Filmer 2012 är vad det handlar om! Kommande filmer, efterlängtade filmer, redan på förhand uttjatade filmer och mycket mer!

Succeéinläggen med toppfilmer från 2010 och 2011 tål att upprepas. I år har jag varken haft ork eller tid att lista hela 65 filmer som förra året. Jag hoppas att 26 filmer får räcka för att täcka filmåret 2012 och hoppas att du inte blir besviken med den något kortare listan i år.

Så, vad kan vi inledningsvis säga om 2012 års filmer? Överlag var många efterlängtade filmer under 2011 besvikelser. Det fanns förvisso guldkorn som stod ut. Men vi hörde också tidigt om en del filmer som i sista stund sköts upp och till och med lades på is.

Under 2012 har vi filmer som The Dark Knight Rises, en superhjälte fest med The Avengers där många superhjältar samlas till ett och samma äventyr. Vi har dessutom en ny Bondfilm och mest efterlängtad av alla är naturligtvis den första delen av The Hobbit: En oväntad resa. Men dessutom kommer nya filmer av några av de bästa regissörerna som USA och Hollywood har att erbjuda som Tarantino och Ang Lee.   

 

Varsågod, de 26 mest efterlängtade filmerna 2012, alltså hela 26 stycken filmtips på ett och samma bräde – filmer att se fram emot, förundras över och en del att bli lite besviken över.  Som vanligt listar vi filmerna i ordning där den första är den vi tror är den mest efterlängtade, och sedan i fallande popularitetsordning.

Tips: Om du vill läsa om 2011 års filmer, så kan du läsa här: om hela 65 filmer 2011! Och här: om 25 toppfilmer 2010. För det som är populärast just nu, gå till FILMTOPPEN. Och för övriga filmtips gå till sidan som heter just: FILMTIPS.

 

FILMER 2011: TOPP 10

 

1. The Hobbit: En oväntad resa


Jag tror att många skulle gärna kunna hoppa över nästa år helt fram till vintern bara för att kunna få se den mest efterlängtade filmen efter Avatar: The Hobbit: En oväntad resa, del ett av hela två långa Hobbit-epos.

Upphovsmannen Peter Jackson, som nu följer upp sin filmtrilogi Sagan Om Ringen, har varit mycket generös (eller smart ur marknadsföringssynpunkt) med videobloggar så att vi har fått tagit del av resan.

Undertecknad tycker fortfarande att det är synd att Del Toro hoppade av projektet. Men just då led filmbolaget av ekonomisk storkris och det såg ut som om Hobbit-filmen skulle kunna ta många, många år. Sen gick det snabbare. Vi får se Martin Freeman i huvudrollen som Bilbo. Dessutom får vi återse gamla skådisar från Sagan om Ringen-filmerna i rollerna som Gandalf och Frodo. Var förvissad om en actionpackad och inte alltför barnvänlig version av The Hobbit! Mycket mer om filmen och hur filmprojektet utvecklats i motgångar kan du läsa här i Filmmedia: The Hobbit
Premiär: 12 December 2012

 

2. The Dark Knight Rises

Nästan lika efterlängtad och i vissa kretsar ännu mer är nya Batman-filmen The Dark Knight Rises, som avslutar Christopher Nolans Batman-trilogi. Filmpubliken har älskat Nolans välgjorda, realistiska stil och den förra filmen, The Dark Knight blev en av de största succeérna och mest välsedda filmerna i världshistorien. Dessutom ligger den högt på många topplistor över världens bästa filmer.

Om det är någon regissör idag som verkligen är säker på vad han sysslar med så är det Nolan, så var säker på att The Dark Knight Rises håller samma höga klass som föregångaren. Du får bland annat möta Anne Hathaway som Catwomen och … som Bane. Läs mycket mer om filmen och se bilder från den här:
Premiär: 25 July 2012 (Sweden)


3. Prometheus

Prometheus är en av de filmer som undertecknad längtar mest efter. Filmen skulle ha blivit den första av två Alien-prequels och faktiskt haft premiär förra året. Filmbolagens ekonomiska kris under de senaste åren kan ha haft att göra med att filmen skjutits upp. Dessutom är det inte en Prequel längre. Vad jag har förstått kan man tolka det som att filmen som utspelas i samma universum, långt före Alien-filmerna. Och du kommer dessutom att känna igen stilen på miljöerna och varelser.

Tänk på att det är Ridley Scott som står för regi och en hel del av manuset. Förutom första, ursprungliga, Alien-filmen har Scott gjort filmer som Blade Runner och Gladiator. Med andra ord: det lovar gott… Läs mer om filmen och dess utveckling här hos Filmmedia under Prometheus och equel.
Premiär: 1 June 2012

 

4. The Twilight Saga: Breaking Dawn – Part 2

Av alla yngre och säkert bland unga tjejer är den mest efterlängtade filmen den sista i Twilight-sagan: Breaking Dawn del 2. Del ett blev en supersuccé och en av de mest sedda filmerna. Samtidigt har den fått riktigt låga betyg på alla stora filmsajter runt om Internetvärlden. Kommer då tvåan att bli bättre än ettan? Svar: nej, inget pekar mot det. Kommer filmen att bli en lika stor succé som Brekaing Dawn del 1? Svar: Ja, allt pekar mot det.
Premiär:23 November 2012

 

5. The Avengers

Förutom Batman är Avengers 2012 års stora serie-superhjälte-fest. S.H.I.E.L.D. gaddar samman ett gäng superhjältar för att rädda världen mot ett utomjordiskt hot. Du får se vackra Scarlett Johansson som Black Widow, Robert Downey Jr. repriserar sin roll som Iron Man och Chris Hemsworth sin som Thor. Dessutom får du se stjärnor som Gwyneth PaltrowSamuel L. Jackson och numera mycket kända Stellan Skarsgård Men den coolaste castingen är ändå och utan tvekan Lou Ferrigno som gör rösten till Incredible Hulk.
Premiär: 27 April 2012 (Sweden).

 

6. The Amazing Spider-Man

Om Spider-man re-boothen blir en succé eller inte återstår att se. Jag tvivlar. Och många fans av de tidigare filmerna tvivlar. Jag var själv aldrig ett särskilt stort fan av dom, så den jämförelsen med de andra filmerna behöver jag själv inte göra. Först var det menat att filmen skulle utspelas före de andra filmerna och innan Peter Parker fått på sig dräkten. Det skulle alltså ha varit en ännu yngre skådis i titelrollen. Men nu får vi istället se alltihop om igen, från början och om hur dräkten kom till. Orkar vi verkligen med det en gång till?
Premiär: 3 July 2012

 

7. Skyfall (Bond 23)

Även Skyfall är en sån film som skjutits upp och skjutits upp. Och ett tag såg det faktiskt ut som om Bond-serien skulle bli historia. Men inte då, Daniel Craig återtar rollen som Playboy-agenten i filmen som officiellt har fått titeln Skyfall. Nu äntligen kommer den under 2012. Mycket om handlingen vet vi ändå inte och mycket hålls än så länge hemligt. Men Javier Bardem spelar storskurken vilket ju lovar gott.
Premiär: 26 October 2012

 

8. The Bourne Legacy

Tyvärr är Matt Damon frånvarande i den fjärde Bourne-filmen, Bourne Legacy. Dessutom ör det en helt ny regissör som tar över. Märkligt kan tyckas, men det blir i alla fall en film i samma stil som de tidigare och på något sätt baserad på Robert Ludlums böcker, så mycket utlovas. Jeremy Renner, Edward Norton och Rachel Weisz syns i rollerna.
Premiär: 21 September 2012

 

9. Frankenweenie

Tim Burtons nya animerade “skräckfilm” är en uppdatering av en kortfilm med samma namn som Burton gjorde 1984. När Victors hund dör så gör han ett experiment för att återuppliva den…. Efter A Nightmare Before Christmas och Corpse Bride har Burton mycket att leva upp till Hoppas att idén har hållit i nära på 30 år. Exakt Sverigepremiär hänger fortfarande i luften. Jag skulle gissa på en något senare premiär än den i USA, möjligen december.
Premiär: 5 October 2012 (USA)

 

10. Star Wars Episode 1: The Phantom Menace 3D

Första Star Wars som visas i 3D-version blir Episode 1. Det är en film som många kommer att se den, till och med personer som mer eller mindre redan avskyr den. Men de kommer ändå gå att se den på bio BARA för att det faktiskt är Star Wars. Det känns faktiskt nästan lite tragiskt att lista den som mest efterlängtade filmer topp 10. Men å andra sidan kan man ju samtidigt tycka att det är smått fantastiskt att en ny generation snart får tillfälle att se de gamla filmerna igen på bio. 3D-glasögonen kan man väl stå ut med…
Premiär: 10 feb 2012

 

Filmer 2012: nr. 11-26

 

11. Men in Black III
Premiär: 25 May 2012

12. The Expendables 2
Premiär: 17 August 2012 (Sweden)

13. Abraham Lincoln Vampire Hunter
Premiär: 13 July 2012

14. 47 Ronin
Premiär: 30 November 2012

15. Life of Pi
Premiär: 21 December 2012

16. Total Recall
Premiär: 8 August 2012

17. Ghost Rider: Spirit of Vengeance
Preniär: 24 February 2012

18. Underworld Awakening
Premiär:
23 March 2012

19. Piraterna!
Premiär: 30 March 2012

20. Snow White and the Huntsman
Premiär: 1 June 2012

21. Dredd
Premiär:
21 September 2012

22. Hotel Transylvania
Premiär:
19 October 2012 (Sweden)

23. Ice Age 4 – Jorden skakar loss
Premiär: 4 July 2012

24. Madagascar 3
Premiär: 3 August 2012

25. American Pie 4 – American Reunion
Premiär: 6 April 2012 (Sweden)

26.  Lion King 3D
Premiär: 6 Jan 2012

Vissa listor hävdar att Paranormal Activity 4 skall komma under 2012, men det ser i nuläget ut som om den inte får premiär förrän 2014. Sen finns det filmer som ser ut att dröja, eller inte komma hit, som Zhang Yomous Flowers of Nanjing. Den har premiär i Kina i slutet av det här året och i USA under 2012. Vi får se om den kommer hit.

En film som skulle ha haft premiär 2012, men flyttats fram till 2013 är “Untitled Star Trek Sequel. För mig var Star Trek en av 2011 års stora filmöverraskningar. Jag hade inte förväntat mig någonting, men miljöer och även berättelsen var mycket välgjorda och överlag en riktigt hyfsad film. Det finns mycket som talar för att även uppföljaren kommer att bli bra. Vi håller i vilket fall tummarna… hårt. Andra nämnvärda filmer som är på gång är Labyrint och Dorothy of Oz, som officiellt fortfarande har Premiär under 2012 (USA). Men de är oklart med Sverigepremiär och det ser inte ut som om filmen ens blir klar i tid.

Jag hoppas att filmåret 2012 lockar dig och att du ser framemot bioåret. Saknar du någon och vill komplettera med nån titel, så varsågod att göra en anteckning i kommentarerna. Vilka filmer ser du mest fram emot? Och vad tyckte du egentligen om listan? Vi är ivriga att höra dina synpunkter!

Dela med dig!
  • Facebook
  • Twitter
  • Digg
  • StumbleUpon
  • del.icio.us
  • Yahoo! Buzz
  • Print