Keanu Reeves kommer att för första gången sätta sig i regissörsstolen och debuterar med “Man of Tai Chi“. Läs mer om filmen och om varför eder käre redaktör ser speciellt fram emot just denna film.   

 

Keanu Reeves, undrar om denne endimensionella skådespelare kan visa mer flexibilitet som regissör? Märk väl, jag säger inte att Reeves på något sätt är dålig. Han har fått en rad endimensionella roller att tampas med, och det är helt säkert mest som en världsräddare och actionhjälte med stenansikte som folk förknippar med honom.

Man måste säga att debutera med just en kampsportsfilm (även om jag är lite allergisk mot att kalla Tai Chi “sport”) passar bra med Reeves image, mycket så. I Matrix ser vi ju t.o.m. lite Tai Chi-moves. …från Morpheus det vill säga.

Men skådespelarna fick ju också månader av träning av kinesiska kampkonster för Matrix. Allt för att det skulle se så bra ut som möjligt, i bästa Hong Kong-stil. Visst, fighterna i Matrix var helt ok och Reeves har ju både sett på och varit med när världens mest berömda och erfarna fight-coordinator har varit i gång.

Handling i Man of Tai Chi då?  Rätt oerfarne skådisen, “Tiger” Hu Chen, som började sin filmkarriär som Stuntman i Crouching Tiger, Hidden Dragon, spelar huvudrollen. Vi vet bara att det handlar “om en ung kampkonstnär som ställs inför svåra beslut”.

Tiger Chen var en del av stuntteamet som gjorde de två Matrix-uppföljarna och produktionsbolaget som genomför filmprojektet är Village Roadshow som var delproducent av Matrix-filmerna. Så då vet du hur det hela hänger ihop.

Eder redaktör och undertecknad har, som antyddes i inledningen, ett extra stort intresse av denna film. Varför? T’ai chi, eller “Taijiquan” är min favorit kampstil och den jag pysslat med i nära 25 år, enda sedan barndomen. Det kanske inte är konstigt at jag har försökt se varenda film och TV-serie där T’ai Chi figurerat. Samtidigt kan vi säga att ingen film har gjort den kinesiska kampstilen någon rättvisa, förutom möjligen Ang Lees genombrottsfilm Pushing Hands.

Förmodligen kommer inte heller Man of Tai Chi att innehålla någon T’ai Chi att skryta om. Säkert blir det Hong Kong-action-stuk i Tsui Harks stil från “The Taiji Master”. Kanske Reeves-filmen t.o.m. är en sorts rip-off av Hong Kong-klassikern?

Det återstår att se. Jag ser inte särskilt mycket fram emot filmen, men om den blir bra och välgjord, kanske det blir en stunds trevlig underhållning? Och T’ai Chin i filmen får vi betygsätta då. Vill du läsa mer om T’ai Chi i film och TV, kan du läsa två inlägg från Filmmedias barndom här:

Om Tai chi på film och TV – del 1: TV

Om Tai Chi på film: del 2

källa: MovieWeb

Dela med dig!
  • Facebook
  • Twitter
  • Digg
  • StumbleUpon
  • del.icio.us
  • Yahoo! Buzz
  • Print