Samma berättelse, om och om igen. Varför tycker publiken att det är så fascinerande att se hur en person transformeras till en superhjälte? Producenterna vet att sånt säljer. Och man använder samma koncept, samma händelser, ja nästan kopierar scener – om och om igen.

År efter år sköljs vi över av mediokra filmer med superhjältar, oinspirerat skådespeleri, dåliga specialeffekter och missbruk av CGI. Och jösses vad de säljer! Sedan år 2000 har vi genomlidit dåliga Fantastiska Fyran, en fånig Spindelmannen-trilogi, The Green Lantern, Hulken, en medioker Thor och så mycket, mycket mer.

Okej, ett fåtal filmer, som Christopher Nolans två senaste Batman-filmer, The Dark Knight och The Dark knight Rises var både originella och välgjorda. Kick-Ass var underhållande och hade självdistans. Och Watchmen hade en förvånansvärd hög grad av konstnärliga ambitioner och visuell poesi. Men dessa och några till tillhör få undantag. Hollywood massproducerar storfilmer utan innehåll och vågen av pompösa, uppblåsta liknande superhjältefilmer ser inget slut.

Så vad härnäst? Nya Amazing Spiderman blir ju en ny trilogi, men det visste du väl redan. Mera Batman-filmer kommer du nog att få stå ut med, utan Christopher Nolans fingertoppskänsla så klart. Det ser också ut som om vi får nya versioner av Daredevil och Fantastiska FyranGuillermo del Toro håller på med en tredje Hellboy. För övrigt funderade Del Toro på att regissera Hulken och Wolverine. Det kanske hade blivit bättre filmer? Vad som är klart är att det blir en ny TV-serie med Hulken, och Del Toro är medproducent. Varför regissören väljer kasta bort sin talang på Hollywoodiansk mainstream-smörja har jag ingen aning om.  Man of Steel blir ännu en tröttsam Superman reboot som kommer 2013. Captain America får en uppföljare med “The Winter Soldier”, Likaså med Thor, X-Men och Wolverine.

Nej, det verkar aldrig sluta. Hollywood kastar bort resurser och talanger, medan publiken tar emot filmerna med öppna armar. Hur många gånger skall vi behöva serveras samma film, om och om igen? Nåväl. Det är ett fritt val att gå på bio och se vad man vill. Snarare kanske man borde ge SF en känga för sina fega och oinspirerade importval. Tack och lov blir TV-apparaterna både större och allt billigare, så att var man med lite självrespekt kan ha sin egen biograf hemma där man får välja fritt vad man själv vill. Själv kommer jag nog att sätta mig ner och se en gammal Västern, eller möjligen en Kung Fu-klassiker, eller någon annan film med de gamla tidens superhjältar som kunde slåss utan hjälp av tramsig filmteknik och dålig CGI.

Som bonus kan du följa med “efter hoppet” så får du lite superhjältehumor i form av en ekorre:    

 

 

 

Dela med dig!
  • Facebook
  • Twitter
  • Digg
  • StumbleUpon
  • del.icio.us
  • Yahoo! Buzz
  • Print