Med anledning av den efterlängtade premiären av Boardwalk Empire i SVT igår summerar Filmmedia lite tankar om pilotavsnittet. Boardwalk Empire, skapad av Terence Winter och Martin Scorsese som också regisserade piloten, har kallats världens bästa TV-serie. Men lever TV-serien om den amerikanska förbudstiden verkligen upp till sitt rykte?  

 

Filmmedia var faktiskt först i Sverige med att uppmärksamma serien Boardwalk Empire (läs här!: Scorsese regisserar TV). Då hade den inte ens ett namn. Vi fick veta att Martin Scorsese hade skrivit på ett kontrakt med HBO för att göra en TV-serie tilsammans med “Sopranos”-författaren Terence Winter och Mark Whalberg. Vi fick också veta att den utspelade sig i Atlanta under spritförbudet. Namnet på serien var dock inte helt klart.

När vi skrev om TV-serien var Filmmedia alldeles ny, inte ens en månad gammal. Nyheten väckte uppmärksamhet och gav sidan trafik. Trots att jag har följt serien nästan från idéstadiet har jag inte lyckats få tid att se serien ännu. Men jag passade på när pilotavsnittet sändes.

Boardwalk Empire bygger på verkliga händelser och personer och utspelar sig alltså i USA vid tiden för spritförbudet. Huvudrollsinnehavare är Steve Buscemi, borgmästaren utan skrupler som ser spritförbudet som en fantastisk chans att tjäna stora pengar.

Kortfattat är TV-serien ett drama om personerna runt omkring Buschemi. Det är ett realistiskt och vardagsnära och har därför mer ton ett drama än av en gangster- eller polisserie. Den har alltså inte samma ton som Scorseses tidigare filmer Maffiabröder eller The Departed .

Men den vardagsnära tonen är också den stora behållningen. Och det finns en enorm autenticitet i Boardwalk Empire, allt från miljöerna till karaktärernas egna liv. Vi kommer rakt in i 1920-talets USA och upplever att det var exakt så här det var.

Och det är bra – mycket bra, allt från dialogen till skådespelarnas egna insatser, samt är den otroligt bra berättad som gör en intresserad av karaktärerna och av att följa historien.

Det är överhuvudtaget svårt att hitta något att invända mot. Möjligen känns det som att en del av miljöerna har något litet ”kuliss” och ”studio” över sig. Möjligen är handlingen en aningen, men bara en aningen oklar mot slutet vilket kan ha göra med de många mindre birollerna. Men nu är jag riktigt petig och anstränger mig för att hitta fel. Boardwalk Empire är, i alla fall om man utgår från pilotavsnittet, nästan så perfekt som en TV-serie kan bli.

Vi har tidigare skrivit om hyllningarna: (Läs: Scorsese’s Boardwalk Empire: Världens bästa TV-serie? ) Det är flera kunniga TV-tyckare som sagt att Boardwalk Empire är den bästa TV-serien någonsin. Håller jag med? Jag vet inte. Det finns en del bra TV-serier. Är Fanny och Alexander världens bästa TV-serie? (Ja, det är en TV-serie!) La Piovra? (Bläckfisken). Eller är det kanske någon av Potters klassiska TV-serier som The Singing Detective, eller Pennies from Heaven? Kanske det är den smått berömda BBC-versionen av Stolthet och Fördom? Inte vet jag, men Boardwalk Empire står sig absolut bra mot dessa produktioner och kan göra dom sällskap. Det är också absolut en av de allra bästa och mest välgjorda TV-serier som producerats.

Om du inte har hunnit se Boardwalk Empire eller missade den igår, så sänds reprisen den 1 november. Annars kan du se den på SVTPLAY fram till den 5:e november. Om du inte har sett den gör dig själv en stor tjänst och följ Boardwalk Empire!

Läs även:
Scorsese om hur 3D-tekniken bör användas

Dela med dig!
  • Facebook
  • Twitter
  • Digg
  • StumbleUpon
  • del.icio.us
  • Yahoo! Buzz
  • Print