Peter Wight och Lesley Manville.

I Another Year (sv. tit. Medan åren går) möter vi ett gäng mer eller mindre miserabla britter som pratar, pratar och pratar. Japp, Mike Leigh är tillbaka.

Tom (Jim Broadbent) och Gerri (Ruth Sheen) är lyckligt gifta. Han är geolog, hon psykolog och de ägnar sin fritid åt att åka på tältsemester på Irland, påta i kolonilotten och ta hand om sina mindre lyckligt lottade vänner. En av dem är den neurotiska Mary (Lesley Manville) som har problem med sig själv, män och alkohol. Dessutom har hon en crush på Tom och Gerris son Joe (Oliver Maltman).

Another Year är en film som handlar om att åldras och det där ständiga “lyckokravet” som det talas om så mycket nuförti’n. “Har du hittat nån?”, är en fråga som återkommer filmen igenom. “Nej, men jag är nöjd med att leva ensam. Jag är lycklig. Fast jag skulle nog vara ännu lyckligare om jag köpte en bil …”.

Mike Leigh låter skådespelarna improvisera kring sina karaktärer och först därefter skriver han manus till filmen. Det märks att skådespelarna i Another Year bottnar i sina roller och det är en fröjd att se dem. Lesley Manville är hjärtskärande bra som Mary. Peter Wight är också lysnade i rollen som Ken, en annan olycklig vän till Tom och Gerri.

Trots det starka skådespeleriet blev jag sällan av med känslan av att “det här är skådespelare som spelar“. Kanske är det en medveten brechtiansk effekt från regissörens sida men det inverkade negativt på åtminstone min upplevelse. Framför allt när filmen började dra ut på tiden och det kändes som om berättelsen inte riktigt hittade hem.

Med det sagt är Another Year en  klart sevärd och tankeväckande film. Håll utkik efter den när den har premiär 21 januari 2011.

Betyg: 3+ (av 5)

Besök även Saras blogg Glory Box!

Jim Broadbent, Ruth Sheen och Oliver Maltman.

Dela med dig!
  • Facebook
  • Twitter
  • Digg
  • StumbleUpon
  • del.icio.us
  • Yahoo! Buzz
  • Print