Åsa Nisse blir film igen år 2011

Filmmedia har redan listat 2011 års internationella filmer. Men hur står det till på den nationella scenen? Här är de mest intressanta titlarna över kommande Svenska filmer 2011. Ett och ett annat guldkorn kan det nog finnas, även om 2011 inte ser ut att bli lika intressant som tidigare år. Inte heller finns någon lika självklar internationell succé som de senaste åren gynnat Sverige som filmland.

 

Jägarna 2

Det har gått 15 år sedan Erik tvingades lämna sin polistjänst i Norrland. Ett brott i hans hembygd får honom att motvilligt återvända. Men det som från början såg ut som ett rutinuppdrag utvecklar sig steg för steg till en mardröm. Premiär: 2011-09-09

­

Skärgårdsdoktorn

Med Samuel Fröler, Ebba Hultkvist och Sten Ljunggren. Det är sommar och Vilma återvänder efter många års studier till skärgårdsön där Johan Steen fortfarande arbetar som skärgårdsdoktor. Mycket är sig likt men oväntat stora förändringar hotar plötsligt det stillsamma livet på ön.

The Stig-Helmer Story

Om Lasse Åbergs ”prequel” till sällskapsresorna hinner bli färdig till 2011 är i dagsläget oklart. Men målet är premiär på juldagen. Handling: Filmen handlar om Stig-Helmer Olsson och hans liv innan han hamnade på sina sällskapsresor. Stig-Helmer berättar i nutid om uppväxten i slutet av 50-talet och början av 60 talet, om Nalentiden, om Tv:s ankomst, början på vår teknikutveckling osv. Allt detta illustreras i tillbakablickar där vi följer unge Stig-Helmer i 20-årsåldern och hans möte med sin stora kärlek Annika, en ung frälsningssoldat.

Åsa-Nisse  – wälkom to Knohult

Åsa-Nisse och det svarta guldet” hette filmen fram till någon månad sedan. Titeln har ändrats men handlingen är förmodligen densamma, även om vi inte ha fått reda på den än. Med Kjell Bergqvist, Michael Segerström, Johan Glans. Premiär: 2011-02-11

Svensson, Svensson

Gustav och Lena Svensson står inför sin 30-åriga bröllopsdag, men Lena orkar inte med Gustav längre utan vill att de ska skiljas. Det enda Gustav gör är att titta på sport – vilken sport som helst – och ger inte Lena någon uppmärksamhet alls. Gustav däremot tycker att allt är toppen och vill inte att de ska ge upp bara en vecka innan sitt jubileum. Lena ger Gustav en absolut sista chans och de åker iväg på en kärleksweek-end där Gustav ska få bevisa att Lena är viktigare än fotboll och TV. Men på hotellet dyker fotbollslegend Tommy Franzén upp och ställer allt på sin spets för Gustav.

En enkel till Antibes

Regi av  Richard Hobert. Handling: Änklingen Georg avslöjar sina vuxna barn med att försöka lura till sig hans arv innan han är död. Han tvingas ompröva sitt liv. När han också avslöjar sin hemhjälp Maria med att stjäla ur hemmet pressar han henne att delta i en motattack som överraskar barnen. Sverigepremiär: 2011-04-08

Simon och ekarna

Lisa Ohlins kommande film bygger på Marianne Fredrikssons hyllade roman med samma namn. Den handlar om Simon, som växer upp i en arbetarfamilj i utkanten av Göteborg under andra världskriget. Trots en kärleksfull uppväxt känner han sig annorlunda och utanför. Simon är väldigt begåvad och mot hans föräldrars gillande söker han sig till de skolor och utbildningar som en arbetarunge normalt inte söker sig till. Där möter han Isak, son till en förmögen judisk bokhandlare som flytt undan förföljelserna i Tyskland. De två pojkarna och deras familjers liv vävs samman samtidigt som kriget rasar i Europa.

Katinkas Kalas

Av Levan Akin om en grupp vänner som är samlade i Katinkas somarhus för att fira hennes födelsedag. Premiärdatum är inte spikat vid skrivande stund.

Play

Av Ruben Östlund som gjorde ”De Ofrivilliga” och varit inblandad i flera svenska filmprojekt. Handling: Tre unga pojkar blir anklagade för att ha misshandlat en lillebror till några okända pojkar och stulit hans mobiltelefon. De anklagade nekar och försöker visa sin oskuld. Men de blir övertalade att följa med för att “klara upp saken” med de fem okända pojkarna, samtliga med afrikansk bakgrund. Den rånade lillebrodern ska befinna sig i närheten och allt de behöver göra är att visa upp mobiltelefonen för honom. Om de inte har stulit telefonen så har de ju ingenting att oroa sig för, menar de. Trots att de svenska pojkarna förstår att de är dom själva som kommer bli rånade följer de frivilligt med.

Happy End

Björn Runges Happy End är en historia om en medelålders körskolelärare som har en psykiskt instabil son och en ung kvinna som städar och lever med en kontrollerande man. Det är en saga för vuxna människor som inte har något gemensamt men som ändå får avgörande betydelse för varandras liv. Människors vägar korsas och efteråt så är inget som tidigare. Med Ann Petrén och Gustaf Skarsgård bland andra. Premiär: 2011-03-04

Hur många lingon finns det i världen?

Alex, 27 år har misslyckats med allt, men han får en ny riktning i livet när han upptäcker ett gäng utvecklingsstörda och deras begåvning. De sjunger gudabenådat. Alex ska visa världen att hans vänner är lika mycket värda som alla normalstörda. Det blir ett riktigt hjärtknipande och roligt äventyr. Filmen bygger fritt på “Glada Hudik-teatern” och deras verksamhet som gjort sensationell succé.

Kyss mig

”Kyss mig skildrar historien om Mia som tvingas ifrågasätta sin egen sexualitet.”

Skumtimmen

Berättelsen utspelar sig på Öland och handlar om en liten pojke som spårlöst försvinner. Tjugo år senare tar efterforskningarna fart igen då en av pojkens sandaler dyker upp

Odjuret

Odjuret är en film om den övergivna unga underklassen som gör precis vad den förväntas göra – haverera i kriminalitet. Och om två utstötta flickor som gör vad som förväntas av dem – att bli offer för mäns våld.

Läs även: Våra favoritfilmer 2010 & mest lovande 2011

Övriga tips: 2010 års bästa svenska filmer i Expressen, Superguide till årets kommande filmer i AB

Dela med dig!
  • Facebook
  • Twitter
  • Digg
  • StumbleUpon
  • del.icio.us
  • Yahoo! Buzz
  • Print