Det pågår en högintressant debatt om ras och Avatar. Det är i och för sig roligt att en tidning som Aftonbladet tar upp debatten, men först och främst tyvärr under lite väl korta rader: ”’Avatar’ rasistisk?”.

Och som vanligt när det gäller kvällstidningar saknas all form av hänvisning och man måste själv söka sig fram på nätet om man vill läsa mer. 

Som sagt, det är trevligt att debatten uppmärksammas, men tyvärr så sammanblandas antingen två olika debatter eller så har artikelförfattaren inte läst igenom sina egna källor orentligt. Det som i Aftonbladet framställs som en debatt om rasism, handlar egentligen inte om Avatar är rasistisk eller inte. Tvärtom handlar det Annalee Newitz skriver mer om ’vit skuld’, om att konfrontera och bearbeta orättfärdiga handlingar som begåtts i den kolonialismens och imperialismens namn.

Men att att konfrontera egen ’vit skuld’ handlar ibland också om att på olika sett rättfärdiga den, ibland för att kunna leva med skammen.  Läs Annalee Newitz text här!

Där finns även en hel del intelligenta och intressanta kommentarer att ta del av under Annalees text, som ex. vis Jesse Burgheimer:

”Because James Cameron is white, and the human actors are (mostly) white, Newitz sees it only as racial subtext — and that very notion is itself founded in white guilt. Newitz fails to grasp the motivations of the humans, because Avatar is not at all a ”basic colonizing story.” The humans had arrived on Pandora not as conquistadors but as prospectors for resources, because they’ve squandered the resources of Earth.”

Ta även gärna del av Washington Post’s diskussion.

Däremot har Avatar som rasistisk film diskuterats hårdare på andra ställen. Jag berörde en del av denna debatt som hastigast i min text ”Rasistiska filmposters?” när jag nämnde en sida som  diskuterar bl.a. rollsättningen i filmen genom en teaser trailer. Den sidan hittar du här.

FilmMedia Filmblogg

Dela med dig!
  • Facebook
  • Twitter
  • Digg
  • StumbleUpon
  • del.icio.us
  • Yahoo! Buzz
  • Print