some-like-it-hot

 

Billy Wilders klassiker Some Like it Hot är nästintill en perfekt komedi. Riktigt stora stjärnor som Marilyn Monroe, Jack Lemmon och Tony Curtis får du bekanta dig med i filmen som utspelas under förbudstiden, ja då sprit var förbjuden och gangsterväldet som starkast. Some Like it Hot är byggd på klassiska teman som lurendrejeri, helst, gender-bender-maskerad och triangeldrama. Jo, filmen är komplex, sammansatt, fullpackad. Samtidigt är den förvånansvärt välbalanserad, inte rörig, inte svår att hänga med i.

Du som inte sett den behöver inte vara orolig för för mycket snack eller annat som bromsar tempot. Det är full fart från första början och farten håller i filmen igenom. Två musiker flyr från och försöker hålla sig gömda från gangsters. De klär ut sig till kvinnor och tar jobb i en damorkester och hamnar i ett hotell och semesterparadis med en brygga där rika män lägger till sina privata yachter.

Billy Wilder är både manusgeni och filmbildsperfektionist, en av topp främsta regissörer genom tiderna med en rad klassiker i olika genrer. Some Like it Hot tillhör de mest lättillgängliga och förmodligen är det den mest älskade, en film som blivit föremål för många teater- och musikaluppsättningar, inte minst som långkörare både på Broadway och som svenska versioner.

I Film & Medias lista på topp bästa komedier någonsin håller filmen Some Like it Hot en värdig andraplats. Kolla även fler Filmtips här.

Dela med dig!
  • Facebook
  • Twitter
  • Digg
  • StumbleUpon
  • del.icio.us
  • Yahoo! Buzz
  • Print