Okej, du vet ju hur det låter när alla ska lista sina favoritfilmer? Folk radar upp sånt de tycker låter fint, raffinerat och sådana klassiker som de tror att man borde ha sett och tycka om. Det är väl i och för sig så folk gör med böcker också. Där är det nog ännu vanligare att man plockar med sånt som man inte ens läst, typ Dickens. Jo, sånt är ju falskt. Jag vet inte ens om man kan kalla det “vita lögner” att ljuga ihop att min gillar sånt man egentligen avskyr eller nämna filmer och böcker som favoriter, utan att man ens har sett eller läst dom. Det är bara gråa patetiska falskhet.

Men vet du vem som inte är falsk? Jo, Steven Spielberg. Jag gillar verkligen hans lista på 20 favoritfilmer, även om jag har en helt annan smak. För han är ärlig, Spielberg är inte rädd att berätta exakt vilka filmer han gillar oavsett anledning. Han gillar tydligen känslosamma filmer. Och John Ford. Spielberg har sagt att han ser en John Ford-film varje gång han startar igång en ny film, så det är inte direkt någon överraskning att se Ford representerad på den här listan. På samma sätt har Spielberg varit översvallande i sitt beröm av Stanley Kubrick, så 2001:s inkludering är också ett självklart val.

Självklart och självklart, men han tar självklart inte upp någon av sina egna filmer. Men han skäms inte för dom. Tvärtom. “Oavsett om jag har lyckats eller misslyckats är jag stolt över varenda film jag har regisserat”, har han sagt. “Jag har alltid varit väldigt hoppfull vilket jag antar att det inte är konstigt från mig. Jag vill inte kalla mig själv optimist. Jag vill säga att jag alltid har varit full av hopp. Jag har aldrig tappat det. Jag har mycket hopp för det här landet och för hela världen.” Okej, det är väl bra att någon har hoppet kvar för USA. Men hoppfullhet är ju något som speglas i många av hans filmer. Och även i hans lista på 20 favoritfilmerna.

Tips! Läs även: Steven Spielbergs topp tio bästa filmer, &: Indiana Jones-filmerna

 

Här är Spielbergs 20 favoritfilmer:

 1. It’s a Wonderful Life – Frank Capra (1946)
 2. The Godfather – Francis Ford Coppola (1972)
 3. Fantasia Walt Disney (1940)
 4. A Guy Named Joe – Victor Fleming (1943)
 5. Guardians of the Galaxy – James Gunn (2014)
 6. War of the Worlds – Byron Haskin (1953)
 7. Psycho – Alfred Hitchcock (1960)
 8. 2001: A Space Odyssey – Stanley Kubrick (1968)
 9. Lawrence of Arabia – David Lean (1962)
 10. Untouchable – Olivier Nakache and Éric Toledano (2011)
 11. The Dark Knight – Christopher Nolan (2008)
 12. The 400 Blows – François Truffaut (1959)
 13. Day for Night – François Truffaut (1973)
 14. Citizen Kane – Orson Welles (1941)
 15. Captains Courageous – Victor Fleming (1937)
 16. The Best Years of Our Lives – William Wyler (1946)
 17. The Searchers – John Ford (1956)
 18. Tootsie – Sydney Pollack (1982)
 19. Seven Samurai – Akira Kurosawa (1954)
 20. Dumbo – Walt Disney (1941)

 

Tips: Läs även:

Christopher Nolan’s topp 30 favoritfilmer
Francis Ford Coppolas favoritfilmer

Dela med dig!
 • Facebook
 • Twitter
 • Digg
 • StumbleUpon
 • del.icio.us
 • Yahoo! Buzz
 • Print