1999, vilket fantastiskt filmår (Tips: läs om topp tio filmer år 1999. Många bra filmer kom det här året och Den Gröna Milen står sig väl stark som en av de bästa. Den här Stephen King-filmatiseringen av Den Gröna Milen, eller The Green Mile gick ganska bra och fick uppmärksamhet. Tom hanks var nog ett dragplåster, men Michael Clarke Duncan som jätten John Coffey gjorde en av årets allra bästa rollprestationer. Tyvärr är det få som kan slå Michael Caine som det året vann bästa biroll för Lasse Hallströms Ciderhusreglerna. Men jag tycker nog att Duncans prestation var mycket mer värd priset. En märklig och otroligt stark prestation.

Filmen Den Gröna Milen är regisserad av Frank Darabont som faktiskt bara gjort långfilmer som är Stephen King-filmatiseringar. Fast han har också skrivit en del manus och så är han faktiskt en av de som ligger bakom TV-serien The Walking Dead. Hans film Nyckeln till Frihet rankas som världens bästa film hos IMDB. Själv gillar jag Den Gröna Milen ännu mer. Tycker den är starkare och jag gillar svärtan, att den är tung och kompromisslös. Därför kan den nog aldrig få ett sånt där absolut toppbetyg hos den stora massan.

Filmen handlar om John Coffey som väntar på den elektriska stolen. Han står anklagad för ett brott som han säger att han inte begått. Det är premissen för filmen och alla som sr den vet nog hur det kommer att sluta. Det blir någon slags vänskap mellan Coffey och Paul Edgecomb, som Tom Hanks karaktär heter.

Inte allt är som man tror att det ska vara. Ellr rättare sagt, det är något mystiskt med Coffey. Han är inte som andra. Överlag är det både en vacker film och faktiskt rätt så spännande, trots att det är mest ett drama. Men man måste nog vara på rätt typ av humör för att se den. Som sagt, den är rätt så tragisk, så det äringen sån där film man blir glad av att se.

Tips:
Läs mer om filmen på IMDB.
Köp DVDn hos Ginza.
Köp Stephen Kings bok hos Bokus.

Dela med dig!
  • Facebook
  • Twitter
  • Digg
  • StumbleUpon
  • del.icio.us
  • Yahoo! Buzz
  • Print