusförfattare och vännen Shinobu Hashimoto som tidigare skrivit 7 Samurajer. Men jag tackar faktiskt Kurosawa för det. Miyasaki Kobayashi som var modig nog att ta filmen var den perfekta regissören för detta tuffa uppdrag. Med sin enormt samhällskritiska hållning och fingertoppskänsla gällande känslomässig styrka fanns ingen bättre för just den här filmen.

I huvudrollen ser vi Tetsuya Nakadai som helt ensam konfronterar en Daimyo och dennes Samurajer för att utkräva hämnd och rättvisa. Egentligen är det här min personliga favorit av alla samurajfilmer, främst på grund av budskapet, djupet och den emotionella styrkan i filmen. Visst är det en helt otroligt bra film. Men filmtekniskt och berättarmässigt når den nog ändå kanske inte riktigt fram till nummer ett i den här listan.

 


Sju Samurajer - Akira Kurosawa

Sju Samurajer (1954)

1 7 Samurajer (1954)

Det är svårt att inte hylla Akira Kurosawas 7 samurajer och lyfta upp den som världens bästa samurajfilm. Om du ännu inte hunnit med att se den, så kan man berätta för dig att det inte bara handlar om fights med samurajsvärd. Förmodligen är det en av de mest episka krigsfilmer som någonsin gjorts.

Hur ska sju stycken samurajer kunna få bukt med en hel armé av fula, elaka, hänsynslösa rövare? Jo, med en ledare som den kloke strategen Takashi Shimura (som också gör huvudrollen i Att Leva) har man allt en fördel. Fast å andra sidan är Toshiro Mifune en ostyrig lymmel som ingen riktigt kan behärska, så här kan det ju faktiskt uppstå ett och ett annat hinder.

Trots längden på hela tre och en halv timme sitter man som fastklistrad från allra första stund ända till slutet. Det finns ju inte en enda tråkig eller långsam sekund! 7 samurajer är inte bara Kurosawas mästerverk och en fantastiskt bra film film, utan dessutom är detta banbrytande epos ett riktigt stycke filmhistoria.

 

Bonus-Samurajfilmer:

Glöm inte att se

  • Ran
  • Kagemusha (1980)
  • Throne of Blood

 

Dessa filmer skulle väl ha kunnat placeras i listan ovan, men på grund av att de är mer historiska dramer än ren samuraj-action valde vi att inte ta med dom och istället fokusera på de mest klassiskt “samuraijiga” filmerna med mycket svärdsfajter och blod.

Det finns även en cool film som heter Ghost Warrior om en nedfryst Samuraj som väcks till liv. Den har jag omnämnt i den här listan med de bästa filmerna år 1984.

Bonusfakta: Du visste säkert inte det här om du inte är en av Filmmedias allra mest hängivna fans som varit med från början. Men ett av de tidigaste inläggen jag skrev här handlade om att man faktiskt använde sig av riktiga, skarpslipade svärd i Samurajfilmens guldålder. Toshiro Mifune var dessutom en riktigt duktig old school-fäktare.

Dela med dig!
  • Facebook
  • Twitter
  • Digg
  • StumbleUpon
  • del.icio.us
  • Yahoo! Buzz
  • Print