Adams revben (Adam’s Rib) är en klassisk screwball-komedi från 1949 som kretsar kring en maktkamp mellan ett äkta par, advokaterna Adam och Amanda Bonner, spelade av den dynamiska duon Spencer Tracy och Katharine Hepburn. Filmen är regisserad av George Cukor, en av de klassiska och främsta komedi-regissörs-genierna. Adams Revben anses ofta som en av Cukor’s bästa filmer och det är väl inte så konstigt då den är ett mästerverk i komisk timing, kvick dialog och nyanserade karaktärer.

Handlingen kretsar kring ett mordförsök, där en kvinna skjuter sin otrogna make i benet. Amanda Bonner (Katharine Hepburn) beslutar sig för att försvara den åtalade kvinnan, medan hennes make Adam (Spencer Tracy) är åklagare och står fast vid åtalet. Det som börjar som en professionell rivalitet mellan makarna Bonner förvandlas snart till en personlig, prestigefylld strid mellan könen, då de påverkas av sina egna åsikter om jämställdhet, kvinnors rättigheter och om lag och rätt.

Lästips: Topp 60 bästa komedier

 

Där Adams revben, förutom skådespelarna och dynamiken mellan dom, verkligen briljerar är den rappa, smarta dialogen. Tracy och Hepburns kemiska samspel är enastående, mellan varandra levererar de replik efter replik med en imponerande timing och precision. Deras komiska talanger och förmåga att spela av varandra förhöjer filmen till en komedi i världsklass. Spencer Tracy ger en jordnära och charmig prestation som den något traditionella Adam, medan Katharine Hepburn strålar som den självsäkra och självständiga Amanda. Utöver Tracys och Hepburns fantastiska prestationer har filmen även i övrigt en imponerande ensemble av skådespelare, som Judy Holliday (en av mina egna absoluta favoriter bland skådespelerskor), Tom Ewell och David Wayne, som alla bidrar till filmens charm och humor.

 

 

Filmen är också intressant på grund av sitt tema med fokus på jämställdhet och kvinnors rättigheter. Amanda Bonner är en stark och progressiv karaktär som står upp för den kvinna hon försvarar och ifrågasätter de dubbelmoraliska aspekterna av rättsystemet. Adams revben var en av de första filmerna som porträtterade en kvinnlig karaktär med sådana egenskaper och blev ett bidrag till den växande vågen av feminism under efterkrigstiden.

Adams revben har blivit en ikonisk film inom screwball-komedigenren och har fortsatt att inspirera och influera komedifilmer sedan dess. Tracy och Hepburns samarbete och den skarpa dialogen gör att filmen fortfarande eller mycket bra. Det här är en tidlös klassiker som fortfarande underhåller och imponerar med sitt ett intelligent manus och enastående skådespelarprestationer. För de som älskar screwball-genren och vill uppleva en film som är både rolig och mer intelligent än de flesta, är Adams revben ett måste.

Läs även:

Dela med dig!
  • Facebook
  • Twitter
  • Digg
  • StumbleUpon
  • del.icio.us
  • Yahoo! Buzz
  • Print