Donald Sutherland spelar tysk agent under andra världskriget i Eye of the Needle (Nålens öga), en klassisk thriller från 1981. Nazi-agenten med kodnamnet “Needle” har kommit över hemlig information om de allierades invasion, the D-Day som den kom att kallas, eller Operation Overlord. Informationen skulle alltså kunna innebära en vändning av kriget till Tysklands fördel.

Det är alltså mycket som står på spel när “Nålen” beger sig till Skottlands kust för att invänta en ubåt som skall ta med sig honom och båten. Han beger sig ut i vattnet med en liten båt som inte klarar av den hårda stormen. Medvetslös driver “Needle” iland. Men han räddas av invalidiserad man och hans hustru Lucy. Under tiden som “Needle” väntar på nästa chans att räddas tyskarna tillsammans med det hemligstämplade materialet finner han sig attraherad av Lucy och hon av honom.

Filmen Eye of the Needle är gjord av Richard Marquand som därefter tog sig an regin av Star Wars:Episode VI – Return of the Jedi. Det är tvära kast mellan filmerna, för Eye of the Needle är genomgående mycket realistisk och har en genomgående ton av drama. Det är vardagsnära, och utspelas mestadels långt borta från kriget, i något som kan kallas Skotsk idyll. Det är en typ av småstadsmiljö vi vi finner i engelska deckare, med klippor, vatten och suggestiva naturbilder. Men stämningen är mer intensiv än så än en deckare. Det handlar trots allt om en agentthriller.  Filmen bygger upp spänningen långsamt men säkert till en mycket spännande nagelbitare. Donald Sutherland är som vanligt briljant, här en iskall mördare i valet mellan kärlek och plikt. Lucy, spelad av Kate Nelligan, kommer också att ställas inför svåra val.

Tagline: “Codename: ‘The Needle’. Only one person can stop him: The woman who loves him!”

Filmen rekommenderas varmt till dig som vill se en välspelad, intelligent och smart thriller av det där slaget som definitivt inte görs idag.

Utvalda filmtips:

Änglars Drömliv (Drama)
The Muse(komedi)
Perfect Blue (Animé)

Dela med dig!
  • Facebook
  • Twitter
  • Digg
  • StumbleUpon
  • del.icio.us
  • Yahoo! Buzz
  • Print