Det är filmgalatider, gott folk, och nu har BAFTA-nomineringarna kommit. Och, ja, ni-vet-vilken svensk film och ni-vet-vem är nominerade.

Många av nomineringarna känns igen från Golden Globe, men det finns även uppstickare.

True Grit har fått åtta nomineringar, däribland för bästa film. Dominerar gör dock brittiska The King’s Speech med hela fjorton nomineringar, tätt följd av Black Swan med tolv och Inception med nio. The Social Network, som dominerade Golden Globe-galan, får nöja sig med sex nomineringar.

I klassen för brittisk film är, förutom ovan nämnda storfavorit, Mike Leighs Another Year nominerad jämte Danny Boyles 127 Hours, Four Lions och Made in Dagenham. På debutsidan finns den mest hemliga potentiella pristagaren, nämligen Banksy (Exit Through the Gift Shop). Nyligen avlidne Peter Postlethwaite har nominerats för sin biroll i The Town.

Det är i klassen “Icke-engelskspråkig film” som det svenska bidraget återfinns. Frågan är hur Män som hatar kvinnor står sig mot filmer som Biutiful och Of Gods and Men … Noomi Rapace tävlar jämte nykomlingen Hailee Steinfeld (True Grit) mot Natalie Portman och veteranerna Julianne Moore och Annette Bening om priset för bästa kvinnliga huvudroll.

Galan äger rum den 13:e februari.

Här finns hela listan och här kan ni läsa mer.

Läs Gustavs genomgång av Peter Postlethwaites karriär. Läs även Filmmedias recensioner av The King’s Speech, Another Year och Biutiful.

Besök även Saras blogg Glory Box!

Dela med dig!
  • Facebook
  • Twitter
  • Digg
  • StumbleUpon
  • del.icio.us
  • Yahoo! Buzz
  • Print