Pippi, Tintin, Kinapuffar, nu ska alla gamla barnböcker censureras och alla “besvärliga” ord och beskrivningar plockas bort? Hela barnkulturen skall renas från historiska fördomar och vi skall låtsas om som om de aldrig existerat? Warner Brothers förklarar  varför de inte censurerar bort rasism och fördomar i gamla tecknade filmer och varför det är viktigt att inte göra det:

Warner-brothers-om-rasism-i-tecknade-filmer

Jag blir verkligen irriterad när jag tänker på hur moralpaniken i svensk kultur och media kommer till uttryck. Censurivrarna tänker inte längre än till näsan slutar. Ska vi plocka bort de grymheter som judarna utsatte för under andra världskriget från våra historieböcker också? Är det inte samma sak som bokförlagen sysslar med – alltså historisk revisionism? Varför inte använda det som nu anses som fadäser i tidigare beskrivningar av andra kulturer till en plattform för diskussion? På så vis kan vi levandegöra rasismen i vår historia och exponera den som finns idag istället för att sopa smutsen under mattan.

Dela med dig!
  • Facebook
  • Twitter
  • Digg
  • StumbleUpon
  • del.icio.us
  • Yahoo! Buzz
  • Print