Woman-Warrior-Come-Drink-with-me

Cheng Pei-Pei i King Hus klassiker “Come and Drink With Me” (1966)

Filmspanartema – Kvinnor som slåss

En gång för länge sedan i det gamla Kina fanns en lag att ingen kvinna fick vistas utanför hemmen utan en man som sällskap, som hennes man, bror eller far. Ja, det kanske låter lite kvinnofientligt och föga jämställt. Men med tanke på att det inte alltid var särskilt säkert att vistas ute, särskilt i krigstider och under en tid då lagar och rättssäkerhet inte fungerade så värst bra, så ja, kanske det var en klok lag. Men i  vilket fall låter det lite krångligt för kvinnorna, för visst finns det tillfällen då en kvinna kan bli lämnad ensam och ändå måste gå ut. Jo, såna tillfällen fanns nog i överflöd. Det är sådant som har gett upphov till ett mycket vanligt förekommande tema i kinesisk litteratur, nämligen kvinnor som klär ut sig till män. Ibland handlar det om rätt vardagliga teman, ibland om rena hämndturnéer. Eller som den mest klassiska karaktären i kinesiska litteratur – Hua Mulan som klär ut sig till man för att kunna ta sin far plats i armén. Där slåss hon tappert för sitt land tillsammans med männen på deras villkor.

swordsman-2

Swordsman 2

Nüxia eller Daomadan kallas de kvinnliga krigande karaktärerna i kinesisk litteratur och i wuxia. “Nüxia” betyder helt enkelt “kvinnlig krigare”. Xia är egentligen en vandrande eller omkringdrivande riddare eller legosoldat. Den klassiska könslösa, eller genusöverskridande rollen som Hua Mulan kallas för Daomadan. Egentligen är det här från Pekingoperan. Det sista ordet, “dan”, är en beteckning för kvinnliga huvudroller. Ma är tecknet  för häst. Dao i sin tur är tecknet för det tunga, stora eneggade bredsvärdet, alltså den klassiska sabeln. Det handlar alltså om beväpnade, ridande kvinnliga krigare. Att man använder just “dao” eller “sabeln” i namnet är i sin tur intressant. För en mer sofistikerad kvinna eller vapenkunnig kvinna skulle det smala tvåeggade svärdet “jian” vara det mer naturliga, men det vapnet kräver i sin tur mycket mera teknik och träning. Den sammantagna bilden av namnet blir en kvinna som snabbt beslutat sig, eller blivit tvungen i all hast, att ge sig av med det första bästa tillgängliga vapnet.

[youtube]bg-6WHd4hu8[/youtube]

I den kinesiska filmens värld var kvinnliga krigare bland de första ut på den vita duken. Wuxia var också den första riktiga kinesiska genren. Filmen Nuxia Li Feifei (Den kvinnnliga krigaren Li Fei Fei) från 1925 var den film som etablerade genren. Hela den kinesiska filmhistorien är fullpackad av genusöverskridande roller. Medan Hollywoodfilmen levererade stereotyper med modiga karlar som räddar hysteriska hjälplösa kvinnor fanns i kinesisk film komplexa kvinnliga karaktärer i överflöd. Och jisses vad starka de var och vad bra de var på att sopa mattan med männen. Tänk att de asiatiska kvinnorna under 1990-talet äntligen  började influera amerikansk populärkultur så att vi fick se Buffy och Kill Bill.

Klassiska kvinnoroller i kinesiska filmer som slåss påträffas bland annat i King Hus klassiker Come and Drink With Me, och i den fantastiskt underhållande och fantasifulla Swordsman trilogin. Förmodligen är den mest kända här, förutom Walt Disneys version av Hua Mulan, Zhang Ziyis rollkaraktär i Crouching Tiger, Hidden Dragon. Du kanske har frågat dig själv: “Varför i all sin dar måste hon klä ut sig till man när hon rymmer?” Jo, i början av texten fick du svaret.

Brigitte-Lin-ashes-of-time

Brigitte Lin i “ASHES OF TIME”

Förresten, det finns en kul actionkomedi med namnet Dao ma daan (1986) av Tsui Hark. Den döptes dock om till Peking Opera Blues i väst. I en av huvudrollerna finner du den briljanta skådespelerskan Brigitte Lin som  är känd för en rad olika utstyrslade och genusöverskridande roller, bl.a som maktgalen, ockultistisk eunuch i Swordsman II och III.

LÄS ÄVEN: 

– Wuxia – En introduktion

– TOPP 10 BÄSTA WUXIA-FILMER

– VÅLDSAM HOLLYWOOD-MASKULINITET (FILMSPANARTEMA)

– Hong Kong-action vs Hollywood-action

– Jackie Chans 10 värsta olyckor

– Kung Fu-film: Topp 5 Kung Fu-slagsmål!

– Filmer om mat (Filmspanartema)

FILMSPANARTEMA!

Läs övriga filmspanares inlägg:

Dela med dig!
  • Facebook
  • Twitter
  • Digg
  • StumbleUpon
  • del.icio.us
  • Yahoo! Buzz
  • Print