Här här ett videoklipp som jämför olika scener i Stanley Kubricks EYES WIDE SHUT med Roman Polanskis THE NINTH GATE, båda släpptes 1999. Även om dessa filmer är i grund väldigt olika och har helt olika historier har de ändå en lång rad likheter som verkar ganska så slående när man jämför dom sida vid sida.

Tänk på att filmerna är gjorda under samma år. Det finns en del som så att säga kan “ligga i tiden”. Det är inte ovanligt att ungefär samma typer av teman förekommer samtidigt elle filmer som handlar om ungefär samma saker. Men just filmåret 1999 är inte bara ett av filmhistoriens rikaste och mest framgångsrika filmår, utan just även med några av de märkligaste sammanträffande. Under 1999 hade exempelvis Matrix, 13:e våningen och eXistenZ premiär, tre filmer som alla handlar om vad som är verklighet och inte, filmer som alla kan ge åskådaren en verklighetsfrämmande känsla, att få dom att uppleva derealisation. Fast en del hävdar t.o.m. att ALLA filmer från 1999 är samma film!

 

https://www.youtube.com/watch?v=vOGULMwlZ9Q

Dela med dig!
  • Facebook
  • Twitter
  • Digg
  • StumbleUpon
  • del.icio.us
  • Yahoo! Buzz
  • Print