1976 är ett speciellt år och dessutom ett riktigt bra filmår. Som bonus skapades filmhistoriens två mest berömda gömda vapen detta år. En revolver och en kniv, båda med ungefär samma automatiska mekanik. Här är mina topp 10 bästa filmer 1976:

10) Murder By Death

Fem deckare spelade av lika många filmlegender samlas i Agatha Christie-inspirerad komedi. Njutbar, underhållande och myspysig så det förslår.

9) Carrie

Den första och mest klassiska av ett tillsynes oändligt antal adaptioner av Stephen Kings varierade skrivna verk är fortfarande en av de allra bästa. Bra och kompromisslöst om viktiga ämnen.

8) The Killing of a Chinese Bookie

John Cassavetes tuffaste, svartaste film. Inte hans allra bästa kanske, men ändå toppklass och svagheterna vägs lätt upp av det som är så bra.

7) The Front

Woody Allen spelar i en film som han inte gjort själv. Han är bättre så. Fast man känner igen honom väl. Han är här en spökskrivare för svartlistade kommunist

6) Taxi Driver

Vet inte riktigt varför Taxi Driver aldrig har blivit en storfavorit. De Niro är helt briljant som taxi-chaffisen som blir galen. Som skådis är han så avslappnad att man tror att han går på droger vilket ju inte är helt omöjligt att han gjorde, men han som sagt fullkomligt briljant. Det finns nog en del lite långsamma grejer och en del scener som jag inte riktigt så där fullkomligt älskar. Kanske. Vet inte. En otroligt kompetent gjord film är det ju i vilket fall.

5) Omen

Å ena sidan tycker jag nog att Omen kanske inte är lika polerad och välgjord som en del andra skräckfilmer. Å andra sidan tycker jag nog att den är lite underskattad. I vilket fall kvalar den nog in på min topp-tio-favoriter i skräckfilmsväg.

4) Marathon Man

En av filmhistoriens mest klassiska thrillers. Dustin Hoffman som jagas av Lawrence Olivier i sin sista roll, här en galen nazistgubbe med dödligt Ninja-James-Bond-vapen.

3) Brutti, sporchi e cattivi

Fula, skitiga och elaka är Ettore Scolas bisarra film om fyra generationer under samma hustak där ingen gör något annat än att försöka ta livet av varandra. Så överdriven och vulgär och så oförskämt underhållande.

2) Network

Network är på vissa sätt en rätt ordinär mainstreamfilm men också fantastiskt kompetent gjord, mycket välspelad och har ett starkt innehåll.

1) The Tenant

 Polanskis Hyresgästen eller The Tenant är inte bara en av de “Polanskifilmer” jag rankar högst utan är även en av mina topp främsta skräckfilmsfavoriter. Den är helt fri från effekter och nästan inga direkta skräckfilmsscener, men samtidigt otroligt stämningsfull på ett intensivt och krypande sätt. Den är inte lika vacker och elegant som Rosemarys Baby, utan smutsigare och mer opolerad. Jag gillar verkligen sådana här filmer som lämnar frågetecken är svåra att helt greppa.
Bubblare:
Logans run
En Scif-Fi, eller snarare frantidsvision med både svagheter och en hel del fascinerande inslag. Jag gillar stämningen och svärtan.
The Pink Panther Strikes Again
Den roligaste av alla Rosa Panter-filmerna med både Clouseau och helgalen Dreyfuss i högform.
Rocky
Ja just det, Rocky gjordes ju också 1976. En kompetent film på alla sätt och vis.
…..
Jag tog mig an det här som en filmspanarutmaning. Här är de andra som skrivit om filmåret 1976:
Dela med dig!
  • Facebook
  • Twitter
  • Digg
  • StumbleUpon
  • del.icio.us
  • Yahoo! Buzz
  • Print