25 filmer 2010

NYTT! VI SUMMERAR!: Våra favoritfilmer 2010 & mest lovande 2011

LÄS ÄVEN: Toppfilmer 2011: De 65 mest efterlängtade filmerna 2011!

Här nedan listas 25 filmer under 2010. Jag gissar mig till att dessa har varit de 25 mest efterlängtade titlarna. Men det är en gissning. Ordningen på filmerna är rätt subjektiv, men ändå finns en viss idé om hur höga förväntningarna på filmerna har varit.

Dessutom skall väl tilläggas att det är en engelskspråkig mainstreamlista. Det finns en hel del filmer från övriga världen som är mer intressant än mycket här. Men jag följer titeln “de 25 mest efterlängtade filmerna 2010″. Filmerna är alltså listade efter hur höga förväntningaran är/har varit.

(edit: listan innehåller ett fåtal ouppdaterade uppgifter. Jag har valt att inte uppdatera dessa i inlägget.)

———————————————–

25 Sex and the City 2

__

Premiär: maj ?
Regi: Michael Patrick King
__

Carrie, Miranda, Samantha och Charlotte återförenas än en gång för att mjölka de sista dropparna pengar ur succéfenomenet ’Sex and the City’. När serien kom handlade det om fyra storstadskvinnor, i toppen av sina karriärsliv. Nu sådär, drygt tio år efter TV-seriens premiär verkar det fortfarande som om tiden har stått helt stilla.Trailern är så snabbt klippt att ingen handling är uppfattbar förutom att gänget åker på solsemester. Vad jag uppfattar av trailern är att inget mer finns att berätta om kvartetten. En resa – tillräckligt mycket handling för en hel spelfilm?

__
[youtube]uzxhKJK6D0o[/youtube]_
__

24 Rapunzel

__

Premiär: december (1 december, Paris)
Regi:Nathan Greno, Byron Howard
__
Walt Disney har lyckats göra flera riktigt charmiga långfilmer av tämligen korta barnsagor genom att packa dom fulla med talande djur och medryckande sångnummer. Nu har Disney-hjärnorna letat efter kvarvarande sagoklassiker och bestämt att en kvinna med tio meter långt hår och hårrötter av stål skall leda Mega-concernen Walt Disney till ny stor filmsuccé.
Mandy Moore gör Rapunzels röst och Pixar-geniet John Lasseter övervakar projektets visuella stil som någon slags konstnärlig ledare.
__

Rapunzel

__

23 The Twilight Saga: Eclipse

__

Premiär: Juni
Regi: David Slade
__
Nästa Twilightfilm blir ’Eclipse’, den tredje adaptionen av vampyrböckerna. ’New Moon’ lyckades både slå tidigare kassarekord och och samtidigt få urusla recensioner av både press och publik. Ännu en ny regissör med David Slade denna gång. Oavsett hur filmen blir kommer säkert bolaget kunna tjäna mycket pengar.
__

22 Sherlock Holmes

__

Premiär: 1 januari
Regi: Guy Richie
__
Årets första intressanta premiär blir Sherlock Holmes med Robert Downey Jr som Sherlock Holmes och Jude Law som Dr. Watson. Filmen som (i skrivande stund) redan har fått premiär i halva världen har också fått bra recensioner. Förvånansvärt bra tycker jag själv med tanke på egen skepsis. Det blir säkert ett trevligt biobesök.
__
[youtube]vAaoFfh7CSQ[/youtube]
__

21 Season of the Witch

__

Premiär: svensk premiär ? (mars, USA)
Regi: Dominic Sena
Nicholas Cage spelar medeltida riddare som eskorterar en fånge anklagad för häxkonst. Hmm, se trailern nedanför. Jag har inte fått särskilt grepp om filmen, men det verkar mycket intressant.
__
[youtube]l7Zwn0AXnII[/youtube]
__

20 The Green Hornet

__

Premiär: december
Regi: Michel Gondry
__
Bruce Lee stal showen med sin Kung-fu-ekvilibristik i TV-serien som sidekicken Kato. Brett Reid bekämpar brott som Green Hornet. Läs mer här i bloggen om kommande filmen Green Hornet.
__

19 Toy Story 3

__

Premiär: 3 september
Regi: Lee Unkrish
__
Första filmen Toy Story sågs av vissa som inte bara ett tekniskt mästerverk, utan som ett visuellt sådant. Tja, det var väl ett kul biobesök, men inte har jag riktigt förstått filmernas storhet. Det blir säkert ännu en välgjord och en mycket stor kassasuccé. Och den digitala 3D-tekniken hjälper nog också till.
__
[youtube]Owh5iA-Bgus[/youtube]
__

18 The Book of Eli

__

Premiär: 26 februari
Regi:Albert & Allen Hughes
__
I väntan på en Mad Max 4 kommer du istället kunna se detta post-apokalyptiska äventyr om en man som reser genom ett förstört USA med en bok vars hemlighet skall rädda mänskligheten. Med Denzel Washington Michael Gambon, Frances de la Tour och Ray Stevenson. Och med en Gary Oldman som ’bad-guy’ som helt säökert kommer att stjäla en del scener.
__
[youtube]mHSBunWdT5c[/youtube]
__

17 The Expendables

__

Premiär: Augusti
Regi: Sylvester Stallone
__
Högt rankad på önskelistorna och en av de mest hypade filmerna är Sylvester Stallones ’The Expendables’. För dig som längtar efter att få återuppleva 80-talets filmer behöver inte vänta länge. Här ser allt att gå i repris, allt från handling och klichéer till skådespelare Jag är som jag tidigare skrivit mycket skeptisk till filmen och tvivlar på att det blir ens ett filmbesök värd biobiljetten. Och trailern är inte direkt förvånanvsärt intetsägande.
__
[youtube]fXfOVNghWhk[/youtube]
__

16 Prince of Persia: The Sands of Time

__
Premiär: 28 maj
Regi: Mike Newell
__
Prince of Persia – TV-spelsseriens återkomst blev några av decenniets bästa äventyrsspel i plattformsformat. Jake Gyllenhaal i huvudrollen i filmen som försöker bevara känslan och estetiken från TV-spelet.
__
[youtube]JjimeSFrDKg[/youtube]
__

15 The A Team

__

Premiär: Juni
Regi: Joe Carnaham
__
Liam Neeson, Jessica Biel och Patrick Wilson bildar team i filmen som bygger på den humoristiska, actionspäckade och omåttligt populära TV-serien A-Team. Serien gick i fem säsonger och har i svensk TV visats i både 3:an och 5:an.  Förvänta dig ännu tätare action och ännu högre tempo.
__

14 The Wolfman

__

Premiär: 12 februari
Regi: Joe Johnston
__
Den hyllade mexikanska regissören Benicio Del Toro spelar huvudroll i en mycket försenad remake av en riktig horror-klassiker – ’The  Wolf Man’. Med tanke på att regissören Joe Johnston är Oscarbelönad specialeffekt-makare som arbetat med både Spielberg och Lucas kan vi inte förvänta oss något annat än en mycket välgjord gotisk rysare. Visuellt sett har vi inget att klaga över. Bedöm själv:
__
[youtube]PVKyeMQcUNY[/youtube]
__

13 The Sorcerer’s Apprentice

__

Premiär: Juli
Regi: Jon Turteltaub
__
Att filmer med magi och trollkarlar är på ropet är nästan för självklart för att påpeka. Den här filmen med Nicolas Cage i huvudrollen är en sådan som verkar rida på Harry Potter-vågen. Action-magi eller trollkarlsaction. Förvänta dig inte mycket mer än vilt viftande trästavar och flygande eldklot, och ett underhållande biobesök.
__
[youtube]dZIUUX8XThk[/youtube]
__

12 Wall Street 2: Money Never Sleeps

__

Premiär: April ?
Regi: Oliver Stone
__
Oliver Stone återvänder till regissörsstolen och Michael Douglas återupptar rollen från finansfilms-succén ’Wall Street’. Den här gången anar Douglas karaktär Gekko att en global ekonomisk kris och bestämmer sig för att försöka rädda världen från finanskrisen. Med Charlie Sheen och Shia LaBeouf.
__

11 Predators

__

Premiär: Juli
Regi: Nimrod Antal
__
Robert Rodrigues som gav oss Sin City och´h Spy kids producerar ’Predators’, uppföljaren till en av 80-talets mest sedda actionfilmer – ’Predator’. I denna film tas en grupp av människor tillfånga och förs till varelsernas planet. Det ryktas om en cameo av huvudrollsinnehavaren till originalfilmen – Arnold Schwarzenegger.
__

10 Iron Man 2

__

Premiär: 29 april
Regi: Jon Favreau
__
‘Iron Man’ blev en av de mest hyllade superhjältefilmerna på länge. Och ‘Iron Man 2’ står också både högst upp på många filmfans önskelistor och som högst rankad på flera listor över de mest efterlängtade filmerna under 2010. Själv har jag länge tyckt att det går inflation i superhjältefilmerna som ju i regel är uppbyggda på minst sagt snarlika koncept och samma klichéer. Inte direkt på min lista över filmer jag kommer att se, men jag är rätt säker på att det blir en mycket välgjord och säkert underhållande film.
__
[youtube]siQgD9qOhRs[/youtube]
__

9 Shrek Forever After

__

Premiär: 9 juli
Regi: Mike Mitchell
__
Shrek Forever After‘ har en rätt intressant uppbyggd plot. Och i digital 3D blir det säkert ett visuellt fängslande äventyr. Första filmen var fräsch, originell och underhållande. Originalitet var dock inte uppföljarnas kännemärke. Men tycker du om konceptet och karaktärerna, så kan jag ju nämna att jag har en bestämd känsla av att det här kan bli en av de bästa Shrek-filmerna.
__
[youtube]6-L32C_9r7w[/youtube]
__

8 Green Zone

__

Premiär: 2 april
Regissör: Paul Greengrass
__
Paul Greengrass som regisserade de senaste två Bourne-filmerna har till många Bourne-fans förvåning och förfäran hoppat av nästkommande, fjärde installationen av Bourne-serien. Men som tröst kan du se Matt Damon i denna Irakkrigsfilm med Boune-inspirerad action.
__
[youtube]iSX7LaFtwIU[/youtube]
__

7 The Chronicles of Narnia: The Voyage of the Dawn Treader

__

Premiär: December
Regi: Michael Apted
__
När ’Sagan om Ringen’- och Harry Potter-filmerna blev sådana mastodontsuccéer bestämde man sig för att rida på Fantasyvågen med hjälp av C.S Lewis Narnia-böcker. Hur man i all världen lyckades gör så bleka filmer av så färgstarka böcker ligger utanför mitt förstånd. Om den tredje filmen blir mera sevärd återstår att se.
The Chronicles Of Narnia: The Voyage Of The Dawn Treader

The Chronicles Of Narnia: The Voyage Of The Dawn Treader

__

6 Inception

__

Premiär: Juli
Regi: Christopher Nolan
__
Än syns ingenting av en Batman 3, och enligt senaste ord från språkröret Michael Caine ser det mörkt ut för fansen av The Dark Knight. Därför är förväntningarna ännu högre på Christopher Nolan och science fiction thrillern ’Inception’. Leonardo Di Caprio i huvudrollen med Ken Watanabe och Michael Caine i rollistan.
__
[youtube]suIIHZqDR30[/youtube]
__

5 Robin Hood

__

Premiär: 14 maj
Regi: Ridley Scott
__
En av årets absolut mest omtalade filmer är mästerregissören Ridley Scotts version av den ständigt och i olika skepnader berättade ’Robin Hood’. Russell Crowe iklär sig Hoods huva och spänner pilbågen. Som Marion ser vi Cate Blanchett och som Sheriffen av Nottingham, Matthew McFadyen. Se framemot ett actionladdat kostymdrama med starka Gladiator-vibrationer
__
[youtube]KSqL9ygBCck[/youtube]
__

4 Harry Potter and the Deathly Hallows: Part I

__
Premiär: November
Regi: David Yates
__
Äntligen blir en alldeles för tjock Harry Potter-bok två filmer istället för en. En sådan uppdelning hade nog de flesta av böckerna mått bra av. Men snart kommer den i allfall på biograferna – den första filmen på den sista boken.
Den absolut sista filmen, och andra delen har premiär i juli 2011.
__

3 Shutter Island

__

Premiär: 19 februari
Regi: Martin Scorsese
__
Det är alltid mycket skriverier inför en kommande film av Martin Scorsese. …Kan det där mystiska försvinnandet av mentalpatienten ha att göra med en konspiration? Låter detta intressant? Hitchcock var det första jag tänkte på när jag läste om handlingen. Och den är faktiskt som direkt tagen från ett avsnitt av ’Hitchcock Presents’. Med Leonardo DiCaprio i huvudrollen och Ben Kingsley.
__
[youtube]c4bznTvfP6k[/youtube]
__

2 Alice in Wonderland

__

Premiär: 12 mars
Regi: Tim Burton
__
Tim Burtons ‘Alice in Wonderland‘ är förmodligen den mest omtalade filmen av alla kommande filmer under år 2010. Med Johnny Depp som galen hattmakare och Danny Elfman som självklart står för musiken. Den här gången tycks det visuella geniet Tim Burton ha överträffat sig själv och det mesta som gjorts i film. Vi har under det gångna året överösts av bilder, affischer, teasers och trailers, och vi får aldrig nog. Det enda smolket i bägaren är att det faktiskt är en Walt Disney-produktion och tydligt barnvänlig.
__
[youtube]gCM4JiJ6B2I[/youtube]
__

1 Tron Legacy

__

Premiär: december
Regi: Jospeh Kosinski
__

På flera sätt är Tron Legacy kanske det mest intressanta filmprojektet under hela 2010. Originalet från 1982 är inte bara kultförklarad utan var banbrytande både i visuellt och tekniskt. Om uppföljaren är lika banbrytande rent tekniskt, det har jag inte lyckats läsa mig fram till. Men Tron Legacy verkar redan på de första bilderna visuellt sett vara både unik och slående. Här är det sonen till Jeff Bridges karaktär som vill undersöka sin fars försvinnande.

Eftertanke…

Så här när de flesta filmerna haft premiär, hur upplever du att förväntningarna har varit och hur motsvarade filmerna förväntningarna?

LÄS NYARE INLÄGG:

Dela med dig!
  • Facebook
  • Twitter
  • Digg
  • StumbleUpon
  • del.icio.us
  • Yahoo! Buzz
  • Print