En agent (Lucie Mannheim) mördas och en man, Hannay, (Robert Donat) blir både efterlyst för mordet och samtidigt indragen i ett spiondrama där hemlig information är på vift. Han drar bokstavligen , i handfängsel, med sig den oskyldiga stackars tösen Pamela (Madeleine Carroll) och tillsammans blir det en flykt från både polis och brottssyndikat, på jakt efter sanningen. Vad är egentligen “de 39 stegen”? En Kod? I sådana fall för vad?   

 

 

Att en man blir oskyldigt anklagad för brott är ett återkommande tema i flera av Hitchcocks filmer. Här, i De 39 stegen, är det i form av en klassisk jakt-och-råtta-lek, gjord nästan som en roadmovie. Hannay är en cool-lugn anti-hjälte och Pamela är en av filmhistoriens mest framträdande ”irriterande-kvinnlig-sidekick”, fast ändå inte så irriterande. Även om liknande karaktärer förekommer i litteratur och i melodramteater är Carrolls säkert en av de mest tongivande, efterhärmade kvinnliga side-kicks någonsin. Hon är också den där klassiska kvinnorollen som nästan måste skyddas för sitt eget bästa. Hitchcock skall ha låtit skådespelarna Donat och Carroll vara handfängslade en halv dag innan inspelningarna av scenerna påbörjats för att de skulle komma i ”rätt stämning”. Märkena på handleden efter handfängslen som hon visar upp är för övrigt riktiga.

Det är en härlig film, både tät i handlingen och rappt berättad. Det finns en John Ford-precision i De 39 stegen. Filmen har inte en onödig bild eller en onödig replik, fulländad i stil och form. Det här är också den film där Hitchcock verkligen hittar sin svarta humor. De 39 stegen har en slags självironisk distans och äventyrshumor som kommer nära den i Indiana Jones-filmerna. Och jag misstänker faktiskt att Lucas och Spielberg har hittat mycket inspiration från just den här filmen till Indiana Jones: Till humorn, till relationer mellan Indy och hans eviga kvinnliga side-kicks, och inte minst till Indy själv som ju faktiskt i sin stil är rätt lik Hannay.

Cameo: Omkring sju minuter in i filmen, utomhus. Hitchcock kastar ett tomt cigarettpaket.

Betyg: 8/10

Dela med dig!
  • Facebook
  • Twitter
  • Digg
  • StumbleUpon
  • del.icio.us
  • Yahoo! Buzz
  • Print