Varsågod, 10 riktigt bra filmer på ett och samma bräde – tio filmklassiker, samtliga värda betyget fem! Men det är samtidigt mycket olika filmer från skilda perioder och genrer. Filmklassikerna är inte rangordnade, utan listade efter årtal, den äldsta först.

Så har du lust att se en klassiker, men är inte riktigt säker på vilka som är riktigt bra,  behöver du bara plocka fram den här listan och välja en. Jag tror inte att du kommer att bli besviken:

 

En friare i societén | Holiday (1938)

Om du vill se en riktigt bra film från sena 30-talet kan jag rekommendera den klassiska “Screwball”-komedin Holiday. Mångagamla komedier av dettta slag håller fortfarande förvånansvärt bra på grund av mycket välskrivna manus, välspelade roller och i allmänhet mycket genomarbetade filmer.

Här är det två av Hollywoods verkliga ikoner, Katherine Hepburn och Cary Grant som har regisserats av George Cukor. En ung man förälskar sig i en societetsflicka. Han möts med skepsis och har svårt att hävda sig i societén, men får hjälp av sin flickväns excentriska syster.

Holiday på IMDB

Trollbunden | Spellbound (1945)

Alfred Hitchcock har gjort många bra filmer och många klassiker. En av de som mer eller mindre fallit i glömska är Spellbound, en psykologisk thriller om läkare, spelad av Gregory Peck. Eller rättare sagt, han tror att han är läkare. Han har drabbats av minnesförlust och får hjälp av Ingrid Bergman att minnas en historia som inbegriper mord och bortträngda barndomsminnen.

Spellbound är en av de Hitchcock-filmer som är mest präglade av psykoanalytiska inslag. Drömsekvensen designades av Salvador Dali.

Spellbound på IMDB

Spelet är förlorat | The Killing  (1956)

Stanley Kubricks andra långfilm, The Killing, är mästerregissörens genombrottsfilm. Det är en svart komedi om ett rån vid hästkapplöpningarna. Men de inblandade visar sig minst sagt giriga och de vill alla ha bytet för sig själv.

The Killing har utstuderade och färgstarka karaktärsporträtt och den kompromisslösa tonen som Kubrick är känd för. Men det är också en rapp, underhållande och rolig film.

The Killing på IMDB

12 edsvurna män | 12 Angry Men (1957)

I Sidney Lumets 12 Angry Men har Juryn samlats för att enas om sin dom. En ung man är anklagad för ett knivmord. Samtliga verkar vara fast beslutna att ge en fällande dom- Och detta enkom för att snabbt komma hem. Det krävs att samtliga 12 medlemmar är enade. Men en av dom verkar inte helt och hållet övertygad om att bevisningen som för de andra verkar glasklar verkligen håller.

Så gott som hela filmen utspelas i ett enda rum och är dialogbaserad. Därför är det är minst sagt fascinerande att Lumet lyckas bygga upp en sådan spänning. Men det är också en välspelad och intelligent film.

12 Edsvurna män på IMDB

Ungkarlslyan | The Apartment  (1960)

Billy Wilder är Mästerregissören som skapat Some Like it Hot (i hetaste laget) och Sunset Boulevard. Ungkarlslyan är idag en av Wilders mindre sedda filmer, men det skall påpekas att den vann 1960 års oscar för bästa film.

Jack Lemmon extraknäcker genom att hyra ut sin lägenhet kvällsvis till män som vill ha en privat och skyddad miljö för att ta med sig sina älskarinnor och flickvänner. Lemmon blir poppis bland cheferna på företaget och ser framemot befordran. Men att själv ha tillgång till sin egen lägenhet och samtidigt låna ut den visar sig bli svårt i längden och innebär komplikationer. Smart komedi som är lika sevärd idag.

The Apartment på IMDB

Vem är rädd för Virginia Woolf? | Who’s Afraid of Virginia Woolf?(1966)

Ett olyckligt par bjuder vänner på middag. Kvällen urartar och det blir en dramatisk afton. Ett verklighetsnära vardagsdrama, enormt välspelad och mycket realistiskt kammarspel med Elisabeth Taylor och Richard Burton.

Who’s Afraid of Virgina Wolf är en sådan där filmklassiker som man kan avnjuta enkom för skådespelarna och den intelligenta dialogen. Men med tanke på temat och att den utspelas under en enda kväll är det samtidigt är det en förvånansvärt underhållande film.

Vem är rädd för Virginia Wolf på IMDB

Blåsningen | The Sting (1973)

Klassiska skådespelare som Paul Newman, Robert Redford och Robert Shaw förenas i The Sting.

Filmen handlar om hämnd för ett mord och en gangsterkung som skall svindlas på en stor summa pengar. Underhållande och välspelad, spänning och komik i en sällsynt lyckad blandning.

Blåsningen på IMDB

Chinatown (1974)

Roman Polanskis film  Chinatown är en stilsäker Film Noir av klassiskt slag.

Privatdeckaren spelad av Jack Nicholson lejs av Faye Dunaway för att spionera på hennes make. Han upptäcker dock ett dubbelspel innehållande incest och korruption, en mörk härva som leder honom till stadens vattenförsörjning.

Chinatown på IMDB

Tecknarens kontrakt | The Draughtsman’s Contract (1982)

Konstnären Neville anlitas av Mrs Herbert för att skapa 12 teckningar av hennes mans egendomar. Men uppdraget är i själva verket en fasad för något helt annat och Neville dras in i den svarta och grymma historien.Tecknarens kontrakt är en fascinerande historisk skildring och samtidigt en otroligt vacker film.

Visst, Tecknarens kontrakt är också en riktigt bra film, en av Peter Greenaways mest “normala” och bästa. Men se den inte om du är ute efter en munter eller uppmuntrande film. Greenaway gör inte sådana verk. Även denna är lika tung och svart som vacker.

Tecknarens kontrakt på IMDB

Mona Lisa (1986)

En av de bästa brittiska filmerna från 80-talet bär namnet Mona Lisa. Bob Hoskins gör här en av sina absolut bästa rollprestationer.

Han spelar en man som just har kommit ut ur fängelset och söker jobb. Han blir anställd som livvakt åt en lyxprostituerad kvinna. Han förstår snart att hon är inne i en farlig härva och vill hjälpa henne. Men att hjälpa till visar sig inte lätt och snart befinner de sig mitt uppe i ett livsfarligt spel.

Mona Lisa på IMDB

Dela med dig!
  • Facebook
  • Twitter
  • Digg
  • StumbleUpon
  • del.icio.us
  • Yahoo! Buzz
  • Print