survive_style_5-plus

Survive Style 5+

 

Filmåret 2004 är ett av 2000-talets allra bästa filmår. Kanske det bästa tillsammans med 2000 och 2002. Därför är det ju inte så jättelätt att utse 2004 års topp tio bästa filmer. Man måste dock bortse från Hollywood och GB där det var extremt tunnsått med bra filmer, och istället har en lång rad trista mainstreamfilmer. Hela 3 filmer från Japan, 2 från Hong Kong/Kina och 2 från Sydkorea och 3 övriga länder.

 

 1. Survive Style 5+

Helt fantastiskt, vrickad, underbar och konstig grej, full av galna scener som är en film med 5 episoder som vävs in i varandra. Surrealism på hög nivå. *Spoilervarning* Läs inte mer om du vill se de med fräscha ögon. Men bland sekvenserna handlar en om en man som dödar sin fru som kommer tillbaka, passar upp på honom igen, misshandlar honom och så har han ihjäl henne igen. Osv. Vinnie Jones är en galen filosofisk lejd mördare och bland övriga karaktärer syns bland annat en uttråkad kontorsarbetare. Det finns ingen annan film som är lik Survive Style 5+. Helt unik, jag lovar. Vill du läsa mera om filmen, kanske före eller efter du sett den så rekommenderar jag min egen artikel i antologin Motsträviga synsätt: om rörliga bilder som bjuder motstånd (2010) där jag ger mig på filmen ur nåt slags japanskt kulturellt perspektiv.
Om du vill läsa mer om surrealistiska filmer och se ett klipp ur filmen, läs här:
https://filmmedia.se/2010/02/23/surrealistiska-komedier-topp-tio/

 1. Järn 3:an

Sydkoreansk film som till stor del är dialoglös. Tae-suk går omkring mellan tomma hus för att få sig något at äta. Han stjäl aldrig annat än mat. Men ett möte med en kvinna kommer att förändra allt…. Järn 3:an är filmkonst på hög nivå, filosofiskt, tänkvärd och lite frustrerande för att man inte får ordentliga svar. Och trots att en stor del av filmen bara handlar om en kringvandrande Tae-suk utan särskild annan handling är det märkligt att det kan bli så underhållande.

 1. Barnen som inte fanns (Nobody knows)

Hirokazu Koreeda har gjort den här filmen, en smärtsamt engagerande berättelse om en 12-åring som själv får ta hand om sina syskon och halvsyskon i Tokyo då deras mamma försvinner och inte kommer tillbaka. Barnen som inte fanns är en film som inte lämnar någon oberörd. En film om familjeband, lojalitet och om at få ge sig an uppdrag som man egentligen är för liten för att ge sig på.

 1. Brotherhood of War – Taegukgi

En av världens bästa krigsfilmer, trots att den främst handlar om relationer. Om två bröder som blir indragna i kriget, om krig mellan bröder och om allt som följer därpå. Tragiskt, svart och ja, alltså som koreanska filmer brukar vara, fast på en mycket hög nivå.

 1. Det levande slottet

En tecknad film för vuxna, av mästaren Miyazaki som fick Oscar för Spirited Away. Det levenade slottet är en slags fantasifull allegori om hur det är att bli gammal och inte förstå det riktigt. För när man blir gammal var det ju bara ett ögonblick sedan man var ung. Precis som i filmen då en ung flicka blir förtrollad av en häxa och blir en gammal gumma. Vackert och tragiskt med en kärv bismak.
Om du undrar hur jag rankar Det levande Slottet eller Spirited Away, kolla här: https://filmmedia.se/2012/07/28/topp-30-basta-animerade-filmer/

 1. Undergången – Hitler och Tredje rikets fall

Dramadokumentär som följer Hitlers sista tid i bunkern. Närmast exakt återskapad efter de ord som hans sekreterare nedtecknade. Det är en otroligt välspelad film och som jag själv upplever den – mycket spännande. Och Bruno Ganz är helt otrolig som Hitler. Varenda liten gest är instuderad i detalj.

 1. En långvarig förlovning

En långvarig förlovning är en riktigt bra må-bra-film och i eget tycke bättre än föregångaren Amelie från Montmartre. Jopp, det är samma regissör som knådat ihop verket och samma Audrey Tautou i huvudrollen. En film om att aldrig ge upp sitt sökande och om att alltid följa sitt hjärta. I dubbel bemärkelse.

 1. 2046

Den här filmen är en kreation av Wong Kar-Wai, en av de mest intressanta regissörerna under 1990-talet. Med det kan jag bara säga att det här inte är en av hans bästa filmer. Det är en lös fortsättning på en av hans bästa filmer, In the Mood for Love (2000) fast den utspelar sig i framtiden, år 2046 som titeln, det år då Kinas 50-åriga Hong Kong-avtal med Storbritannien går ut. Och vad som händer sen vet vi inte. Men det här är framförallt en visuell film, otroligt vacker och häftiga bilder. Många bra skådisar, men själva skådespeleriet är lite oinspirerat, vilket inte minst märks på en person som Zhang Ziyi som gör exakt samma roll som hon alltid gör och redan har gjort typ femtielva gånger tidigare. Men filmen har också en otroligt häftig stämning, svart och melankolisk.
Läs min recension här!: https://filmmedia.se/2013/09/29/2046-wong-kar-wai/

 1. Hotel Rwanda

Plågsamt, våldsamt och en sann historia om en hotellägare, Paul Rusesabagina, som blir indragen i kriget mitt emellan Hutus och Tutsi. Hur härbärgerar man egentligen tusen Tutsis som är på flykt? En film om otroligt mod och otroliga grymheter. Filmen är för övrigt en samproduktion mellan otroligt många länder. Egentligen skall rollen Paul Rusesabagina vara något romantiserad. Men visst förlåter man filmskaparna att försköna verkligheten en aning för att kunna föra fram en viss ”poäng”. Eller?

 1. Kung Fu Hustle

Den här såg jag i Kina strax efter premiären. En hel biograf, typ tio-femton salonger visade enbart Kung Fu Hustle, typ nya visningar varje kvart. Och salongerna var konstant så gott som fullsatta. Väl inne i biografen hade jag skrattkramp under minst halva filmen. Hade rejält ont och hade ibland riktigt svårt andas. Men jag antar att när man som jag sett ett x-antal hundratals gamla Kung Fu-filmer och känner igen varenda scen och karaktär från olika filmer så blir det ännu roligare. Det är inte bara en fantastiskt underbar film, utan också ett kollage av enormt många film- och actionklichéer. Det här är Stephen Chows allra bästa hittills. Kung Fu Hustle har dessutom en rejält maffig budget som gör action- och effekt-kalaset ännu mera njutbart.

Bubblare till Topp Tio som också till varje pris måste ses:

Övriga hyfsat nämnvärda filmer från 2004:

Andra som skriver om filmåret 2004:
Fiffis FilmtajmFLRM, Filmitch, Fripps Filmrevyer, Movies NoirThe Nerd Bird, Spel & Film, We Would Watch Movies, Jojjenito, Rörliga Bilder Tryckta Ord,

Dela med dig!
 • Facebook
 • Twitter
 • Digg
 • StumbleUpon
 • del.icio.us
 • Yahoo! Buzz
 • Print