1982 är ett starkt filmår. Många bra filmer, en del mästerverk och klassiska ikoniska filmer. Trots det var det inte så svårt att välja filmerna till den här listan över TOPP TIO BÄSTA FILMER 1982:

10) The Thing

John Carpenter i högform med 80-talsaktigt B-ig produktion om utomjordiskt förvandlingsmonster. Kompetent berättad snöskräckis och riktigt ruggig stämning.

9) Domslutet

Sidney Lumet gillade skarpt att göra filmer om lag, rättvisa och ordning. Paul Newman är här en advokat som kämpar för att rädda sitt rykte, karriär och äktenskap. Allt står på spel.

8) King of Comedy

Scorseses spännande och välspelade film om framgångsrik komiker (Jerry Lewis) som kidnappas av korkad komiker (De Niro).
(Filmen hade premiär 1983 i de flesta länder inkl. i Sverige och filmen har också ibland 1983 som premiärår i olika listor.)

7) Sophies val

Drama om en judisk kvinna som överlevt förintelsen, som inte bara bär på hemska minnen men plågas svårt av skuldkänslor. Tung rulle.

6) Den enfaldige mördaren

En av de allra bästa svenska filmerna som gjorts. Hasse Alfredsson står för historia, manus och regi. En harmynt Stellan Skarsgård har det svårt med liksom hela tillvaron och alla är typ bara elaka mot honom.

5) Tecknarens kontrakt

Otroligt vacker kostymfilm med mörka, svarta undertoner. Möjligen den mest “normala” av Peter Greenaways filmer.

4) Brisby och NIMHs hemlighet

Tecknat om möss. Fantastisk berättelse, i grunden en tragisk film med häftig mörk stämning. Om man hade hållit sig från komiska inslag för att lätta upp filmen så hade den varit en klockrent mästerverk. Slår 99% av Disney’s filmer med hästlängder. Den toppar faktiskt min egen lista över världens bästa animerade filmer.

3) Blade Runner

Blade Runner är en vacker och poetisk cyberpunk-Tech Noir om robotjagare. Replikanterna ser inte bara ut som människor, de tror att de är människor och Harrison Ford får i uppdrag att skrota dom. Filmen har även ett av filmhistoriens vackraste soundtrack av Vangelis. Filmen finns i ett flertal olika versioner, med och utan speakerröst, olika slut osv osv. Alla är bra, men “director’s cut”-versionerna känns svartare och mindre tillrättalagda.

2) Fanny och Alexander

Ingmar Bergmans 5-timmarsepos om ett syskonpar som efter att ha levt i en gemytlig familjeidyll hamnar i händerna på en tyrannisk präst. Se den långa versionen, den är faktiskt bättre.

1) San Lorenzonatten

Bröderna Tavianis mästerverk har påverkat många filmskapare idag, bl.a. Chan Wok Park. Mustig, men tragisk berättelse med inslag av magisk realism som utspelas under andra världskrigets slutskeende. En grupp människor flyr sin stad efter hot om nazibombningar.

 

——-

Andra typ nämnvärda filmer 1982:

Den mörka kristallenKing of Comedy, Shi ba ban wu yi, Ingenjör Andrées luftfärd,Ozu no mahôtsukai, Shao Lin si, Yol, E.T., First First Blood, Poltergesit, Gandhi (1982), Victor Victoria.

Och så naturligtvis monsterfilmen som jag skrivit om och hyllat här:
https://filmmedia.se/2010/06/25/q-the-winged-serpent/

Kolla in andra som skriver om sina 1982-favvosar:

Fiffis FilmtajmFripps FilmrevyerMovies-Noir, Rörliga bilder och tryckta ordSpel och film, Filmitch, FlmrJojjenito

Dela med dig!
  • Facebook
  • Twitter
  • Digg
  • StumbleUpon
  • del.icio.us
  • Yahoo! Buzz
  • Print