Filmåret 1986 är ett rätt märkligt år med flera riktiga filmklassiker. Det finns till och med mediokra alåter som lämnat avtryck i filmhistorien. Typ extremt dåligt gjorda Big Trouble in Little China och Top Gun som enligt min mening är en riktig kalkon. Men okej då, den har i vilket fall bra skrattvärde om man står ut.

Återigen andra hade rätt låg status när de kom och idag mer eller mindre hyllas av olika skäl. Jag tänker främst på Flugan och Highlander. Filmer som jag själv såg på bio detta år var Moskitkusten, Stand By Me och Labyrint, tre filmer som jag fortfarande gillar mycket.

Jag kämpade verkligen med listan, väldigt mycket så med ettan och tvåan som jag skulle ha velat gett förstaplatsen båda två. Mitt kommersiella jag vann. Nu undrar du säkert mer vilken film som fick andra plats? Fast egentligen delar nog ettan, tvåan och trean på första plats.

En film som hade premiär 1986 har också betytt mycket för mig personligen. Men du får plöja igenom listan så kommer du att förstå bättre. Du har ingen aning om vad jag menar. Okej, countdown kan börja…

10) Den gamla brunnen

Lao jing, D: Wu Tianming

Ett par och en gammal flickvän hjälps åt med att gräva en brunn. Brunnen kollapsar och de är fast. De måste konfrontera sig själva och sina känslor. Den gamla brunnen  är en sällsynt typ av film, med några få skådespelare på ett mycket begränsat utrymme. Det här är riktigt bra. En av huvudrollerna görs av då fotograf och nu mästerregissören Zhang Yimou. Han gick med på att både spela och övervaka fotot på ett enda villkor – att själv få regissera en film. Sen vet vi hur det gick.

9) Mona Lisa

D: Neil Jordan

En dramathriller, med betoning på just drama, om en gammal kåkfarare (Bob Hoskins) som blir chaufför åt en lyxprostituerad. Men hon lever ett farligt liv och det blir inte mindre farligt när Hoskins vill hjälpa henne. Mona Lisa är realistisk, välspelad och fascinerande i sin vardagston. Jag har även nämnt den här: 10 sevärda filmklassiker

8) A better tomorrow

D: John Woo
A Better Tomorrow är filmen som gav John Woo stjärnstatus och gjorde både honom och Chow Yun-fat till världskändisar. Det här är långt ifrån bara action, utan riktigt bra action och dessutom med hjärta. Om två bröder, den ena förfalskar pengar och den andre tar examen vid Polishögskolan i Hong Kong. Lite komplicerat familjedrama väntar. Och en massa snyggt koordinerad pang-pang-action.

7) Rosens namn

Der Name Der Rose, D: Jean-Jaques Annaud
Rosens namn var en av mina absoluta favoritfilmer när jag var yngre. En historisk “who dunnit”-deckare i tempelmiljö. Munkarna dör en efter en, mystiskt och konstigt. En bok verkar ha en avgörande betydelse i det hela. Jag vet faktiskt inte varför den inte når hela vägen till förstaplatsen. Rent intellektuellt har den allt som borde göra den till ett av filmhistoriens mästerverk. Konstigt. Eller så har jag bara sett den för många gånger. Med Jean Connery och en mycket ung Christian Slater.

6)  Peking Opera Blues

Peking Opera Blues 1986, D: Tsui Hark

Do ma daan, D: Tsui Hark

Galna actionkomedier kan bara inte bli bättre än så här. Möjligen är Peking Opera Blues Tsui Harks allra bästa och mest väl genomförda film och en av de bästa Hong Kong-filmerna någonsin. Tre kvinnor i huvudrollerna dessutom, jajamensan. Varav en är Bridget Lin, en av Hong Kongs absolut bästa skådespelerskor, alla kategorier. Som så ofta får hon spela kvinna utklädd till man (när hon inte spelar eunuck, väldigt tuff kvinna eller får göra en riktig mansroll). Om du vill veta vad det kinesiska namnet har för betydelse och om kvinnor i mansroller så skall du klicka här: Daomadan – Kvinnor, svärd och hästar.

>>>Gå till sid 2>>>

Dela med dig!
  • Facebook
  • Twitter
  • Digg
  • StumbleUpon
  • del.icio.us
  • Yahoo! Buzz
  • Print