Trodde du att det bara fanns två versioner av Avatar? En i 2D och en i 3D? Nja, så är det inte riktigt. James Cameron lät göra över hundra olika variationer som visades på biograferna världen över. Bara i USA visades 18 varianter av USA. Och ytterligare 92 internationella versioner skapades.   

 

Camerons tekniska perfektionslystnad krävde att Avatar skulle optimeras för varje form av biografmiljö. På så sätt skulle filmen komma till sin fulla rätt var den än visades. Först och främst skapades versioner till olika standardformat, 2D-film, digital 2D, 3D, IMAX etc. Filmen spelades också in för att passa tre olika bildformat (aspect ratio): Scope (2:39:1), flat (1:85:1), och IMAX (1:43:1).

Ibland krävde samma biograf olika versioner av filmen. Och tänk sedan, förutom Fox’s egna versioner, på alla lokala varianter av dubbningar, textningar m.m. Och på grund av att 3D-glasögonen sätter ner ljuskvalitén måste färgstyrkan justeras till olika ljusförhållanden.

Aldrig någonsin har något bolag varit med om något liknande. Och det är minst sagt en logistisk bragd att de lyckades genomföra och färdigställa alla dessa Avatar-versioner i tid.

Läs mer tekniska detaljer om bioversionerna på: Slashfilm

Läs även:

Sigourney Weaver om Avatar 2 och Ghostbusters 3

Och James Camerons nästa film blir… (Inte Avatar 2)

Om ‘Avatar’ och Vit skuld

James Cameron: “Pandora modellerades efter kinesiska miljöer”

Dela med dig!
  • Facebook
  • Twitter
  • Digg
  • StumbleUpon
  • del.icio.us
  • Yahoo! Buzz
  • Print