1970 är ett intressant filmår. Det är inte ett av de bästa och inte ett av de svagaste. Trots några riktigt bra filmer framstår det som ett mellanår. Det är få gånger jag gör en årslista som jag verkligen försöker se om flertalet filmer. Det här är ett av undantagen. Det mest förvånade är så många filmer från 1970 inte håller måttet. Sen kan jag erkänna att det finns en hel del filmer från de bästa italienska och franska filmskaparna som jag av olika anledningar valt att inte ta med, antingen för att jag inte sett dom eller för att jag inte hunnit se om dom. Resultatet är faktiskt en lista som är mer mainstream än vanligt.

 

10) Draculas märke

En av de mer intressanta Christopher Lee filmerna som den blodtörstige Dracula och en av de som hållit bäst. Och förmodligen den mest underskattade. Gillar stämningen.

 

9)  Privatögat privat

The Private Life of Sherlock Holmes är en av Billy Wilders mer udda och polerade filmer, den här gången om Sherlock Holmes och mästerdetektivens mer privata sida. En trivsam, välgjord film.

 

8) Bortom apornas planet

Första filmen, originalet är den mest ikoniska, klassiska “Apornas Planet”. Men det här, Beneath the Planet of the Apes, den andra filmen är nästan en större filmfavorit. En genomgående svart film som skildrar extrem sekterism bättre än de flesta filmer.

 

7) Husbands

En av Cassavetes bättre filmer, även om den inte tillhör det absoluta toppskiktet. Tre gifta män omvärderar sina liv efter en gemensam väns död.

 

6) Zatoichi Meets Yojimbo

Toshiro Mifune repriserar Kurosawa-samuraj-ikonen. Faktiskt en av de tidiga 70-talsfilmer som hållit bäst och även växt. Bra spelad, rolig dynamik mellan huvudkaraktärerna och riktigt bra handling.

 

5). Aristocats

En av de finaste och mest perfekta Disney-filmerna. Om societetskatter som blir kidnappade och hamnar på äventyr.

 

4) Balladen om Cable Hogue

En av de mest underhållande västernfilmerna och en av de bästa, ungefär I samma anda som den lättsamma Diligensen. Om en man som hittar en vattenkälla i öknen och Av mästerberättaren Sam Peckinpah.

 

3) Den röda cirkeln

Le Cercle Rouge är förmodligen den bästa franska heist-filmen och helt klart i klass med de bästa. Gäng gör smart juvelkupp.

 

2) Little Big Man

Arthur Penns storslagna indian-epos. Om indianer, och om hur Dustin Hoffman får leva som indian. Fascinerande filmiskt mästerverk som både är oförskämt underhållande samtidigt som den har mycket allvar, djup och ett stort hjärta.

 

1) Dodes’ka-den

Akira Kurosawas film om utstötta, uteliggare, en samling originella och högst udda människor. Varenda scen är magisk. Som ett vackert filosofiskt konstverk.

Kolla in vad andra bloggare säger om filmåret 1970:

Dela med dig!
  • Facebook
  • Twitter
  • Digg
  • StumbleUpon
  • del.icio.us
  • Yahoo! Buzz
  • Print