2010 har varit ett minst sagt ojämnt filmår. Filmmedias skribenter David, Sara och Gustav är eniga om att det har varit få riktigt klockrena femmor bland årets filmer 2010. Däremot har det varit en hel del besvikelser, kanske mycket på grund av lite väl stor hype runt vissa filmer. Men också har marknadsföringen kring andra gett upphov till felaktiga förväntningar. Ett exempel är Tim Burton’s Alice in Wonderland som visade sig rätt sent vara en ren barnfilm, en produktion hårt styrd av Walt Disney-koncernen.
Gustav, Sara & David berättar här om sina favoriter under filmåret 2010, samt vilka filmer de ser mest fram emot 2011!
————————————————————–
Gustav summerar
Årets bästa filmer 2010:
Mary and Max
Historien om åttaåriga Marys och 44-årige Max brevväxling är en av de finaste som berättats på film de senaste åren. Det behövs inga “riktiga” bilder för att berätta om ensamhet och utanförskap, Adam Elliots animerade figurer ser mer uttrycksfulla ut än många skådespelare, och med hjälp av Toni Collettes och Philip Seymour Hoffmans röster känns de helt mänskliga.
Somewhere
Det ljuva kändislivet. Somewhere är en uppdatering av Fellinis nu 50 år gamla film. Den är visserligen inte tre timmar lång, och Sofia Coppola har skippat all form av religiös symbolik, men det är samma märkliga värld som skildras. Det tar en stund att vänja sig vid det extremlåga tempot, men långsamt dras man in i stjärnskådespelaren Johnnys (Stephen Dorff) absurda, hedonistiska och i slutändan ganska tomma tillvaro.
Adventureland
Egentligen är det helt logiskt, 80-talet har ju gått igen i både mode och musik de senaste åren, men jag trodde faktiskt aldrig att vi skulle få se filmer som Fast Times at Ridgemont High, Sixteen Candles och Breakfast Club igen.
Det fortsatte berättas om amerikanska tonåringar som går i skolan, eller just tagit studenten, under både 90- och 00-tal, men inte på samma sätt. Antingen blev det för flåsigt (American Pie), för stiliserat (Donnie Darko, Napoleon Dynamite) eller bara för mycket sport/hejarklack (Friday Night Lights, Bring It On). Fram till Adventureland, vill säga. Greg Mottolas tredje långfilm har hämtat det mesta och det bästa från de klassiska high school-komedierna. Under de inledande minuterna känns det nästan som att tiden stått stilla sedan 1987, då historien utspelar sig. Samtidigt är det mer än bara pastisch, 80-talets ibland lite väl överdrivna humor har bytts ut mot en mer sympatisk indiekänslighet. Det är fortfarande dråpligt emellanåt, men med en mer autentisk känsla, som jag tror vi har Freaks and Geeks att tacka för (Mottola har samarbetat med Judd Apatow tidigare).
Grundhistorien är enkel, James har nyss tagit studenten och jobbar nu på en andra klassens nöjespark. Där möter han nya vänner och blir olyckligt kär. Ibland behöver en film inte mer än så. Mottola är mer intresserad av trovärdiga karaktärer än avancerade händelseförlopp. Triangeldramat mellan James, Em och Mike är både rörande och underhållande, och Jesse Eisenberg, Kristen Stewart och Ryan Reynolds är perfekta för rollerna. Dessutom kryllar det av minnesvärda personporträtt på nöjesparken – Bill Hader och Kristen Wiig (från Saturday Night Live) som bittra chefer, Margarita Levieva som killfavoriten Lisa P och Martin Starr som den egensinnige Joel, för att nämna några.
Som kronan på verket bjuds det på ett fantastiskt soundtrack. Välvalda 80-talslåtar (några från 1987, några äldre, men aldrig nyare) varvas med klassiska alster av Velvet Underground, Lou Reed och Big Star. Och för originalmusiken står indieveteranerna Yo La Tengo.
I korthet har Adventureland allt jag vill få ut av en underhållande film. Jag önskar bara att den kommit tio år tidigare, då hade den blivit en del av mitt liv. Nu är den bara en av årets bästa filmer.
Bubblare – En enda man, Igelkotten, Shutter Island.
Filmer jag ser fram emot under 2011:
Norwegian Wood
De första recensionerna har inte varit så positiva, men tanken på att få se den vackra Murakami-historien berättad av Anh Hung Tran får fortfarande mitt hjärta att slå lite snabbare.
The Tree of Life
Terrence Malick har regisserat tre odödliga mästerverk. Hans fjärde film, The New World, har jag, precis som Sara, inte vågat se än, av rädsla för besvikelse. Förhoppningsvis är han tillbaka i gammal god form med The Tree of Life.
Tintin: Enhörningens hemlighet
Egentligen är jag ganska tveksam till hela Tintin-projektet. Jag älskade de flesta albumen när jag var liten, och några av dem håller att läsas än, men de är samtidigt en del av sin tid. Att behålla alla detaljer som de är skulle ge en förlegad känsla, men att modernisera kan också innebära att ta bort allt det som är Tintin. Oavsett vilket väntar jag ändå med spänning på vad Spielberg skapat.
Bubblare – True Grit, The Future, Melancholia.
————————————————————–
Sara summerar
Som många redan har konstaterat var 2010 inte något strålande filmår. Många bra filmer, men få fantastiska. The Social Network (Läs Saras recension här!) och An Education var två filmer som hajpades till skyarna, men som åtminstone jag inte tyckte var mer än just “bra”. Svensk film bjöd på en trevlig överraskning med Snabba Cash, men annars tycker jag att betygen har legat mellan “okej” och “besvikelse” när det gäller inhemsk film.
Men jag har förstås inte sett allt. White Material och Dog Tooth (Kynodontas) är två filmer som jag är nyfiken på och som många menar har en självklar plats på årets bästa-lista. Det blir något för 2011, som jag tror kommer att bli ett bättre filmår överlag.
Årets bästa filmer 2010:
1. Fish Tank
Den enda nya film som jag har gett en femma i år. En otroligt bra film. Det vältras inte i sentimentalitet, vilket gör budskapet så mycket starkare. (Läs Saras recension här!)
2. A Single Man
2010 blev året då jag tvingades omvärdera Colin Firth – först i The King’s Speech och sedan i A Single Man, som jag såg kanske sist av alla. Christopher Ishwerwoods bok blir en del av min julläsning.
3. Mary and Max
En liten nattsvart komedi i leranimation. Den mobbade flickan Mary börjar brevväxla med den autistiska mannen Max. Hon bor i Australien och han i New York. En udda vänskap växer fram. En rörande och rolig film som jag gärna vill se om.
Bubblare: Where the Wild Things Are, Inception, En profet, The Runaways, Biutiful, Fantastic Mr. Fox och Snabba Cash.
Filmer jag ser fram emot 2011
1.The Tree of Life
Trots att jag är ett gammalt Malick-fan hade jag inte så höga förväntningar på den här filmen. Inte efter allt jag hade hört om The New World (som jag ännu inte har vågat se). Så såg jag trailern till The Tree of Life och började gråta. Beräknad premiär i juli nästa år. Jag längtar så det gör ont. (Se trailern här!)
2. Black Swan
Jag älskar Darren Aronofskys filmer och jag har suktat efter Black Swan ända sedan jag först hörde talas om den. Varför dröjer det ända tills mars innan vi får se den på bio? Varför?! (Se trailern här!)
3.Katinkas kalas
Fast jag såg filmen i en rough cut sögs jag in i handlingen. Nu vill jag bara se den färdig, på bio! Regissören Levan Akin är ett namn att lägga på minnet inför 2011. (Läs mer om filmen här på Saras egen blogg!)
Bubblare: Source Code, Never Let Me Go, True Grit och Melancholia. Och så är jag väldigt nyfiken på vad Fish Tank-regissören Andrea Arnold har gjort av Wuthering Heights.
————————————————————–
David summerar
Jag måste ju erkänna att jag i sedvanlig ordning mest snöat in mig i filmer från Östasien och andra smalare filmländer. Hollywoods mainstreamfilmer innebär ofta kul underhållning, men ger sällan mer. Och efter att filmåret 2010 började med en lång rad oinspirerade gäspningar har jag legat lågt med biobesöken. Dock skall sägas att filmåret 2011 ser betydligt bättre ut. Och en lång rad intressanta filmer är på gång. 2010 blev ett “mellanår”, varken mer eller mindre. Och de filmer jag rankat som årets bästa filmer tillhör de få femmor jag vågar mig på att dela ut.
Årets bästa filmer 2010:
Confessions:
Rapp, hyfsat djupsinnig och grym hämndfilm. Enormt kompetent gjord film på alla sätt och vis. Dessutom är Confessions japans Oscarbidrag i år, vilket bör i allafall säga något om filmens kvalitet. Läs mer: om filmen och min egen intervju med regissören här!
Uncle Boonmee (Who Can Recall His Past Lives)
Guldpalmvinnaren 2010 och nytt mästerverk av Apichatpong Weerasethakul. Surrealistisk, drömsk, experimentell och med en svart form av humor som skämtar med livets allvarligaste sidor, Weerasethakul “växte upp” till stor del på sjukhuset där båda hans föräldrar jobbade vilket märks tydligt i filmen. “Uncle Boonmee” blandar minnen och fantasier om sjukdom, död och om reinkarnation och om livet efter detta.
Biutiful
Inaritus film Biutiful är en rakt berättad vardagshistoria om en man i en omöjlig social situation som är lika omöjlig att ta sig ut ur. En mörk men mycket känslig film som berör på djupet och stannar länge kvar. Läs Davids recension här!
Hedersomnämnande:
Den enda nämnvärda amerikanska mainstreamfilmen under hela 2010 är Inception, Christopher Nolans extremt välgjorda och rät originella.
Årets sorgligaste film alla kategorier måste vara Feng Xiaogangs Aftershock (Tangshan dadizhen), om eftersviterna efter jordbävningen i Kina 1976 som krävde över 200.000 liv. Filmen synliggör också svåra problem i vardagliga förhållanden människor emellan i dagens Kina.
Filmer jag ser fram emot under 2011:
Black Swan
Actionthriller i balettmiljö. Ja, ja – jag vet att filmen redan haft premiär i USA. Men hit kommer den inte förrän under nästa år och jag har inte möjlighet att se den än. Faktumed toppar den redan många listor över favoritfilmer 2010. Så det här är högoktanigt stuff, var så säker.
Pirates of the Caribbean: On stranger Tides
Få filmer har Filmmedia skrivit så mycket om. Den här gången bygger filmen på en prisbelönt och fantasifull förlaga. Ian McShane blir Jack Sparrrows nemesis som Blackbeard och Penelope Cruz spelar hans dotter. Läs allt om filmen här!
Melancholia
Nåja, lite synd var det allt att Penelope Cruz skippade smalare Melancholia för betydligt mer kommersiella Pirates of the Caribbean 4. Men visst ser man alltid fram emot att få se vilka metoder världens mest sadistiska regissör nu skall hitta på för att plåga sin stackars publik. Tungt, men säkert också uppfriskande filmskapande från Lars Von Trier.
Gustav – Mitt sug efter Somewhere sjönk så drastiskt efter Lost In Translation-karbonkopietrailern att jag aldrig gick och såg den på bio. Ångrar det lite nu … Adventureland ska jag definitivt kolla upp!
David – Kan tänka mig att vissa av dina filmer är lite svårare att få tag på, men jag ska definitivt hålla ögonen öppna. 🙂
Sara BE postade nyligen…Bästa filmerna 2010 – och en titt på 2011
Visst är de lite smalare. Men det är i öst som det mest spännande på filmfronten händer, ehuru 2010 inte alls har varit lika spännande som de senaste 2-3 åren. 😉
Mitt tips är: http://www.yesasia.com/global/en/home.html
Det mesta brukar finnas och mycket från Öst ges nu ut direkt med engelska texter. 😛
Tack för tipset! 🙂
Sara BE postade nyligen…Något vackert att titta på under julen
Animerade Mary & Max är den enda av era favvos som jag också sett men den tyckte även jag var himla fin! Själv har jag inte varit på bio så många fler ggr i år. Iaf inte vad jag minns. Jodå, lite fler filmer har jag väl sett, mest dokumentärer dock. En ny Malick ser man ju fram emot. Även jag hyser en stark respekt för denne regissör. ‘Tunna röda linjen’ minns jag som en väldigt stark filmupplevelse. Var dock också skeptisk till ‘The New World’ men såg den till slut. Den är nog lite av en kalkon men har helt klart vissa kvaliteter också, fast mer mot bakgrund att det just är HAN som gjort den. Gillar ju onekligen hans flummiga långsamma sida som tillåts blomma ut emellanåt, så även i ‘New World’. Så nog tycker jag du ska ta dig tid att se den ngn gång! Trailern till nya Malick verkar lovande. Håller tummarna att den blir desto bättre än föregångaren. Biutiful måste jag definitivt se. Hoppas jag hinner innan den slutar gå på bio. GOD JUL!
Intressanta kommentarer. Tack 🙂
Och god jul på dig med! 😎
Ser du Somewhere slipper du i alla fall den totalt oförstående biopubliken bredvid dig. 😉 Men kom ihåg att ha tålamod, den börjar verkligen långsamt.
Adventureland är ju inte århundradets mest originella film, vilket väl iofs framgår av min text, men jag tycker den träffar helt rätt. Väldigt märkligt att den passerat helt under radarn i media.
Gustav B postade nyligen…You Are a Vapour Trail
Äh, jag gillar när det går långsamt!
Adventureland-recension kommer i januari! 🙂
Sara BE postade nyligen…Något vackert att titta på under julen
Mary and Max har jag missat helt men det ska bli ändring på det.
Kul listor för övrigt. 🙂
God Jul på er alla tre.
Fiffi postade nyligen…Berättelsen om Narnia- Kung Caspian och skeppet Gryningen
God Jul på dig själv! 😎
God jul Fiffi! Drämmer till med att Mary and Max borde visas på tv på julafton. 🙂
Gustav B postade nyligen…You Are a Vapour Trail
Tycker du borde skriva till SVT eller TV 4 och säga åt dom på skarpen! 😛
Detsamma!
Såg att du gillade Mary & Max – vad kul! 😀
Sara BE postade nyligen…Något vackert att titta på under julen
Mary and Max måste ju ses nu när den dyker på två listor av tre — roligt att läsa om era olika preferenser. Och Black Swan tycks vara svår att undgå inför nästa år. Tree of Life är jag kanske inte riktigt lika mycket pepp på men jag har väl sett för lite Malick — satt mest och blev irriterad på Thin Red Line :blush:
God Jul
Sofia postade nyligen…I nuovi barbari 1982
Black Swan blev i dagarna 3:e bästa film 2010 hos Fearnet:
http://www.fearnet.com/news/b21192_best_of_2010_movies.html
och “årets skräckfilm 2010” hos Cinematicals Moviefone blogg: http://blog.moviefone.com/2010/12/24/top-10-horror-movies-of-2010/
Så, jo, den ska man nog inte missa. 😎 Gott nytt år och god fortsättning.
Tack för bra genomgång, ska nog ta mig igenom alla dessa någon gång. Lär kanske inte vara klar än på ett bra tag men den där brevfilmen verkar lite småintressant att börja med!
IMBd postade nyligen…Se7en 1995
Roliga listor. Förstår dock inte varför Adventureland dyker upp på en lista över bästa filmer 2010?
Martin postade nyligen…Ny kortfilm från Don Hertzfeld- Wisdom Teeth
G kanske borde svara själv, men om det är det bästa G har sett under 2010 så… Well, I Can’t blame him – filmåret 2010 var ett riktigt skitår. 😉
Kul att du gillade listorna, Martin! 🙂
Och jo, så här va. Adventureland gick ju aldrig upp på bio, av någon outgrundlig anledning. Någon marknadschef på SF som kanske tyckte att det var ute med high school- och studenttema. Eller vad vet jag. Hur som helst, på DVD kom den däremot till Sverige i mars 2010.