The Muse (1999) är en komedi som inte blev särskilt uppmärksammad, eller inte lyckades göra särskilt stort väsen av sig. Upphovsmannen till denna lågbudgetproduktion är Albert Brooks som också spelar huvudrollen och Andie MacDowell spelar hans fru. Alberts karaktär Brooks är manusförfattaren Steven Phillips som ratas av producenten. Han har ingenting mer att komma med som lockar producenterna och är på väg att ge upp.

Men han får lite hjälp på traven. Vännen Jack (Jeff Bridges) tipsar honom om en person som hjälpt honom. Hör och häpna, det är en musa. Inte bildligt talat utan en riktig, livs levande Musa, Zeus dotter – i filmen spelad av Sharon Stone. Steven tror till en början inte alls på Jack, men i brist på råd så testar han lyckan…

Många kända filmmakare och skådespelare är med som cameos och spelar sig själva. Bland annat syns Lorenzo Lamas, Martin Scorsese och James Cameron. Det är på det hela taget en liten inblick i filmbranschen. Visst, när man själv varit inne i filmsvängen kanske man uppskattar filmen extra mycket, men i stort sett är det en smart komedi. Uppriktigt sagt förstår jag inte de allmänt låga betygen. Jag upplevde filmen som uppfriskande, välspelad och underhållande. Och det är riktigt bra dialog i filmen:

”Josh, isn’t he a doll”
”Yeah, he’s a real little Chucky”

(Steven om producenten Josh efter att ha blivit ratad)

Sharon Stone gör en av sina absolut bästa roller och är smått lysande som den krävande och bortskämda Musan. Samspelet melan Brooks och MacDowell är också bra. Men allra bäst är kanske ändå slutet som så att säga vänder på steken en smula. Och så finns det en del tolkningsutrymme gällande storyn – om hur det hela egentligen hängde ihop.

Visst, filmen är något oansenlig, lågmäld och varken lika hipp eller rapp som en del annat. Men själv skulle jag nog ge filmen en sjua. Och det är ju hyfsat snällt när det gäller mig. The Muse rekommenderas till den som är tröt på vanliga Hollywoodklichéer samt till folk som har en fot eller två inne i filmbranschen.

Dela med dig!
  • Facebook
  • Twitter
  • Digg
  • StumbleUpon
  • del.icio.us
  • Yahoo! Buzz
  • Print