Maffiabröder, Goodfellas 1990, Scorsese

 

Maffiabröder eller Goodfellas är en amerikansk maffia- och kriminalfilm från 1990 av mästerregissören Martin Scorsese är  berättelsen om Henry Hill, en tidigare mafioso, och hans resa in i den organiserade brottsligheten i New York. Maffiabröder, eller Goodfellas, är en av de filmer, eller förmodligen den film, som de flest personer rankar som sin favorit-Scorsese och/eller som Scorsese bästa film. Oavsett om det verkligen är så eller inte så är filmen både en klassiker inom sin genre och som ofta räknas till världens bästa filmer.

Maffiabröder, eller Goodfellas, är ett perfekt filmtips om du vill avnjuta skådespelarprestationer i absolut högsta klass. Filmen har en imponerande rollbesättning med Robert De Niro, Ray Liotta och Joe Pesci i huvudrollerna. Robert De Niro är gangstern Jimmy Conway, Ray Liotta ger liv åt Henry Hills karaktär och Joe Pescis porträtt av den oberäknelige Tommy DeVito gav Pesci många priser.

Filmen är baserad på Nicholas Pileggis roman “Wiseguy”. Scorsese ändrar lite från den dokumentära och journalistiska tonen till en berättelse utifrån Hills perspektiv. Filmen fokuserar på 1960- och 1970-talen från boken och skildrar Henry Hills liv och karriär inom den kriminella världen, från hans tidiga steg som ung hired gun, till hans framgångar och fall som respekterad gangster. Maffiabröder handlar om lojalitet, våld, girighet och förräderi i maffiahierarkin och skildrar konsekvenserna av att leva i den kriminella världen.

Ibland går Scorsese lite åt det stiliserade hållet, men själv gillar jag hans filmer bäst då han hänger sig åt realism, som i Maffiabröder där stilen är helt och hållet realistisk. Scorsese skapar en atmosfärisk miljö som känns helt autentisk, som nog är en av filmens största styrkor och man kommer karaktärerna nära.

 

 

Maffiabröder blev nominerad till sex Oscars, inklusive Bästa Film och Bästa Regi för Martin Scorsese. Trots den uppmärksamhet filmen fick vann den dock endast en(1) Oscar för Bästa Manliga Biroll i och med Joe Pescis prestation. Pesci improviserade av de mest minnesvärda scenerna i filmen, den berömda “Funny how?”-scenen. Han baserade dialogen, eller okej då, snarare “monologen”, på en verklig händelse under hans tid som sångare och skådespelare.

Det gick inte alls superbra på filmen i de största filmfestivalerna och galorna i fråga om prisregn, men filmen är utan tvekan Pescis allra högsta punkt i hans karriär. Titta bara på hur det gick för honom och filmen i stort:

 1. Academy Awards (Oscars):
  • Bästa manliga biroll: Joe Pesci (Vinst)
  • Bästa manus efter förlaga: Nicholas Pileggi och Martin Scorsese (Nominering)
  • Bästa regi: Martin Scorsese (Nominering)
  • Bästa film: Irwin Winkler (Nominering)
  • Bästa klippning: Thelma Schoonmaker (Nominering)
 2. Golden Globe Awards:
  • Bästa manliga biroll: Joe Pesci (Vinst)
  • Bästa regi: Martin Scorsese (Nominering)
  • Bästa manus: Nicholas Pileggi och Martin Scorsese (Nominering)
 3. BAFTA Awards:
  • Bästa manliga biroll: Joe Pesci (Vinst)
  • Bästa regi: Martin Scorsese (Nominering)
  • Bästa manus efter förlaga: Nicholas Pileggi och Martin Scorsese (Nominering)
  • Bästa klippning: Thelma Schoonmaker (Nominering)
 4. Critics’ Choice Movie Awards:
  • Bästa manliga biroll: Joe Pesci (Vinst)
  • Bästa regi: Martin Scorsese (Nominering)
  • Bästa manus efter förlaga: Nicholas Pileggi och Martin Scorsese (Nominering)

 

Jag har själv gillat Maffiabröder skarpt genom åren, men jag såg om filmen för ett tag sedan och jag var inte riktigt lika imponerad. Själv menar jag nog att filmen främst är skådespelarnas film. Visst, manuset är bra, men det känns som att vissa scener och händelser förtjänade mera uppbyggnad. Det händer saker ibland lite för snabbt med ganska lite förklaringar och bakgrund. Faktiskt hade filmen gärna ha fått löpa ytterligare en timme till, så att man hade kunnat fördjupa karaktärer och byggt upp spänningen bättre. Boken är ju mycket “tjockare” och mer detaljerad. För övrigt kändes slutet lite som ett antiklimax när jag såg om filmen, men så minns jag inte att jag upplevt filmen tidigare.

Även om Maffiabröder är ett top-notch filmhantverk rakt igenom, är den ändå, med andra ord, inte helt utan skavanker. Men där den briljerar, i sin realism och genom skådespelarnas närvaro, utgör filmen lik förbannat ett mästerverk.

 

Dela med dig!
 • Facebook
 • Twitter
 • Digg
 • StumbleUpon
 • del.icio.us
 • Yahoo! Buzz
 • Print