James Cameron har stora planer för Avatar-uppföljarna. Regissören meddelar att han ser stora fördelar med att spela in Avatar 2 med en frame-rate på hela 60 bilder per sekund. Man har också gjort testvisningar för mindre publik med film i denna bildhastighet.   

 

Standardformatet för film har redan sedan början av 30-talet varit 24 bilder/sekund. Då ljudfilmen slog igenom kom ljudspåret att inlemmas längs bildspåret vilket gjorde en standardisering nödvändig. Redan i början av 90-talet spelade man in naturfilmer med 70 mm-film med bildhastighet på 48 bilder per sekund, vilket nu också har blivit standard för det moderna IMAX-formatet.

Fördelarna för Avatar-uppföljarna med 60 bilder/sekund skulle naturligtvis innebära ännu mindre flimmer och ett ännu jämnare bildflöda och nackdelen skullle vara att formatet ökar risken för “judder”, alltså “hopp” eller ryckighet i bilden. Men det här är ju snarare ett tekniskt bekymmer som går att lösa. Sedan är det naturligtvis ett ekonomiskt bekymmer, inte så mycket ett lagringsproblem av information, utan snarare för biograferna att ha projektorer tillgängliga som klarar denna hastighet.

Peter Jacksons beslut var att spela in The Hobbit med just bildhastigheten 48 bilder/sekund. James Cameron håller enligt The Guardian fortfarande på att välja mellan bildhatighet på 48 och 60 bilder/sekund. Och Cameron föredrar personligen det senare och lutar också mot att få Avatar 2 att fungera med en frame-rate på 60 bilder per sekund.

LÄS ÄVEN:

Och James Camerons nästa film blir… (Inte Avatar 2)

Avatar 2 och 3 – James Cameron uppdaterar

Avatar-producenten Jon Landau om redigering och 3D-film

Avatar visades i över hundra olika versioner

James Cameron: “Pandora modellerades efter kinesiska miljöer”

Hjälp oss att rekommendera Filmmedia på Facebook:

 

Dela med dig!
  • Facebook
  • Twitter
  • Digg
  • StumbleUpon
  • del.icio.us
  • Yahoo! Buzz
  • Print